MALINSKA-DUBAŠNICA

Advent u Malinskoj ove godine donosi brojne atrakcije. Otvorenje je u nedjelju

Mladen Trinajstić

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Adventa popratit će od 17 sati paljenje adventskih svijeća i božićnih lampica, uz bogati programMALINSKA – Baš kao i njihove kolege s ostalih dijelova otoka Krka, i turistički djelatnici s područja Malinske-Dubašnice ove su se godine potrudili pripremiti bogat adventski program.


– Spremili smo program s nekoliko jedinstvenih atrakcija i raznovrsnih aktivnosti koje će Malinsku ove godine sigurno svrstati među najpoželjnije destinacije u adventskom vremenu. Prednajava blagdanskog programa održat će se u petak, 2. prosinca, predstavljanjem knjige »Mići princ« u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak, s početkom u 17 sati, dok samo otvorenje manifestacije »Advent u Malinskoj« počinje u centru našeg mjesta, u nedjelju, 4. prosinca. Svečano otvorenje ovogodišnjeg Adventa popratit će od 17 sati paljenje adventskih svijeća i božićnih lampica. U bogatom programu sudjelovat će zborovi, plesači, folklor i brojni drugi izvođači, a nakon svečanog čina paljenja lampica svoj će nastup održati »Kumpanija Tramuntana« uz podršku DJ-a – ustvrdio je direktor općinskog TZ-a Daniel Manzoni.


Djed Božićnjak


– Već idućeg dana, 5. prosinca, očekuje nas doček Djeda Božićnjaka i otvaranje njegove kuće, u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima. Program će započeti u 17 sati s prigodnim glazbenim točkama, a netom nakon toga ondje će stići Djed Božićnjak svojim vlakićem. Sveti Nikola, prema najavama, u Malinsku pak stiže morskim putem i to u utorak, 6. prosinca, s prigodnim programom te podjelom darova djeci od 2 do 6 godina starosti – nastavlja Manzoni, napominjući i da će u kući Djeda Božićnjaka 11. prosinca, biti održan Dječji dan u sklopu kojeg će se upriličiti mađioničarska predstava i radionica pisanja pisama Djedu. Kuća Djeda Božićnjaka bit će otvorena petkom, subotom i nedjeljom od 16 do 19 sati, osim 11. prosinca kada će biti otvorena i u vrijeme održavanja aktivnosti u povodu Dječjeg dana, od 11 do 15 sati, nastavio je naš sugovornik, dodavši da će se mališani do nje moći voziti vlakićem koji će besplatno voziti Malinskom.
Osim dječjih programa, spremna su i dva velika koncerta na rivi, s početkom u 18 sati. Gazde i Speen Band nastupit će tako 9. prosinca, a za 18. prosinca zakazan je i nastup Damira Kedže i njegovog banda te kvarteta Coffee Shop Acoustic.


Božićni običaji


– U petak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati će se u DUBoak-u održati »Božić po domaću« koji će nas podsjetiti na stare božićne običaje, a dan kasnije, točnije 17. prosinca, u suradnji s TZO-om Omišalj održat ćemo i Adventsku biciklijadu. Ljubitelji klapske pjesme na svoje će doći 19. prosinca kada se u DUBoaku održava koncert »Klapski Božić« na kojem će ženska klapa Porto Re i muška klapa Kraljevica zapjevati najljepše božićne pjesme – otkrio nam je dalje Manzoni od kojeg smo doznali i da je prigodni predblagdanski »After Job Party« u planu za 23. prosinca. Spomenuta će se manifestacija odvijati na rivi, s početkom od 14 sati, a nastupit će klapa Baladur, zaključuje naš sugovornik, posebno napomenuvši da će tom priogodom najbolje želje za iduću godinu svojim sumještanima uputiti i općinski načelnik.


– Nakon završetka Adventa, kraj 2022. godine u Malinskoj će se obilježiti tradicionalnim koncertom u župnoj crkvi sv. Apolinara koji je najavljen za 30. prosinca u 18.30. Održat će se i program »Zaplivajmo na Silvestrovo«, a spomenuti ne smijemo zaboraviti ni školski božićni koncert naših osnovaca koji je na rasporedu 19. prosinca – završio je direktor TZO-a Malinska-Dubašnica.