Počela 12. regata tradicijskih barki

Porinuti novoobnovljeni pasara i guc u Lovranu

Jakov Kršovnik

Guc iz 1945. godine od jučer je ponovo u moru / Snimio Vedran KARUZA

Guc iz 1945. godine od jučer je ponovo u moru / Snimio Vedran KARUZA

Guc »Maretin« iz 1945. godine Ivanke Mladenić obnovljen je u sklopu projekta Arca Adriatica, čiji je vodeći partner Primorsko-goranska županija, a pasara je obnovljena o vlastitoj režiji vlasnika, Marka Basana, kako kaže Ivica GrbacLOVRAN Porinućem novoobnovljenih pasare i guca počela je 12. regata tradicijskih barki u Lovranu.


Guc »Maretin« iz 1945. godine Ivanke Mladenić obnovljen je u sklopu projekta Arca Adriatica, čiji je vodeći partner Primorsko-goranska županija, a pasara je obnovljena o vlastitoj režiji vlasnika, Marka Basana, kako kaže Ivica Grbac, predsjednik udruge Naš Lovran, sekcija Lovranska lantina, organizator regate tradicijskih barki.


 
– Danas smo ih izložili osam, no u Lovranu je trenutno 15 tradicijskih barki, preostale su u moru pa ih iz tehničkih razloga nismo izvlačili. Guc je remek-djelo brodogradnje, izgrađen 1945. godine u Kraljevici i za obnovu je brodograditelj Sebastijan Superina potrošio oko 600 radnih sati. Pasaru je obnovio Luciano Višković iz Labina, kojem isto treba čestitati na iznimnom trudu, a trošak je bolje ne spominjati – govori Grbac.

Foto galerija: Porinuće guca i pasare u Lovranu Foto: Vedran Karuza
Današnji su dan u Lovranu iskoristili i da se napravi potpuni premjer barki, a izmjere će poslužiti za virtualni muzej tradicijskih barki.


Održane su i radionice male brodogradnje s učenicima Tehničke škole, a program se nastavlja sutra regatom u lovranskoj luci u podne.


– Očekujemo oko dvadeset barki, stižu nam posade iz Rovinja, Fažane, Lošinja, Krka, Mošćeničke Drage i Selca – rekao nam je Grbac.