Peškarija

Ponuda na opatijskoj ribarnici kao iz snova, sve izgleda primamljivo. Ima samo jedan problem

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Opatijska »peškarija« već je uvelike u znaku jeseni, a to znači da zbog hladnijeg mora ima više ribe nego ljeti



Ribarnica u Opatiji je jučer, u rujanskome ugođaju ljeta na odlasku, već uvelike bila u znaku jeseni. Ponuda iz snova, no s obzirom na doba godine, kupaca je ipak bilo manje nego li tijekom špice sezone.


Sve je bilo primamljivo, uredno posložene ribe i drugo morsko blago izloženo na bancima razgledavali su mnogi, ali je za »špežu« trebalo imati podosta novca…


– Najšarenija je ribarnica upravo uz najavu dolaska jeseni i tijekom jeseni, kada je more hladnije i ima više ribe. No što se tiče same prodaje, situacija je drugačija.




Naime, kad je po ljeti potražnja ogromna, ribe imamo ograničeno i uz mali broj vrsta, dok uz prve jesenske dane imamo nešto manje kupaca, ali izvrsnu i šaroliku ponudu.


Foto Aleksandra Kućel Ilić


Turisti odu, ali ribe tek dolaze. Međutim, vjerujemo u dobru posezonu i goste dobre platežne moći kakvih je, treba reći, tijekom ljetnih mjeseci bilo dosta.


Od današnjih zanimljivosti, morski pas kojeg nije bilo tijekom cijeloga ljeta, budući da ode u dubinu kad je more toplije, vratio se na opatijsku ribarnicu.


Prije je bio po 100 kuna, a sada košta 120 kuna za kilogram. Tu je još i jesenska kolekcija orada iz otvorenog mora po 120 kuna, dok su orade iz uzgoja po 100 kuna.


Počeli su i rombovi, jesen ih donosi – rekla je Andrea Slavić, susretljiva prodavačica na opatijskoj ribarnici.


Oslića je bilo »kao u priči«, a kad je o škampima riječ, kako smo saznali, oni najveći primjerci gotovo nikada niti ne stignu do ribarnice, već tih nekoliko kašeta kapitalaca odmah »plane« telefonskim putem…


– Škampa još uvijek nema onoliko koliko ih može biti u ovo doba godine i potražnja je veća od ponude. Drže svoju cijenu i veliki primjerci su po 320 kuna za kilogram, srednji su od 240 do 260, a manji od 150 do 180 kuna – zaključila je Andrea Slavić.