Priznanje

Svečanost na fakultetu u Iki: Dekanica Dora Smolčić Jurdana primila povelju

Marina Kirigin

Rektorica Snježana Prijić Samaržija predala je dekanici Dori Smolčić Jurdana povelju za doprinos razvoju visokoškolskog obrazovanja u povodu obilježavanja 60. godišnjice obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu i 46. obljetnice osnutka fakultetaIKA – Temeljem odluke Senata Sveučilišta u Rijeci rektorica Snježana Prijić Samaržija predala je dekanici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Dori Smolčić Jurdana povelju za doprinos razvoju visokoškolskog obrazovanja u povodu obilježavanja 60. godišnjice obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu i 46. obljetnice osnutka fakulteta.


Povijesna perspektiva začetaka visokoškolskog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo datira iz razdoblja osnivanja dvogodišnje Više ekonomske škole ugostiteljskog smjera 1960. godine u Opatiji. Godine 1974. Odjel za ugostiteljstvo i turizam postaje Hotelijerski fakultet Opatija, a danas fakultet djeluje pod nazivom Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Niz uprava, generacije nastavnika i djelatnika uložili su velike napore u razvoju ove jedinstvene visokoobrazovne institucije usmjerene k obrazovanju kadrova za turizam, ugostiteljstvo i održivi razvoj. Njihovi rezultati vidljivi su danas kad je ova institucija prepoznatljiva u međunarodnom okruženju.


Aktivna suradnja


Fakultet je nositelj ili partner na mnogobrojnim znanstvenim, stručnim i europskim projektima te organizator znanstvenih i stručnih konferencija i skupova. Uz suradnju s drugim visokoškolskim institucijama, fakultet aktivno surađuje i s gospodarstvom, javnim sektorom te civilnim društvom.
Više od 15.000 studenata steklo je do danas diplome na ovom fakultetu, a oni su danas nositelji turističkog razvoja Hrvatske, a neki od njih izgradili su i uspješne međunarodne karijere. Uz nastavu u sjedištu u Opatiji, studijski program izvodi se i u Studijskom centru Zabok. Na fakultetu je zaposleno više od 100 zaposlenika i studira 2.000 studenata iz cijele Hrvatske.


Cjeloživotno učenje


– Svjesni potrebe za novim znanjima, fakultet radi na formiranju i provođenju programa cjeloživotnog učenja, u čijem izvođenju uz naše nastavnike sudjeluju i eminentni stručnjaci iz prakse. Ovu 2020. godinu, kada fakultet obilježava 60. godišnjicu visokoškolskog obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu i 46. obljetnicu osnutka fakulteta, posebno su označila dva značajna događaja: dovršetak izgradnje novog aneksa zgrade fakulteta, čime su osigurani uvjeti za kvalitetno studiranje i dalji razvoj, te dobivanje međunarodnog certifikata kvalitete TedQual od Svjetske turističke organizacije za naš studijski program – istaknuto je na jučerašnjoj maloj svečanosti uručivanja povelje u knjižnici FMTU-a, kojoj su uz rektoricu i dekanicu nazočili i članovi užeg kolegija Fakulteta te novoizabrana dekanica FMTU-a Sandra Janković koja dužnost preuzima početkom listopada.