Divljač hara

Stanovnici Korenskog donedavno su se mučili s upadom medvjeda u vrtove. Sad su im stigle – divlje svinje

Marina Kirigin

Već petnaestak dana uglavnom u ranojutarnjim i noćnim satima ove divlje životinje hrane se i uništavaju sve posađeno ovog proljećaKORENSKO – Nakon što su žitelji matuljskog zaseoka Korensko jedno vrijeme muku mučili s medvjedima koji su im poharali vrtove, sada istu borbu vode s divljim svinjama.


Već petnaestak dana uglavnom u ranojutarnjim i noćnim satima ove divlje životinje hrane se i uništavaju sve posađeno ovog proljeća. Prema riječima žitelja tog dijela Matulja, njemu i susjedima stradalo je ponajviše polje na kojem je posađen krumpir, a u tom divljanju nisu pomogli ni postavljeni električni pastiri.


Apsolutno ništa ne može spriječiti divljanje krda životinja koje im je cijeli proljetni trud »bacilo u vjetar«.
Kako saznajemo, za pomoć su se ponovo obratili Općini Matulji, ali i lovačkom društvu, međutim, kao i dosad u ovim situacijama nema konkretnih rješenja pa je tako nakon svake noći još jedan žitelj više razočaran bespomoćnom situacijom koju očito na kraju samo priroda, prirodnim putem riješi.


U lovačkom društvu saznajemo da oni nemaju ovlasti da na području udaljenom tristo metara od kuća postupaju i upućuju da se takva situacija prijavi komunalnom redaru. Navode da su električni pastiri, ako su pravilno i dobro postavljeni, uvijek učinkoviti i da su sugerirali žiteljima tog područja da svoje vrtove ograde.