Slavni kuhar

Poznati chef Deni Srdoč od 1. rujna napušta restoran Draga di Lovrana. Pričali smo s njim o budućim planovima

Edi Prodan

Bio je ključna osoba za dobivanje Michelinove zvjezdice kojom se ovaj restoran, kao prvi na Kvarneru u veljači okitioDeni Srdoč napušta restoran Draga di Lovrana! Vijest je uistinu moćno odjeknula i ne samo na gastronomskom nebu jer chef tog jedinstvenog restoran jedan je od najtalentiranijih hrvatskih kuhara.


K tome, iako mu je tek 29 godina, sasvim je sigurno bio ključna osoba za dobivanje Michelinove zvjezdice kojom se ovaj restoran, kao prvi na Kvarneru u veljači okitio.


Vijest nam je potvrdio i sam Deni Srdoč kojeg smo “uhvatili” dok je – obrađivao vrt! Što je još jednom pokazalo s koliko iskrenosti pristupa gastronomiji čije je ishodište uvijek i jedino u optimalno pripremljenim namirnicama.
– Točno je, idem nakon ljeta, ugovor s Dragom dio Lovrana imam do 1. rujna, nakon toga malo odmora pa – novi izazovi. Naprosto iako nikad neću zaboraviti ovaj dio svog života, kao ni to da jako mnogo toga dugujem Dragi di Lovrana u kojoj se dogodio moj jako značajni profesionalni rast, vrijeme je naprosto za nove izazove, istaknuo je Srdoč.


Kako je poznato Srdoč je nakon rada u Zagrebu na preporuku jednog od najiskusnijih hrvatskih chefova stigao u Dragu di Lovrana 2015. godine. Odmah je pokazao svoj raskošni talent, nevjerojatnu predanost radu kao i silnu želju za učenjem. U tome, primjerice dok je u zimskoj pauzi imao profesionalnu izobrazbu u Baskiji, maksimalno u susret izlazio njegov matični restoran, Draga di Lovrana. Fantastično je napredovao, ali osim  vlasnika i gostiju Drage, uočavali su to i “lovci na talente”. I vrlo brzo shvatili da na europskom nebu nema baš previše kuharskih profesionalaca kvalitete Denija Srdoča.


– Nisam još odlučio gdje idem jer došlo je nekoliko ponuda. Mogu vam otkriti da su u najužem fokusu neki od vrlo cijenjenih restorana iz Austrije, Švicarske, Njemačke i Španjolske. Kažem – sada mi je jedini fokus Draga di Lovrana, kad okončam ugovor , 1. rujna idem u završne  analize i odabir nastavka mog profesionalnog puta, istaknuo nam je u kraćem razgovoru Srdoč.


Oglasila se i Draga di Lovrana. U njihovom se pak stavu na neki način miješaju ponos  i žalost. Ponos što su pomogli u razvoju vrhunskog profesionalca Srdoča s kojim su došli i do iznimno visokog stupnja rasta i profesionalne valorizacije, ali i žalosti što izgleda – tako mora biti. Hrvatska gastronomska scena izgleda nikao ne može zadržati veličine, poput Denija Srdoča, koje stvori.


– Nakon pet godina izvrsnog rada Deni Srdoč se krajem ljeta okreće novim idejama i istraživanjima svojih inspiracija van granica Hrvatske, a naš stalni kuharski tim ove jeseni nastavlja s konceptom koji je restoran  Draga di Lovrana doveo do statusa jednog od najboljih restorana Hrvatske uz rukovodeće pojačanje nekadašnjeg glavnog chefa Zdravka Tomšića koji je 2005. godine osmislio prvi koncept našeg restorana, ističe Christian Nikolac, vlasnik restorana Draga di Lovrana.


Restoran Draga di Lovrana posljednjih je četiri godine doživio strelovit uzlet u svijet visoke gastronomije i nizao velike uspjehe I pohvale renomiranih domaćih I svjetskih vodiča a kruna uspjeha svakako je prva kvarnerska Michelin zvjezdica 2019.godine koja je potvrđena I u narednoj godini. Svi recentni uspjesi zaslužni su predanim radom sjajnog uigranog tima restorana Draga di Lovrana na čelu s Denijem Srdočem, jednim od najmlađih šefova kuhinje s Michelinovom zvjezdicom.


– Njegov inovativan pristup kuhanju I namirnicama uz visoke haute cuisine standarde sjajno se uklopio u zamišljenu priču restorana i hotela Draga di Lovrana kao mjesto spajanja svega najboljeg od mora I planine koji ga okružuju. Naš restoran u svojoj je 15-godišnjoj povijesti svoje temelje gradio isključivo na ideji da se osnovna ponuda namirnice I jela ne mijenja već usključivo unaprijeđuje što potvrđuje činjenica da su u tom razdoblju hotelsku kuhinju vodila samo dva chefa I tom idejom s novim I ambicioznim projektima nastavljamo dalje prema novim uspjesima, dodao je Nikolac.


Nakon odlaska chefa Denija krajem ljeta vlasnik restorana i hotela Christian Nikolac u suradnji s chefom Tomšićem nastavit će zacrtanim pravcem i novim idejama baziranim na najsvježijim namirnicama lokalnoga kraja, morskim kreacijama od ulova vlastitih ribarskih brodova kojima vlasnik Christian već godinama opskrbljuje primorski kraj I najbolje restorane regije uz okuse I začine mediteransko planinskog kraja koji okružuju hotel.


– Chefu Srdoču kao sjajnom kuharu i dragom prijatelju želimo uspješan nastavak profesionalnog djelovanja, zaključio je Christian Nikolac, vlasnik restorana Draga di Lovrana.