Općinsko vijeće

U Matuljima usvajaju novi proračun, evo oko čega se lome koplja

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Tijekom oko sat i pol rasprave predložene su neke korekcije koje će biti razmotrene u narednom periodu, do posljednje ovogodišnje sjednice kada bi proračun za 2022. godinu trebao biti usvojenPrijedlog proračuna Općine Matulji za 2022. godinu i projekcije za sljedeće dvije bile su teme sjednice matuljskog Općinskog vijeća održane u školskoj-sportskoj dvorani u Matuljima.


O prijedlogu proračuna za sljedeću godinu koji iznosi oko 86 milijuna kuna i u odnosu na ovogodišnji niži je za 20-ak posto raspravljalo se oko sat i pol vremena te su predlagaču predložene neke korekcije koje će biti razmotrene u narednom periodu, do posljednje ovogodišnje sjednice kada bi proračun za sljedeću godinu trebao biti usvojen.


Najaktivniji vijećnici na sjednici bili su nezavisni Željko Grbac i Eni Šebalj. Uputili su nekoliko prijedloga, ali i komentirali brojne stavke ugrađene u proračun.
Grbac tako smatra da potpore gospodarstvu u vidu sufinanciranja kamata na kredite više nisu pravi instrument za poticanje gospodarstva, a slično mišljenje dijeli i Eni Šebalj koja je rekla da bi se u proračun trebali ugraditi poticaji za samozapošljavanje.


Načelnik Matulja Vedran Kinkela, odgovarajući na pitanje vezano uz gospodarstvo, rekao je da se promišlja i radi na novom programu, a koji će biti razrađen u suradnji s gospodarstvenicima.


Proračun sve manji


Vijećnik Darjan Buković (AM) rekao je da smatra da je ključna stranica Prijedloga proračuna ona na kojoj je tablica iz koje se vidi da proračun Općine Matulji, u ovoj i u naredne dvije godine pada, i to u svakoj godini za pet milijuna kuna, što zapravo govori o stagnaciji i padu općine koja ima snagu i potencijal, ali očito nema jasno postavljene ciljeve.


Pročelnik Danijel Jerman objasnio je zbog čega je proračun u 2021. godini znatno viši – odnosno, kako se veliki dio proračuna (23 milijuna kuna) u 2021. godini odnosi na investiciju sanacije Osojnice.


Eni Šebalj je navela da je predizborno obećanje bilo da će drugo dijete iz obitelji u matuljski vrtić ići besplatno, međutim, da nije uspjela vidjeti gdje su ta sredstva u prijedlogu proračunu osigurana.


Nakon što je pročelnik Danijel Jerman objasnio da su sredstva osigurana temeljem odluke koja je donesena pred nepunih mjesec dana, a kojem su donesene nove olakšice za korisnike vrtića i samim time predviđena veća izdvajanja u proračunu za vrtić, Eni Šebalj je još jednom ukazala da je predizborno obećanje bilo da će drugo dijete u vrtić besplatno i da bi za to trebalo osigurati sredstva.


Na to je reagirao načelnik Matulja, tvrdeći da takva obećanja iz njegovih usta u kampanji nikada nisu izašla. Zamolio ju je da se kampanja završi te podsjetio što se izglasalo u sklopu nove odluke vezane uz cijene u Dječjem vrtiću Matulji.


Kapitalna ulaganja


– Prije manje od mjesec dana donijeli smo odluku da drugo dijete sufinanciramo sa 80 posto, a do sada je to bilo 40 posto cijene boravka u dječjem vrtiću. Temeljem te nove odluke predložena su i proračunska sredstva – rekao je Kinkela.


Vijećnik Željko Grbac komentirao je i nesrazmjer kapitalnih ulaganja predložen u proračunu. Rekao je da se na području centra Matulji, od mjesta održavanja sjednice do veletržnice ulaže 9,6 milijuna kuna, a od veletržnice do granice 3,1 milijun kuna.


– Mislim da ste razočarali velik dio ljudi koji stanuje od veletržnice prema granici. Puno se na tom području moglo napraviti i za manje novaca nego se ulaže u nižim dijelovima, a vi planirate 600.000 kuna za wc u Amfiteatru – rekao je Grbac i najavio svoj odlazak iz Vijeća u sljedećoj kalendarskoj godini.