16. godinu zaredom

VIDEO Ornitološki park na obroncima Učke: Crvendaći najprstenovaniji, slijede ih crnokape grmuše

Marina Kirigin

snimio Mateo Levak

snimio Mateo Levak

Najčešće ptice uhvaćene u ornitološčke mreže na Učki su crvendaći. Oni čine čak oko 50 posto prstenovanih ptica oko lokve Rovozne, a od ostalih čestih vrsta zabilježene su grmuše, posebno crnokapa grmuša, kosovi i sjenice (velike, plavetne, crnoglave, jelove).UČKA – Već šesnaestu godinu zaredom na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćeničke Drage i Svete Jelene, u blizini lokve Rovozna održava se ornitološki kamp. Unutar tog zaštićenog područja Parka prirode Učka postavljene su ornitološke mreže u koje se hvataju jedinke ptica te se potom prstenuju kako bi se ustanovile njihove migracije ili zabilježile ptice stanarice prostora. Postupak prstenovanja započinje određivanjem vrste, spola i starosti ptice. Mjeri im se duljina krila, težina, određuje se indeks masti, kako bi se utvrdilo priprema li se ptica za zimu, te se stavlja prsten s jedinstvenom šifrom.


– Istraživanja faune ptica na području Učke započeo je i prije ovog organiziranog ornitološkog kampa Ivan Budinski. On je predložio da se upravo na ovom području prati jesenska migracija ptica, a godinu dana kasnije oformljena je udruga Biom i započeto je organizirano prstenovanje. Ornitološki kamp tijekom ovih 16 godina obično je trajao 50 dana, izuzev 2012. godine kada je nepoznati počinitelj prerezao ornitološke mreže pa smo morali ranije zatvoriti, i sad će se drugi put dogoditi da će kamp trajati nešto kraće, do 12. rujna, objašnjava Tomislav Hudina iz Udruge Biom koja u suradnji s Javnom ustanovom Park Prirode Učka organizira ornitološki kamp.Azijski zviždak​
Najčešće ptice uhvaćene u ornitološčke mreže na Učki su crvendaći. Oni čine čak oko 50 posto prstenovanih ptica oko lokve Rovozne, a od ostalih čestih vrsta zabilježene su grmuše, posebno crnokapa grmuša, kosovi i sjenice (velike, plavetne, crnoglave, jelove). Godišnje se prstenuje između 1.000 i 3.100 ptica što znači da je u ovih 16 godina na području Učke prstenovano oko 30.000 ptica.


Foto galerija: Prstenovanje ptica na Učki Foto: Mateo Levak


– Azijski zviždak rijetka je, neočekivana vrsta na ovom području, koja je u ovih 16 godina dva puta zaustavljena u našim ornitološkim mrežama. Jedne godine prstenovali smo rujnicu, ponekad nam ulete i krstokljuni koji ovdje nisu rijetki, ali se ne love često u ornitološkim mrežema u ovakvim staništima. U našu mrežu uhvatila se i sova, velika ušara, koja je bila i naš najveći primjerak. Imala je pola metra. Svake godine uhvati se i stotinjak ptica koje već imaju prsten, koje smo mi prstenovali, ali i koje su migranti preko područja Učke. Tako smo imali nalaza iz Švedske, Poljske, Njemačke, Mađarske, Češke, a lani smo imali čak i jednu iz Bugarske što je neuobičajena ruta za migraciju, govori Hudina.


Edukacija


U ovogodišnjem kampu, koji je s radom započeo pred dva dana, a koji je jučer bio otvoren i za zainteresiranu javnost, izmjenjivat će se prstenovači, ornitolozi i volonteri. U kampu trenutno ptice prstenuju Tomislav Hudina i Josip Turkalj te ujedno prenose znanje onima koji žele postati prstenovači nakon završene srednje škole.


– Kamp ima i edukativnu svrhu jer obrazujemo mlade ljude za polaganje prstenovačkog ispita. U kampu je trenutno i osam volontera, a očekujemo da će ih ove godine kroz kamp proći stotinjak i to iz Poljske, Rusije, Portugala, Belgije, Njemačke…, zaključio je Hudina, magistar biologije iz Udruge Biom.