Mediteranski teološki susreti

Predstavljeno djelo Benoista de Sinetyja: Prihvat migranata kao poziv na hrabrost

Mirjana Grce

Lovransko predstavljanje knjige »Treba dignuti glas: prihvat migranata, poziv na hrabrost«

Lovransko predstavljanje knjige »Treba dignuti glas: prihvat migranata, poziv na hrabrost«

Za ovo je djelo papa Franjo rekao da je "pravi dragulj".U sklopu prvih Mediteranskih teoloških susreta u Domu pastoralnih susreta u Lovranu predstavljena je knjiga francuskog svećenika Benoista de Sinetyja »Treba dignuti glas: prihvat migranata, poziv na hrabrost«, djelo za koje je papa Franjo rekao da je »pravi dragulj«.


Autor knjige je pozdravnu riječ uputio videopozivom, a predstavili su je Ernada Avdibegović, socijalna radnica i mirovna aktivistica, fra Stipo Kljajić, profesor na KBF-u u Zagrebu i Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Vesna Zovkić, Isusova mala sestra, prevoditeljica knjige i Stanko Perica, isusovac, regionalni ravnatelj JRS-a, izvijestio je portal Riječke nadbiskupije.


«Migrantska kriza je specifična. Ona u naše živote donosi različite ljude, kulture i običaje koji žele živjeti život dostojan čovjeka.
No, migrantska kriza propituje naše ideje o bratstvu na koje nas vjera poziva«, rekla je Avdibegović, a govoreći o predrasudama i strahovima poručila je da je važno iskreno prići čovjeku, da će to druga strana osjetiti i da će se »dogoditi tzv. otopljavanje međusobnih odnosa«. »


Bog od nas traži da pokažemo ljubav prema bespomoćnom, prema siromašnim i stranim ljudima jer su te ljubavi bezinteresne, ali nažalost ljudi danas ulaze u međusobne odnose iz interesa i to je razlog zašto nam te kategorije bivaju teret«, upozorila je, dodajući kako s druge strane vrlo lako njegujemo bratstvo s bogatim, uspješnim i pozicioniranim ljudima.


Fra Kljajić je proučio: »Za Isusa je bližnji svaki onaj koji je potreban naše pomoći. Isusovo kraljevstvo nije teritorijalnog, nacionalnog, a najmanje nacionalističkog karaktera«.


»Ova knjiga je škola evanđelja i ljudskosti«, izdvojila je s. Zovkić iznijevši i svoja dirljiva iskustva rada s migrantima.


Govoreći o neopravdanoj bojazni pojedinaca zbog naseljavanja velikog broja muslimana na europski kontinent, istaknula je da u Europi nema previše muslimana, nego premalo kršćana koji su podijeljeni i kojima je nacionalna pripadnost važnija od čovjeka.


Potaknula je okupljene na propitivanje što će na kraju ovozemaljskog puta ponijeti sa sobom: »To je pitanje koje si umjesto bodljikavih žica moramo postavljati«.


Knjiga je izašla u izdanju Isusovačke službe za izbjeglice, koja se svakodnevno suočava s izazovima skrbi za migrante i izbjeglice.


»Izvorno je tiskana u Parizu 2018. kada se budila balkanska migrantska kriza i autor je tada upozorio na loš odnos prema migrantima u Francuskoj.


No i Hrvatska bi mogla učiniti više«, poručio je o. Perica rekavši da se migranata bojimo zbog onoga što predstavljaju – nepravedan svijet koji je krvav.


Naglasio je da ova knjiga predstavlja ispit savjesti Europljanima: »Vrlo je konkretna, duboka i postavlja prava pitanja, koja se itekako odnose na nas i ovdje u Hrvatskoj jer migrantska kriza nije nestala.


Ona je i dalje aktivna i traži naš angažman«, prenosi nadbiskupijski portal.