POTPISAN UGOVOR

Osigurano čak 4,4 milijuna kuna za reciklažno dvorište u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Ono što je za Vrbovsko najvažnije jest da će izgradnjom reciklažnog dvorišta biti zaokružen ciklus vezan uz gospodarenje otpadom – sanirano je odlagalište Cetin, izgrađena pretovarna stanica i sad slijedi reciklažno dvorište, ističe gradonačelnik MufićVRBOVSKO – Predstavnici Grada Vrbovskog ovih su dana s predstavnicima nadležnih državnih institucija potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta u Vrbovskom. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 5,2 milijuna kuna, od kojih je čak 85 posto, ili nešto više od 4,4 milijuna kuna, osigurano iz EU sredstava, a Grad Vrbovsko osigurat će nešto manje od 800.000 kuna, govori gradonačelnik Dražen Mufić.


Temelji projekta


– Tih nešto manje od 800.000 kuna pokušat ćemo pronaći iz izvanproračunskih izvora, odnosno kandidirat ćemo se na različite fondove. Ako uspijemo, super, a ako ne, ta ćemo sredstva naći u našem proračunu. No, ono što je u cijeloj ovoj priči za Grad Vrbovsko najbitnije, jest da će izgradnjom reciklažnog dvorišta biti zaokružen ciklus vezan uz gospodarenje otpadom. Podsjećam, sanirano je odlagalište otpada Cetin, izgrađena pretovarna stanica i sad će biti izgrađeno i uređeno i reciklažno dvorište.


Nevenko Žagar, Stefani Jadro Štefančić, Dražen Mufić i Nikolina Osojnički


Svi bitni temelji su postavljeni, mi ćemo uskoro moću reći da smo sa svoje strane napravili sve što smo trebali i mogli kad je riječ o suvremenom sustavu odlaganja i otpreme otpada, sustavu kakav sukladno zakonima EU-a mora imati svaka država i lokalna samouprava, rekao je Mufić te istaknuo i ono čime nije zadovoljan.


(Ne)ovisnost
– Nažalost, u izradi cijene korištenja odvoza otpada ne ovisimo sami o sebi, već o diktatu županijskog poduzeća za gospodarenje otpadom. Što će se tu događati, teško je reći jer po posljednjim zbivanjima vidimo da je stanje, u najmanju ruku, kaotično. Donedavni direktor je dao ostavku. Župan je obećao da povećanja cijena neće biti, ali je do njega ipak došlo, mada je u konačnici dobro što nije onako drastično kako je dotadašnja nesposobna uprava Ekoplusa tražila.


Kraj radova na ljeto 2021.

​Kad je riječ o daljnjim aktivnostima vezanim uz realizaciju potpisanog ugovora, gradonačelnik Mufić kaže: – U studenom ćemo krenuti u proces raspisivanja javne nabave, a najkasnije koncem veljače nadamo se izboru izvođača. Kad to bude gotovo, rok za provedbu projekta je šest mjeseci od potpisa ugovora s izvođačem, a to znači da bismo u ljeto sljedeće godine imali gotovo reciklažno dvorište, odnosno zaokružen sustav prikupljanja, odvoza i gospodarenja otpadom, rekao je gradonačelnik Dražen Mufić.

U svakom slučaju smatram da svi mi korisnici, a to su komunalna poduzeća svih lokalnih samouprava s područja Primorsko-goranske županije, moraju imati puno više utjecaja na izradu i uređivanje te cijene jer je to i naše pravo, smatra gradonačelnik Vrbovskog.


Marišćina ili Sović laz?


– Nadalje, uskoro će nam biti jasnije što ćemo dalje s prijevozom iz pretovarne stanice, odnosno hoćemo li voziti na Marišćinu ili na Sović laz, odlagalište otpada kraj Delnica, koje bi uskoro trebalo biti uređeno i otvoreno. No, to je budućnost o kojoj ćemo razmišljati kad za to dođe vrijeme, a sad je najbitnije da ovaj projekt vezan uz gospodarenje, otpremu i zbrinjavanju otpada u cijelosti zaokružimo. Podsjećam da smo većinu novca osigurali iz EU sredstava. Konkretno, sanacija Cetina vrijedila je 5 milijuna kuna, a poslovi oko izgradnje reciklažnog dvorišta i pretovarna stanica također otprilike toliko, što znači da smo u zaokruženje sustava odvoza i gospodarenja otpadom utrošili ukupno oko 10 milijuna kuna, od čega je najveći dio osiguran iz EU sredstava, čime smo rasteretili proračun, podsjetio je gradonačelnik Mufić.