Grad Opatija o sigurnosti prometa nakon inicijative Akcije mladih

Stiže kamera za nadzor brzine na opatijskoj Novoj cesti kod škole

Aleksandra Kućel Ilić

Nova cesta kraj osnovne škole u Opatiji, gdje će biti postavljena sigurnosna kamera / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Nova cesta kraj osnovne škole u Opatiji, gdje će biti postavljena sigurnosna kamera / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Nakon razgovora s Policijskom postajom Opatija, s MUP-om usuglašavamo postavljanje prometne kamere na Novoj cesti kod Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« – kaže gradonačelnik Ivo DujmićOPATIJA – Nesreća koja se nedavno dogodila u blizini »male škole« na Novoj cesti potaknula je na ponovno razmišljanje o postavljanju sigurnosnih kamera. Na prijedlog Akcije mladih već prošle godine Gradsko vijeće osiguralo je novac za postavljanje kamera, ali zasad se to nije dogodilo.– Još u proljeće 2018. govorili smo o potrebi postavljanja kamera na Novoj cesti iznad škole i na još dvije lokacije, a tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić pozvao je gradonačelnika da se tamo postave kamere. Mojim amandmanom na proračun za 2020. godinu Gradsko vijeće je obvezalo gradonačelnika Dujmića da postavi kamere, ali on je potpuno ignorirao sigurnost građana – kazala je Neva Slani iz Akcije mladih.


– U prethodne četiri godine mnogo puta svjedočili smo prometnim nezgodama i opasnosti po život pješaka, a osobito školaraca. Čak je i studija Prometnog fakulteta potvrdila da su najopasniji pješački prijelazi upravo oni u blizini opatijske osnovne škole te je na njima zabilježen najveći broj prometnih nezgoda. Dovoljno je vidjeti kako se usporava na Mlaki da bi se zaključilo da kamere itekako utječu na ponašanje vozača. One bi sigurno pomogle da se na ovim kritičnim točkama za sigurnost pješaka vozi »školski«, uz apsolutno poštovanje ograničenja brzine – stoji u priopćenju Akcije mladih iz Opatije.


Politička promocija
– Žalosti me što politička opcija Akcije mladih i ovakve nemile događaje, poput prometne nesreće, koristi isključivo u svrhu svoje političke promocije i napada na mene kao gradonačelnika. Suosjećam s gospođom stradalom u prometnoj nesreći na Novoj cesti i želim joj što brži oporavak. No, moram reći da se konkretna prometna nesreća, prema informacijama Policijske postaje Opatija, nije dogodila zbog prekomjerne brzine već zbog nepažnje sudionika. Stoga, ni u tom nesretnom slučaju, kamera za nadzor prometa prometnu nesreću ne bi spriječila – rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te najavio da će se kamera uskoro postaviti.– Prije svega, treba jasno reći da se radi o državnoj cesti D66 te da su za sigurnost prometa na njoj odgovorne Hrvatske ceste. Gradonačelnik ne može biti odgovoran za sigurnost prometa na javnim cestama, već samo na nerazvrstanim cestama kojima upravlja Grad Opatija. No, naravno da kao gradonačelnik želim da sigurnost građana u prometu na području Opatije bude na najvišoj razini.


Znatni napori


Do sada su uloženi znatni napori da se promet na Novoj cesti, po pitanju sigurnosti, poboljša. Na velikom broju pješačkih prijelaza postavljena je prometna i cestovna oprema koja upozorava vozače na povećani oprez na lokacijama povećanog pješačkog prometa. I dalje nastavljamo s takvim osiguranjem. U svaki takav dodatni zahvat Grad Opatija ulaže vlastita sredstva te čak i tada mora prethodno izraditi prometni elaborat te potom ishoditi suglasnost Hrvatskih cesta i Ministarstva unutarnjih poslova.Građanima Opatije mogu obećati da će kamera uskoro biti postavljena, što će dodatno pridonijeti sigurnosti prometa u našem gradu. Grad, nakon razgovora s Policijskom postajom Opatija, s Ministarstvom unutarnjih poslova usuglašava postavljanje prometne kamere na Novoj cesti kod Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov«. Da bi se postavila takva prometna kamera, temeljem koje bi MUP provodio kontrolu brzine kretanja vozila te kažnjavao nesavjesne vozače, potrebno je pribaviti točno određeni tip kamere koji MUP već koristi, što je djelomično usporilo proces. U međuvremenu smo razmatrali i mogućnost uvođenja sustava koji mjeri prosječnu brzinu kretanja vozila kako bi se postigao bolji sigurnosni efekt na većem potezu Nove ceste te se čekalo certificiranje takvog sustava od strane proizvođača – objasnio je gradonačelnik Dujmić.