OPATIJA REKORDER

Svaki peti gost u Opatiju stiže iz – Austrije. Najveće povećanje ostvarili Česi, Slovaci, Poljaci i Srbi

Aleksandra Kućel Ilić

Slovenski gosti ostvarili su rast u broju noćenja od 14 posto, a povećanje u odnosu na 2019. zabilježeno je i kod gostiju iz Poljske (23 posto), Srbije (21 posto), Slovačke (31 posto) te Češke (74 posto)OPATIJA – Iz opatijske Turističke zajednice analizirali su rezultate tijekom dosadašnje sezone, a prema njima Opatija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi 619.000 noćenja, što čini 93 posto turističkog prometa rekordne 2019. godine i porast od 71 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dva od svaka tri noćenja, točnije 68 posto ukupnog broja noćenja, ostvarena su u hotelima. Privatni smještaj ima 30 posto udjela u svim noćenjima, dok preostalih 2 posto otpada na nekomercijalni smještaj.


Tijekom spomenutih sedam mjeseci 2022., opatijski gosti najčešće su stizali iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, tradicionalno najznačajnijih tržišta za Opatijsku rivijeru. Sva ključna tržišta bilježe porast u odnosu na 2019. godinu. Austrijanci su zaslužni za svako peto noćenje u gradu, s udjelom od 20,3 posto u ukupnim noćenjima i porastom od 5 posto u odnosu na rekordnu turističku godinu. S udjelom od 17,3 posto u ukupnom broju noćenja, Nijemci su ostvarili rast od 2 posto, no s obzirom na to da se glavnina njihovih dolazaka ostvaruje u kolovozu, očekuje se povećanje turističkog prometa s njemačkog tržišta.


Vrhunski koncerti


Domaći gosti sve su značajniji za opatijski turizam, a u dosadašnjem dijelu godine imaju udio od 16,6 posto u ukupnim noćenjima te povećanje od čak 14 posto u odnosu na isto razdoblje u posljednjoj godini prije pandemije. Mađarski gosti ostvarili su rezultat na razini 2019. godine, s udjelom od 6 posto, a udio slovenskih gostiju je 5 posto i oni su ostvarili rast u broju noćenja od 14 posto. Značajnije povećanje u odnosu na 2019. zabilježeno je i kod gostiju iz Poljske (23 posto), Srbije (21 posto), Slovačke (31 posto) te Češke (74 posto).
Predsezonu, ali osobito lipanj i srpanj, obilježile su brojne manifestacije i veliki povratak »živih« događanja u Opatiju. Nakon ljetne Balinjerade i odlično posjećene RetrOpatije, niz festivala i odličnih koncerata među kojima su bili Zdravko Čolić, Tom Jones i drugi izvođači, ispunili su Ljetnu pozornicu tisućama posjetitelja. Zahvaljujući kvalitetnoj ponudi događanja, ali i posebnim oblicima turizma kao što su zdravstveni, kongresni i outdoor turizam, Opatija je imala izvrsnu predsezonu u kojoj se potvrdila kao jedna od najznačajnijih cjelogodišnjih destinacija u zemlji. Temeljem rezultata koji su u pojedinim razdobljima nadmašivali rekordnu 2019. godinu, Opatija je od siječnja do svibnja bila najuspješnija destinacija na Kvarneru i među vodećima u Hrvatskoj.


Odlična predsezona


I nakon odlične predsezone, Opatija nastavlja bilježiti dobre turističke rezultate. U srpnju je zabilježeno 206.000 noćenja, što je na razini 93 posto istog mjeseca 2019. Nešto više od polovice toga broja, točnije 51 posto, ostvareno je u hotelima, dok je privatni smještaj zaslužan za 46 posto srpanjskih noćenja, a preostalih 3 posto odnosi se na nekomercijalni smještaj. U »srcu sezone« najbrojniji su, očekivano, gosti iz Njemačke koji su ostvarili oko četvrtine svih srpanjskih noćenja u Opatiji. Konkretno, uz udio od 23 posto svoj su rezultat iz 2019. godine poboljšali za 7 posto. Slijede njihovi »susjedi« iz Austrije s udjelom od 14 posto u ukupnom broju noćenja, dok su na trećem mjestu po zastupljenosti Mađari s udjelom od 9 posto. Domaći gosti u srpnju su imali udio u ukupnim noćenjima od 6 posto, ali i rast od 24 posto u odnosu na srpanj 2019. godine. Značajan rast imali su i gosti iz Poljske (24 posto), Slovačke (20 posto), Češke (102 posto), Srbije (28 posto), Danske (36 posto)…


– Možemo biti vrlo zadovoljni aktualnom godinom koju je obilježilo jačanje predsezone i veća potrošnja u glavnoj sezoni, a posebno činjenicom da Opatiju posjećuju u sve većem broju gosti više platežne moći, što nam je i glavni cilj u strateškom promišljanju o razvoju destinacije. Potvrđuje to i činjenica da se najprije pune visokokategorizirani objekti. Obiteljski smještaj bilježi povećanje noćenja od 5 posto kako za srpanj, tako i za dosadašnji dio godine, a najbolja popunjenost bilježi se u vilama s bazenima i luksuznim apartmanima koji su »bukirani« odavno i u kojima je sada nemoguće naći slobodno mjesto. Restorani su odlično popunjeni, u većini je teško dobiti stol bez rezervacije unaprijed, a rastu i drugi oblici izvanpansionske potrošnje. U skladu s dosadašnjim dijelom godine, kolovoz će biti pun zanimljivih događanja, govori direktorica Turističke zajednice Opatija Suzi Petričić.


I kolovoz bogat događanjima


Do kraja kolovoza u Opatiji će nastupiti Severina, Sabaton, Bajaga & Instruktori i mnogi drugi sjajni izvođači na Ljetnoj pozornici, bit će održana konvencija Liburnicon u Iki koja dovodi odlične goste i predavače iz Hrvatske i inozemstva, ali i brojne zanimljive aktivnosti kao što je Opatijski vremeplov koji traje sve do kraja rujna, a tijekom kojeg posjetitelji mogu uživati u Klapama va portiće ponedjeljkom, izložbi oldtimera utorkom, te šetnjama kroz povijest Opatije uz kostimirane vodiče srijedom. Dodatno, svakodnevno je do 20. rujna u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« moguće pogledati izložbu »Salvador Dali: Nadstvarno« na kojoj su izloženi radovi jednog od najslavnijih svjetskih slikara, poznatog po svojim snažnim i bizarnim slikama uronjenima u nadrealizam. Svake večeri, kroz čitavo ljeto, održavaju se i programi na terasama opatijskih hotela Ambasador, Kvarner i Palace, uz nastupe izvrsnih izvođača kao što su The River Sharks, Spart Jazz Trio, The Blondes, Mystic Rose Ensamble, tako da događanja i zabave u Opatiji zaista ne nedostaje, zaključuju iz opatijskog TZ-a.