Briga o starijima i nemoćnima

Stariji Matuljci dobit će u Rukavcu dnevni boravak

Marina Kirigin

Eni Šebalj u prostoru budućeg dnevnog boravka za starije u Rukavcu / Foto MA. KIRIGIN

Eni Šebalj u prostoru budućeg dnevnog boravka za starije u Rukavcu / Foto MA. KIRIGIN

Realizacijom investicije u Jušićima koja će koštati oko 8 milijuna kuna matuljski umirovljenici dobit će dva kvalitetna prostora, čime se može pohvaliti rijetko koji grad ili općina u našoj regiji – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika MatuljaRUKAVAC  Dnevni boravak za osobe treće životne dobi krajem svibnja bit će otvoren na prvom katu društvenog doma u Rukavcu. Riječ je o ulaganju Općine Matulji vrijednom 1,2 milijuna kuna kojim će žiteljima Općine biti ponuđena besplatna usluga skrbi i brige o starijim osobama za radnog vremena. Prostor je to koji će moći biti korišten i za druge namjene, a koji raspolaže s dva velika multifiunkcionalna prostora, dnevna boravka, predprostorom, sanitarnim čvorom, kuhinjom opremljenom po HACCP standardu. Građevinski radovi su završeni, a do konca mjeseca prostor će biti opremljen namještajem i ostalom opremom, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Veliki projekt


– Program dnevnog boravka sastavni je dio jednog velikog projekta nazvanog »Aktivni umirovljenici – dugovječni stanovnici«. Projekt je to koji smo prijavili na EU fondove i za sve programe umirovljenika osigurali 2 milijuna kuna. Pedeset posto tog iznosa otpada na program dnevnog boravka koji je namijenjen starim, samim time i nemoćnim građanima koji iz određenog razloga ne mogu ostati sami u kući. Nakon što dnevni boravak krene s radom, njihove će ih obitelji moći dovesti ovdje u Rukavac gdje će biti adekvatno zbrinuti, a o njima će brigu voditi zdravstveni djelatnik i voditelj dnevnog boravka. Naši umirvljenici na ovaj će način moći najveći dio dana provesti aktivno sa svojim vršnjacima. Mislim da je ovo izuzetno dobar program i kvalitetno rješenje za mnoge obitelji. Program će biti besplatan, međutim, korisnici će morati platiti prehranu koju za sada nismo uspjeli uklopiti u projekt. Ovdje će biti ponuđeni i programi za aktivne umirovljenike koji će se provoditi u popodnevnim satima u ovom prostoru, ali i na terenu u ostalim mjestima Općine Matulji – navela je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Matulja, navodeći da su na EU fondove prijavili i uređenje bivše ambulante u Jušićima, a koja bi također trebala u budućnosti postati dnevni boravak za umirovljenike.


Iskazani interes


– Realizacijom investicije u Jušićima koja će koštati oko 8 milijuna kuna matuljski umirovljenici dobit će dva kvalitetna prostora, čime se može pohvaliti rijetko koji grad ili općina u našoj regiji – rekla je Šebalj i zaključila da vjeruje da će ova nova usluga zaživjeti, s obzirom na iskazani interes brojnih obitelji.
Pozvala je da svi oni koji to dosad nisu učinili, ispune obrazac na web stranicama Općine i prijave svoje stare, nemoćne ukućane za ovaj program kojim će im biti omogućena 11-satna skrb. O uređenju prostora, namjeni i mogućnostima na konferenciji za novinare u društvenom domu u Rukavcu govorila je i Ira Rechner iz Studia Rechner koji je napravio projekt uređenja prostora dnevnog boravka.