Ogroman porast

U opatijskom zaleđu u desetak dana ustrijeljeno deset divljih svinja: ‘Ni stariji lovci nisu vidjeli ovakvu najezdu’

Marina Kirigin

Moguće da je došlo do poremećaja u ekosustavu ili je velika suša natjerala divljač na migraciju prema kućama – kaže O´Brien Sclaunich iz Lovačkog društva LaneMATULJI – Dvadesetak lovaca s područja Liburnije proteklih desetak dana intenzivno boravi u šumama na području matuljskih naselja Zvoneća, Rukavca, Kućeli, Bregi, Mihotići, Matulji, Zaluki i Brešca i opatijskih naselja Poljane i Veprinac.


Na dva lovišta kojima upravlja Lovačko društvo Lane iz Opatije prate kretanje divljih svinja i love s lovačkim psima, a kako bi time donekle spriječili štete koje već mjesecima nastaju na nasadima na širem liburnijskom području, a koje u potrazi za hranom čine prvenstveno divlje svinje, ali i druga divljač. Prema riječima O´Briena Sclaunicha iz Lovačkog društva Lane, u proteklih desetak dana intenzivnog lova ustrijeljeno je deset divljih svinja, što je ukupno 50 grla ove godine.


– Divljih svinja ima enormno puno, neki stariji lovci još nisu vidjeli takvu najezdu ovih životinja. O čemu se radi, teško je reći, to još nismo ustanovili – moguće da je došlo do poremećaja u ekosustavu ili je velika suša natjerala divljač na migraciju prema kućama… Bilo je nekih ranijih godina zabilježen veći broj divljih svinja, ali nikad nije bilo tako intenzivno kao ove godine. Štete koju su prouzročile su jako velike.
Zadnja zabilježena je u Rukavcu, divlja svinja uništila je nasade krumpira, pojedeni su trsi vinove loze… Međutim, ne postoji samo problem poljoprivrednih šteta. Postoje ogromne štete na autocesti, više od petnaest nesreća zabilježeno je na cesti Matulji – tunel Učka, posebno na području oko vijadukta Anđeli i u blizini Slavića – objašnjava predsjednik Lovačkog društva Lane, dodajući da je ovaj intenzivni lov u njihovim lovištima upravo iz svih tih razloga i omogućen.


Brdsko lovište


U lovačkom društvu došli su na ideju kako spriječiti ovu neuobičajenu pojavu kretanja divljih svinja koje su se spustile među kuće na području Matulja i ostalih naselja u blizini.


– U lovačkom društvu došli smo do zaključka na koji način bismo to mogli spriječiti, a u skladu sa zakonskim propisima. U našim Lovno-gospodarskim osnovama imamo stavku sprečavanja šteta od divljači i ona se bazira na par osnovnih smjernica. Nakon što kontinuirano pratimo pojavu štete na temelju dojava s terena, u skladu s propisima iz područja lovstva, koji nam kažu na kakav način smijemo odstreljivati divlje svinje i u kojim područjima, djelujemo. S obzirom na to da je naše lovište pretežito brdskog karaktera, onda iz zakonske osnove proizlazi da se negdje 200 metara od okućnica u brdsko-planinskom području smije loviti. Međutim, važno je istaknuti da postoje lovna područja i nelovna područja. Nelovna područja su zapravo građevinska područja. Zakon o lovstvu je zabranio ustanovljenje lova na građevinskom području. Upravo zato Općina Matulji sada radi plan, odnosno program zaštite i lova divljači na područjima koja nisu ustanovljena lovišta, a upravo su to dijelovi gdje sada imamo registrirano najviše šteta od divljih svinja. Tim planom omogućit će se da lovimo u tim nelovnim područjima. Plan obuhvaća dosta veliku površinu od 871 hektara i gotovo 50 posto te površine pripada našem lovačkom društvu, a drugi dio pripada LD-u Srndać iz Permana i LD-u Lisjak iz Kastva. Znači, da bi se riješio problem divljih svinja, smatram da je najbolje rješenje lov na dozvoljenim lovnim površinama, ali i napraviti plan zaštite i lova divljači za nelovna područja na građevinskom području – govori Sclaunich, dodajući da ovakve programe već imaju neke od općina u okruženju, kao primjerice Viškovo.


Smanjenje šteta


Predsjednik lovačkog društva iz Opatije objašnjava da se svake godine u lovištima obavljaju radnje kojima bi se trebalo utjecati na smanjenje šteta od divljači. Tako se u šumama svakog proljeća kopa i sadi te se postavljaju hranilice u gornjim područjima šume upravo kako divlje svinje ne bi krenule prema građevinskim područjima. Međutim, to ovog puta nije imalo konkretnog učinka.


Ipak, zbog pojave afričke svinjske kuge lovci su dobili mogućnost većeg odstrela, odnosno veći broj markica, a što bi trebalo pozitivno djelovati na ovaj problem baš kao i radnje koje poduzima Ministarstvo poljoprivrede po pitanju nastalih šteta. Sclaunich navodi da je Ministarstvo poljoprivrede riješilo problem šteta na automobilima, odnosno da osiguravajuća društva sada isplaćuju te vrste šteta nastalih od divljači te da je ministrica nedavno imala i radni sastanak s Hrvatskim lovačkim savezom, kako bi pokušali osigurati i kvote za poljoprivredne štete.