JUBILEJ

110 godina od izgradnje škole obilježeno izložbom “Bašćanski đački vremeplov”

Mladen Trinajstić

Otvorenje izložbe u galeriji »Zvonimir« bilo je popraćeno kratkim predavanjem dr. sc. Tvrtka Božića o povijesti škole, a postav će se moći će razgledati sve do petka, 23. rujna, od 8 do 21 satKRK – U bašćanskoj galeriji »Zvonimir« javnosti je predstavljena izložba »Bašćanski đački vremeplov« kojom se, na simboličan način, obilježava 110. obljetnica dovršetka izgradnje tamošnje školske zgrade. Gradnja škole koja je istu funkciju, nakon što je pred koju godinu temeljito obnovljena, osuvremenjena i dograđena školskom sportskom dvoranom, zadržala do današnjih dana, započela je postavljanjem kamena temeljca, 21. lipnja 1910. godine. Škola je svojim učenicima vrata otvorila potkraj rujna 1912. godine te je, tada najveća i najljepša zgrada te namjene na otoku Krku, tijekom više od stoljeća svoga djelovanja obilježila brojne generacije svojih učenika i učitelja, koji su u njoj radili.


Kratko predavanje


Otvorenje izložbe bilo je popraćeno kratkim predavanjem dr. sc. Tvrtka Božića o povijesti škole, a postav »Bašćanskog đačkog vremeplova« u spomenutom galerijskom prostoru moći će se razgledati sve do petka, 23. rujna, od 8 do 21 sat.


I u nastavku rujna Bašćani će u djelo provesti još nekoliko zanimljivih kulturnih, odnosno izložbenih projekata, među ostalim posvećenih obilježavanju Svjetskog dana turizma. Tim će povodom, u ponedjeljak, 26. rujna, također u galeriji »Zvonimir«, pod pokroviteljstvom Općine Baška biti održana promocija fotomonografije o Baški autora Luke Tabaka. Brojne fotografije, iz raznih perspektiva ističu prirodne i kulturne ljepote te slave raznolikost i bogatstvo svakog od četiriju naselja te krčke lokalne jedinice, napominju organizatori te prezentacije, napominjući da je nova fotomonografija dojmljiva promocija općine Baška i njene jedinstvene, atraktivne turističke ponude te ujedno i vrijedna ostavština budućim generacijama, kao podsjetnik na bogatstvo koje treba očuvati.


Izložbeni projekt
Već idućeg dana, u utorak, 27. rujna, u »Zvonimiru« će postavljena biti i izložba »Žena u promociji turizma Hrvatske« čije će otvorenje uvodnim predavanjem popratiti doc. dr. sc. Jasenka Kranjčević, znanstvena savjetnica Instituta za turizam Zagreb. Izložba je, u organizaciji spomenutog instituta te uz podršku TZ-a općine Baška i TZ-a otoka Krka, nastala kroz znanstveno istraživanje, a kroz korištenje putopisa, vodiča, plakata i razglednica, otkrivaju nam organizatori ovog zanimljivog izložbenog projekta, napominjući da se njome široj javnosti želi predstaviti položaj i uloga žena u turističkoj promociji. Slavljenje Svjetskog dana turizma, ali i još jedne vrlo uspješne turističke sezone na taj će dan (u utorak, 27. rujna) u Baški biti zaključeno glazbenim druženjem na koncertu Zoran Majstorović Tria »Jazz & World Music« koji je, s početkom u 20 sati, zakazan na vidikovcu pored parka Marjan.