Natalitet

Prošle godine 26 malih Lovranaca došlo na svijet

Manji je to broj u odnosu na godinu ranije, kad je novorođene djece bilo 32, no u prosjeku se godišnji broj kreće od 20 do 30 beba. Za svaku rođenu bebu Općina Lovran daje naknadu od 5.000 kunaLOVRAN – Koronagodina je na područje Općine Lovran donijela 26 novih malih stanovnika. Manji je to broj u odnosu na godinu ranije, kad je novorođene djece bilo 32, no u prosjeku se godišnji broj kreće od 20 do 30 beba. Za svaku rođenu bebu obitelj od Općine može dobiti naknadu od 5.000 kuna te može poslati zahtjev za sufinanciranje besplatne prehrane dojenčadi i mlade djece te zahtjev za financiranje boravka u dječjem vrtiću koji se mogu podnijeti ovisno o socijalnim, imovinskim, medicinskim ili nekim drugim posebnim uvjetima.


Sve ove informacije saznali smo od voditeljice Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Lovran Velinke Sušanj te nakon konzultiranja mrežne stranice Općine Lovran. Kako su zadovoljne s podizanjem djece na Lovranštini, rekle su nam dvije mještanke Lovrana.


– Nama je super, s obzirom na cijelu situaciju. Rođena sam Lovranka, kći mi ovdje ide u vrtić. Uglavnom smo zadovoljni. Mogu reći da uvijek dobro dođe više sadržaja za djecu, ali moram pohvaliti Općinu Lovran da su načinili baš lijepo igralište za djecu preko puta bolnice – izjavila je Martina Kružić Smokrović koju smo susreli na lovranskom mulu u šetnji s kćeri Paulom Ninom.


Martina Kružić Smokrović s kćeri Paulom Ninom
– Kći Ena ide u prvi razred osnovne škole, a sin Arijan je beba i ide u jaslice. Izuzetno sam zadovoljna s odgajateljicama u vrtiću i sa svime. U ovo vrijeme pandemije teško je govoriti o nekim sadržajima za djecu budući da je sve ukinuto, ali moglo bi se puno više toga ponuditi na nekom sportskom planu, ili nečem što se dotiče igre i kreativnosti – izjavila je učiteljica Olena Maksimov.