Značajna poskupljenja

Tečaj funte je 9 kuna, a u mjenjačnici ćete dobiti samo – šest. Opatijski gosti otvoreno progovorili o cijenama ovog ljeta

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza / Mateo Levak

Foto Vedran Karuza / Mateo Levak

Voda vam je definitivno preskupa, kao i parkiranje. Mi smo naš sada ostavili u hotelskoj garaži gdje dan stoji 20 eura, rekao nam je Jasmin iz NjemačkeOPATIJA – Podizanje cijena aktualna je pojava u svim zemljama Europe. No, jesu li naši privrednici, trgovci, ugostitelji, obrtnici, hotelijeri i privatni iznajmljivači na račun turističke sezone inflaciju iskoristili samo kao izgovor i doslovce pretjerali s podizanjem cijena roba i usluga na jadranskoj obali, pitanja su na koja će najbolji odgovor stići sljedeće turističke sezone.


Stalni gosti Opatijske rivijere primijetili su da cijene u destinaciji znatno više u odnosu na lanjsku godinu. Objašnjavaju da se i kod njih dogodila inflacija, međutim, cijene ipak nisu u tolikom postotku otišle gore. Privatni iznajmljivači koji su stalno u kontaktu s gostima potvrđuju da se gosti žale na cijene, da im je neprihvatljivo za kuglicu sladoleda izdvojiti dva eura.


Zarade mjenjačnica


Kad cijene rastu, gosti očekuju i bolju kvalitetu i uvjete u destinaciji. Žele upravo ono što Hrvatska kao destinacija želi razvijati, a to je turizam održivog razvoja. Nažalost, umjesto toga, goste na Opatijskoj rivijeri i dalje muče problemi s parkiranjem, prometne gužve, nedostatak slobodnih mjesta na plaži zbog sve veće apartmanizacije obale. Kad dolaskom u destinaciju gosti nalete i na »prevaru«, koja je zakonom dozvoljena, odnosno regulirana je ponudom i potražnjom na tržištu, onda se to vrlo često ne završi s pozitivnim dojmovima i dobrom reklamom po povratku njihovim kućama.
O jednoj takvoj neugodnoj situaciji na koju može naletjeti svatko tko želi engleske funte razmijeniti za kune, govori i tečajna lista u opatijskoj mjenjačnici. Tečaj funte posljednjih dana iznosi oko devet kuna, odnosno za kupnju funte mora se izdvojiti devet kuna. Međutim, ako se funta prodaje, u nekoliko opatijskih poslovnica za nju će se dobiti nešto malo više od 6 kuna. Drugim riječima, želite li razmijeniti 100 funti u kune, dobit ćete gotovo tristo kuna manje od tečaja HNB-a i time omogućiti lijepu zaradu opatijskoj mjenjačnici.


– Tek jučer smo stigli u Lovran tako da nam je teško govoriti o cijenama u destinaciji. Još se nismo navikli na preračunavanje eura u kune. Smješteni smo u četverozvjezdanom hotelu i mogu reći da je cijena smještaja poprilično visoka u odnosu na kvalitetu. Možda smo očekivali malo veću razinu usluge prilikom dolaska, više informacija o tome kako i gdje možemo provesti vrijeme u destinaciji. Za tu cijenu takvu smo razinu usluge u nekim drugim zemljama imali. Ne smeta nam to što je infrastruktura nešto starija, ali recimo u Španjolskoj bismo za cijenu boravka koju smo platili ovdje mogli boraviti u puno novijem hotelu s više sadržaja, rekao je Douay iz Belgije koji je s obitelji šetao starom lovranskom jezgrom grada. Kaže i da su uživali vozeći se starim cestama kroz Sloveniju i Hrvatsku, a na prvi pogled im se sviđa i Lovran te spoj sunca, mora i planina. Šarm Opatije nikad nije bio upitan, a potvrdila ga je i Jasmin iz Njemačke koja s obitelji boravi u opatijskom hotelu. Na pitanje o cijenama, kaže da su podjednake onima kod kuće, ali da ju je ipak iznenadila visina nekih.


Drukčija percepcija


– Odlazimo na večere u restorane i mislim da su cijene otprilike kao i u Njemačkoj. No, neugodno me iznenadila cijena koktela, općenito pića u vašim ugostiteljskim objektima, kao i cijena bočice vode. Voda vam je definitivno preskupa. Mislim da je u Opatiji i pretjerano skupo parkiranje. Mi smo naš sada ostavili u hotelskoj garaži gdje dan stoji 20 eura. Problem je što je vanjski, vaš gradski parking jednako skup, ako ne i skuplji. Trebao bi biti jeftiniji od hotelskog, a ovdje nema razlike, kaže Jasmin.


Ima i onih koji misle da je cjenovna politika u destinaciji dobra i da ponuđenoj kvaliteti. Milanu i Kristini iz Slovačke, koji su došli u četverodnevni posjet Rijeci i Opatiji, Opatijska rivijera nije preskupa. Kažu da su cijene podjednake onima u njihovoj zemlji.


– Mislim da su cijene uredu. Bili smo u nekoliko restorana i otprilike platili koliko bismo za to morali izdvojiti i doma, kaže Milan.


Angelika iz Njemačke s obitelji boravi u peterokrevetnom apartmanu u Lovranu. Kaže da je ovo njezin prvi posjet ovoj rivijeri i da noćenje u apartmanu plaćaju 100 eura.


– Stigli smo prije dva dana i ovdje ostajemo tjedan i pol. Lani smo bili na Krku, a ove godine smo se odlučili za Lovran. Mjesto je puno drukčije od onog na otoku, ali sviđa nam se. Lijepa je i plaža, a dobra je i ponuda u ugostiteljskim objektima. Rekla bih da su ovdje u restoranima čak i malo niže cijene nego kod nas u Njemačkoj. Cijena apartmana je adekvatna kvaliteti. Apartman je renoviran, uredan i lijep – rekla je Angelika.


Trgovkinja: Stalno se cjenkaju


Trgovkinja u Lovranu Đusta Glasnović je u svakodnevnom kontaktu sa stranim i domaćim gostima.


– Gosti se konstantno cjenkaju. Traže da im se proda jeftinije, a dobro znamo da je sve poskupjelo. Kažu mi da kod kuće haljinu mogu kupiti za 60 kuna, odnosno 8 eura. Takvo spuštanje cijena ja si ne mogu dozvoliti. Kod nas se haljina od 60 kuna može eventualno kupiti u Lidlu. Ja se ne mogu uspoređivati s velikim trgovačkim lancem, ovdje moram platiti i najam prostora i jednostavno ne mogu dozvoliti takvo spuštanje cijena, rekla je trgovkinja iz Lovrana.