Nezadovoljstvo

Ravnateljica smiruje roditelje: Vrtićari iz Brešca će u Veli Brgud samo dok traje pandemija

Marina Kirigin

Dječji vrtić u Velom Brgudu obnovljen je početkom 2019. godine / Foto D. ŠKOMRLJ

Dječji vrtić u Velom Brgudu obnovljen je početkom 2019. godine / Foto D. ŠKOMRLJ

Roditelji djece iz Brešca tvrde da su uvjeti u Velom Brgudu puno lošiji nego u njihovom vrtiću, odakle su morali preseliti da bi tamošnja škola mogla raditi u jednoj smjeni. Ravnateljica DV-a Matulji Jelena Stepić kaže da su ispunjeni svi pedagoški standardiBREŠCA – Odgojna skupina vrtićara iz Brešca s početkom ove pedagoške/školske godine preseljena je u matuljski područni vrtić u Velom Brgudu. Razlog tome je pandemija koronavirusa zbog koje je trebalo stvoriti uvjete za rad u jednoj smjeni učenika Osnovne škole »Drago Gervais« u Brešcima, u čijim je prostorima djelovao i vrtić. Roditelji vrtićara iz Brešca smatraju da uvjeti u vrtiću u Velom Brgudu nisu adekvatni, da je prostor vrtića u Brgudu sada prenapučen – da je tamo smješteno previše djece u premalom prostoru, da za svu djecu postoji samo jedan sanitarni čvor te da nemaju svoje predsoblje s ormarićima, već svoje stvari drže na hodniku.


Rješenje trajno?


– U vrtić u Brgud preselilo se petnaestak djece iz Brešca i sada su smješteni u prostoru tri puta manjem nego su dosad imali. Već samo preseljenje nam je predstavljalo velik problem, a sada smatramo da ni uvjeti nisu onakvi kakvi bi trebali biti. Nitko nam nije objasnio zbog čega je odlučeno da vrtićare iz Brešca presele u Veli Brgud. Samo su nam rekli da ćemo kroz nekoliko dana preseliti. Smatramo da ovo nije samo privremeno rješenje, kako su nam rekli, već da se ova situacija iskoristila da nas presele trajno. To govorim zato što je već ranijih godina postojala namjera ravnateljice osnovne škole »Drago Gervais« da vrtić izađe iz tog prostora. Saznali smo da postoji i projekt nadogradnje vrtića i škole u Brešcima. Međutim, izgleda da je lakše iseliti djecu nego uložiti u kvalitetu njihovog odrastanja – komentar je to nezadovoljnih roditelja djece koja su sada smještena u vrtiću u Velom Brgudu, a koji su željeli ostati anonimni.Područni vrtić u Velom Brgudu adaptiran je prije nešto više od godinu i pol dana, kad je u njega uloženo 4,6 milijuna kuna. Ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Jelena Stepić kaže da je vrtić opremljen u skladu sa svim pedagoškim standardima te je dobio sva odobrenja za provođenje djelatnosti.


Zahtjev škole
– Dobili smo odobrenje uvjeta Ureda za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije da su svi uvjeti ispoštovani i da se može odvijati djelatnost u tom prostoru. Adaptacijom tog prostora, koja je realizirana do siječnja 2019. godine, vrtić ima mogućnost smještaja još jedne odgojne skupine. Istina je da vrtić u Brgudu tada nije bio zamišljen za preseljenje vrtićara iz Brešca. Međutim, epidemiološka situacija dovela je do toga da se taj prostor sada namijeni za njih. Do preseljenje vrtića iz Brešca došlo je zbog zahtjeva Osnovne škole »Drago Gervais« jer njima treba prostor radi održavanja jednosmjenske nastave prema epidemiološkim uvjetima. Uslijed pandemije koronavirusa moraju razdvojiti učenike te su tražili od vrtića i osnivača da se privremeno (dok traje pandemija koronavirusa) preseli vrtićka skupina iz Brešca u vrtić u Veli Brgud. Djece je s dolaskom skupine iz Brešca više te su sada kapaciteti vrtića u Velom Brgudu popunjeni – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji.