Odlazak u povijest

POČELO RUŠENJE RESTORANA U CENTRU OPATIJE Umjesto Zelengaja niče recepcija Kvarnera

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Područje restorana Zelengaj prenamjenjuje se u ulazni prostor u hotel Kvarner gdje će sama recepcija hotela biti premještena u područje iza Kristalne dvorane, a prema restoranu Zelengaj – objasnili su iz LRH, vlasnika obaju objekataOPATIJA – Najava rušenja restorana Zelengaj u Opatiji, objekta koji je u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela, izazvala je velik interes javnosti. Nakon što im je Grad Opatija odobrio korištenje javne površine kako bi planirano mogli izvesti, najavljeni radovi jučer su i počeli, a svi koji su došli pogledati uživo o čemu je riječ, nisu krili radoznalost. Tijekom jutarnjih sati pripremao se početak radova, a zatim je, nakon što je površina ograđena, počelo otklanjanje dijelova nekad poznatog ugostiteljskog objekta. Kamerom smo ovjekovječili skidanje krovne konstrukcije te u međuvremenu kod nadležnih nastojali provjeriti zbog čega je odlučeno da restoran uoči ljetne sezone 2020. – ode u povijest…Ključno je pitanje što će se u budućnosti nalaziti na mjestu porušenog restorana te kako će sve zajedno izgledati. Opatijska je javnost opravdano u brizi za imidž »stare dame«, narušen brojnim zahvatima koji su zeleno pretvorili u sivo, pa u strahu od betonizacije »puše i na hladno«.


Foto A. KUĆEL ILIĆ

Ovako su jučer počeli radovi rušenja restorana Zelengaj / Foto A. KUĆEL ILIĆ


 


Prenamjena prostora
Odgovore na aktualna pitanja smo potražili kod nadležnih u Liburnia Riviera Hotelima te smo ih u kratkom roku i dobili.
– Nastavno na Vaš upit, LRH potvrđuje da je ishodio dozvole od Grada Opatije za nastavkom projekta uređenja hotela Kvarner i fazom koja se odnosi na prenamjenu prostora restorana Zelengaj. LRH je započeo s provedbom projekta uređenja hotela Kvarner, kojim se hotel vraća u prvobitno i povijesno stanje. Uređenje uključuje i prenamjenu nekretnine u vlasništvu LRH-a, a koja je do sada korištena kao Restaurant Zelengaj. Uređenje uključuje između ostalog restauraciju svih skulptura i ornamenata na fasadi hotela te ponovno puštanje u pogon i korištenje terasa iznad Kristalne dvorane.Također, provodit će se radovi na otkrivanju i ponovnom korištenju spa zone koja je prethodno pokrivena i zatvorena (»Warmbäder«). Proširuju se i moderniziraju kapaciteti wellness i spa zone, dok se samo područje restorana Zelengaj prenamjenjuje u ulazni prostor u hotel gdje će sama recepcija hotela biti premještena u predmetno područje (iza Kristalne dvorane, a prema restoranu Zelengaj).


Foto A. KUĆEL ILIĆ

Dio opatijske povijesti odlazi u povijest / Foto A. KUĆEL-ILIĆ


 Nakon dovršetka radova, hotel bi trebao predstavljati novi standard kvalitete luksuznog hotela s 5 zvjezdica superior na području Istre i Kvarnera. Društvo je upoznato sa svim rokovima vezanim uz dovršetke radova, a radove na hotelu provodi sukladno rješenju konzervatorskog ureda u više faza – navodi se u pismenom odgovoru iz Liburnia Riviera Hotela što ga potpisuje Ivan Petrović, šef odjela marketinga.


Stanje izvornosti


Kako smo još saznali, namjera je izvođača radova sve objekte dovesti u stanje izvornosti kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri naglasila kulturna baština objekata. Odnosno, zamisao je većinskog vlasnika LRH urediti lokaciju sadašnjeg objekta Zelengaj, budući da smatraju da trenutačni objekt naružuje lokaciju i onemogućuje pogled na hotel Kvarner.


Foto A. KUĆEL ILIĆ

Prilaz do Zelengaja i hotela Kvarner koji se također renovira je ograđen / Foto A. KUĆEL-ILIĆ


Zamisao je da se na lokaciji sadašnjeg objekta Zelengaj uredi trg koji bi bio premisa za ulazak u hotel Kvarner sa zelenom površinom i eventualnim malim brojem parkirnih mjesta ili zaustavnih mjesta koja bi služila za komunikaciju s hotelom Kvarner. Odnosno, smatraju da bi takvo rješenje bilo povoljno za vizuru prema hotelu Kvarner s Ulice maršala Tita (pogotovo nakon što bi se hotel Kvarner dodatno uredio, a radovi na samom preuređenju hotela su već neko vrijeme u tijeku). Naime, kada sve bude dovršeno, objekt velike povijesne vrijednosti i jedinstvene ljepote koji je ujedno i opatijski brend, postao bi vidljiv s glavne prometnice, Ulice maršala Tita.