Svečanost

Zaplovila drvena pasara iz 1954. godine, obnovljena “Julijana” spuštena u more u lovranskoj lučici

Radovan Trinajstić

: »Julijana« je zaplovila, a na plovidbu je krenula iz lovranske lučice / Foto Radovan TRINAJSTIĆ

: »Julijana« je zaplovila, a na plovidbu je krenula iz lovranske lučice / Foto Radovan TRINAJSTIĆ

Zasluga je to članova lovranske udruge Naš Lovran – sekcija Lovranska lantina, koja je na ovaj način omogućila da se vrijedan primjerak drvene brodogradnje sačuva i stavi u funkcijuLOVRAN  Malom svečanošću za vikend u lovranskoj lučici spuštena je u more obnovljena drvena barka tipa »lovranska pasara« znakovitog imena »Julijana«.


Zasluga je to članova lovranske Udruge Naš Lovran – sekcija Lovranska lantina, koja je na ovaj način omogućila da se jedan vrijedan drevni primjerak drvene brodogradnje sačuva od propadanja i stavi u funkciju.


Potvrda je to programskih ciljeva ove lovranske udruge koja svojom aktivnošću želi očuvati tradicijsku brodogradnju i pomorsku baštinu ovog kraja.
 


Zanimljivo je da je ovu lovransku pasaru davne 1954. godine izradio u svojoj radionici nadaleko poznati lovranski brodograditelj Nino Gasparinic za svog brata Nanda.


Barka je 2013. godine otkupljena od njegove kćeri Julijane, od kada počinje i njena obnova. Potrebna financijska sredstva za ovu obnovu barke osigurana su putem europskih fondova u okviru projekata »Mala barka 2«.


Regata »Nino Gasparinic« 20. lipnja u Lovranu

Jedanaesto izdanje regate tradicijskih barki na jedra »Nino Gasparinic«, budu li vremenski uvjeti pogodni za jedrenje, održat će se u subotu, 20. lipnja, u Lovranu. Službeni program započinje u 10 sati spuštanjem barki u more i prijavama za regatu, u 11 sati je zakazana ribarska marenda i sastanak »timunjeri«, a start regate predviđa se u podne ispred lovranske rive. Podjela nagrada i ručak za sudionike na rasporedu su u 17 sati. Organizatori regate iz udruge Naš Lovran – sekcije Lovranska lantina pozivaju jedriličare, vlasnike tradicijskih barki, da se odazovu ovoj priredbi na moru i mole sudionike regate da se pridržavaju protuepidemijskih mjera. (Ma. K.)

Zaslugom vrijednih ruku poznatih lovranskih brodograditelja Gianfranca Sirotnjaka i Ivana Kalčića te članova Damira Brusa i Željka Darišića barka je kroz sve ove godine strpljivo i temeljito obnovljena te je završno na nju postavljen jarbol s pripadajućim novoizrađenim klasičnim oglavnim jedrom od prirodnih materijala.U prisustvu članova Lovranske lantine i nekolicine zaljubljenika u tradicijsku drvenu brodogradnju, prisutni su »Julijani« poželjeli dobro more i nastavak dugovječnosti.


Ovom prigodom članovi novooformljene posade »Julijane« Damir Brus i Željko Darišić već prvim izlaskom na morsku pučinu nagovijestili su da će njihova pasara imati dobre maritivne i regatne sposobnosti koje će se uskoro ogledati na tradicionalnoj 11. regati tradicijskih barki na jedra za Trofej »Nino Gasparinic« u Lovranu 20. lipnja.