Radi se punom parom

Gradilište na Tošini budi pažnju javnosti. Na mjesto bivše garaže Kvarner Expressa dolazi nova zgrada

Aleksandra Kućel Ilić

Na mjestu nekadašnje garaže Kvarner Expressa niknut će novi objekt / Foto : VEDRAN KARUZA

Na mjestu nekadašnje garaže Kvarner Expressa niknut će novi objekt / Foto : VEDRAN KARUZA

Radi se o privatnoj investiciji koju potpisuje tvrtka Tramontana Volosko d.o.o., a prijavljeni datum početka gradnje bio je 1. veljačeOPATIJA – Sezona radova na teritoriju Grada Opatije uskoro će privremeno završiti sve do jeseni, zbog skorašnjeg početka glavne, ljetne turističke priče. Do 1. lipnja su međutim radovi dozvoljeni, intenzivno se radi na sve strane, dizalice i bageri su neizostavni dio vizure grada, a teški kamioni su na prometnicama svakodnevica. Među gradilištima koja izazivaju veliku pažnju šire opatijske javnosti, svakako je i ono nedavno otvoreno na Tošini.


Radi se o lokaciji bivše garaže Kvarner Expressa, atraktivnoj parceli koja se nalazi blizu prometnice i svima koji prođu ovim dijelom grada, u blizini bivše Javne gradske vage, odmah »upada u oči«. Jedan značajan dio povijesti cijele Opatijske rivijere uz nestanak zadnjih obilježja Kvarner Expressa odlazi i ostat će još samo u sjećanjima, a otvorit će se novo poglavlje. Garažni prostor na Tošini koji je premda izvan funkcije svjedočio o nekadašnjoj snazi u vrijeme bivše države moćnog i na cijelom teritoriju poznatog Kvarner Expressa, pretvoren je u prašinu.


Prema podacima s tabele postavljene na gradilištu, u planu je izgradnja višestambene, odnosno stambeno-poslovne građevine. Kako će izgledati, vidljivo je na kompjutorskoj simulaciji i sudeći po tome, radit će se o velikom zdanju. Projektanti su Dražul Glušica Arhitekti d.o.o., dok je izvođač radova Strabag. Kako saznajemo, radi se o privatnoj investiciji koju potpisuje tvrtka Tramontana Volosko d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, a prijavljeni datum početka gradnje bio je 1. veljače ove godine.
Pretvaranje sve većeg broja zelenih površina u betonske, sive građevine, diljem Opatijske rivijere iz dana u dan izaziva sve više negativnih komentara javnosti i bez obzira na to što investitori u pravilu obećavaju da će parcele s novim višestambenim zgradama oplemeniti i zelenilom, nezadovoljstvo je u porastu. Prelazak iz zelenoga u sivo je frustrirajući, budući da nestaje zaštitni znak rivijere poznate po uređenim zelenim površinama.


Stoga je, čak i kada se radi o privatnim investicijama poput ove na Tošini, za javnost donekle umirujuće kada barem imaju pristup do informacija što se planira izgraditi, jer u ovom je slučaju najavljeno da će uz stanove, nova građevina imati i poslovnu namjenu. Prezentacija ove stambemo-poslovne građevine na Tošini bit će uskoro, već za nekoliko dana i to na najavljenom, prvom po redu Sajmu nekretnina koji će se održati u hotelu Ambasador u Opatiji 27. i 28. svibnja.