Program lokalnog partnerstva

OŠ Kozala dobila prostor za igranje šaha na otvorenom

Sanja Gašpert

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Prostor je uređen u sklopu projekta "Šah za mentalno zdravlje kvarta"RIJEKA – U dvorištu OŠ Kozala prigodnom svečanošću otvoren je prostor za igranje šaha na otvorenom. Prostor je uređen u sklopu projekta “Šah za mentalno zdravlje kvarta”, provedenog u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva.


Voditeljica projekta Renata Dubravac Okretič naglasila je kako je uređenje prostora za igranje šaha na otvorenom drugi projekt koji su ove godine uspješno realizirali vrijedni volonteri Grupe građana Kozala, u suradnji s Udrugom Smart Kvart. Šah se u ovoj školi igra već dugi niz godina, a sada učenici imaju mogućnost igranja i na vanjskom prostoru. U tu svrhu, nabavljeni su šahovska podloga i figure za vanjski prostor, a dodatno je šahovskim poljima obojana i podloga ispred jedne od učionica nižih razreda. Projektom uređenja šahovskog igrališta na otvorenom želi se stvoriti mentalno zdravo okruženje, podržavajuće za razvoj i održavanja mentalne dobrobiti svakog pojedinca. Novouređeni prostor svečano su, presijecanjem vrpce, otvorili ravnatelj Škole Mladen Župan i gost svečanosti Dražen Turina Šajeta, a prvu partiju odigrali su ravnatelj škole i učenik 4.b razreda Bruno Bonefačić.

– Veliki broj učenika OŠ Kozala već zna igrati šah. Vjerujemo da će oni koji ne znaju naučiti od svojih kolega i da će se šah dugo igrati u ovoj školi u kojoj već ima drugu tradiciju igranja. Nadamo se da će zanimljivost i posebnost igre na otvorenom sigurno privući i one koji možda do sada nisu bili skloni ovoj igri, kazala je Dragica Fadljević, voditeljica Odsjeka za mjesnu samoupravu, odsjeka gradske uprave u čijoj nadležnosti se provode projekti Riječkog programa lokalnog partnerstva.


Grad Rijeka sufinancirao je nabavku figura i podloge u vrijednosti od oko 700 eura.