Jedinstvena manifestacija

VINO I VRUJA Čak 4.000 butelja vina “izronit” će iz morskih dubina

Aleksandra Kućel Ilić

Atraktivno dizanje kaveza s buteljama vina u Iki / Foto M. LEVAK

Atraktivno dizanje kaveza s buteljama vina u Iki / Foto M. LEVAK

Manifestacija privlači sve više posjetitelja koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju – istaknula je direktorica TZG-a Opatije Suzi Petričić 


IKA – U malom primorskom mjestu Ika, nadomak Opatije, osmu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom »Vino i vruja«. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice grada Opatije i Grada Opatije, organizatori su jedinstvene manifestacije tijekom koje se iz dubina ikarske uvale na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja.


– »Vino i vruja« jedno je od prvih događanja koje se odvija na nedavno obnovljenom i uređenom trgu u Iki, a novi izgled središnjeg dijela mjesta dat će dodatni sjaj ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Ikari su doista prava »vruja«, odnosno vrelo odličnih ideja i izvor posebnih događanja, među kojima se svojom atraktivnošću izdvaja upravo »Vino i vruja«. Stoga pozivam sve koji je još nisu doživjeli da ne propuste ovo izdanje, dok sve one koji su već otkrili draži ovog događanja, pozivam da ga iskuse u novom ambijentu – pozvao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.


Nakon vađenja butelja, vino treba degustirati / Snimio Mateo LEVAK

Nakon vađenja butelja, vino treba degustirati / Snimio Mateo LEVAK


Geološki fenomen
Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje »rade«, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni »podrum« za sazrijevanje vina.


Smotra i regata tradicijskih barki u nedjelju

 


Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 7. kolovoza, održat će se smotra tradicijskih barki. Okupljanje posada započet će u 17 sati, dok će start regate biti oko 20 sati. Nakon završetka regate te podjele nagrada slijedi zabavni program uz DJ-a.

– Manifestacija »Vino i vruja« inovativan je i jedinstven turistički proizvod kojim se još jednom potvrdilo da je, uz dobre ideje, entuzijazam pojedinaca te suradnju s lokalnom zajednicom, moguće stvoriti novu dodanu vrijednost za destinaciju. Iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više posjetitelja, posebice stranih gostiju koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju – istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić.


Prošle godine u more je, na dubinu od 20 metara, položeno oko 4.000 butelja vina vinarija Acinger, Ferenac, Herman, Kabola, Iločki podrumi, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Matić, Vorić i Kliković (Austrija). U subotu, 6. kolovoza, izvući će se, nakon godinu dana »ležanja«, 13 kaveza s tim buteljama. Istovremeno, u more će biti spušteno 14 novih kaveza s 5.000 boca vina kojima će se pridružiti i vina Marčeta iz Fažane te vina vinarije Meglan iz Slovenije.


Snimio Mateo LEVAK

Snimio: Mateo Levak


Degustacija vina


Atraktivni prizori izvlačenja vina odvijat će se u subotu od 10 do 13 sati u suradnji Ikarskih barkajola, ronilaca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronilaca.


U večernjim satima, nakon 19 sati, održat će se i degustacija vina potopljenih protekle godine, kao i ostalih vina ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća. Uz »fina« vina, organizator najavljuje i gastroponudu uz muzički program u kojem nastupa grupa Obrazovni program.


– Već osmu godinu zaredom organiziramo potapanje i vađenje renomiranih hrvatskih vina i iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s našim vinarima. Posebno nas veseli da su vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina, nepcu je potreban i adekvatan zalogaj pa će tako posjetitelje uz morske plodove na žaru dočekati i druga gastroiznenađenja – najavio je predsjednik udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej.