Općina Matulji

Počelo obnavljanje igrališta dječjeg vrtića u Jušićima

Marina Kirigin

Foto Općina Matulji

Foto Općina Matulji

Za sufinanciranje su osigurana bespovratna sredstva iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 80 posto vrijednosti prihvatljivih troškova, a ostatak financira OpćinaU Jušićima su počeli pripremni radovi na rekonstrukciji i opremanju dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Matulji. Riječ je o već dotrajalom i neadekvatnom prostoru koji će se obnoviti putem projekta čiji je nositelj Općina Matulji.


Radovi će trajati tri mjeseca, a projektom je predviđeno postavljanje novih podnih obloga koje će zamijeniti postojeću podlogu od rizle i pijeska.


U zoni igrala postavit će se antitraumatska podloga, dok će se staze formirati iz betonskih podloga s kvarcnim pijeskom.
Kako bi se igralište prilagodilo različitim dobnim skupinama djece u vrtiću, postavit će se pet novih igrala te će se opremiti klupicama prilagođenim dječjem uzrastu, klupama za odrasle, kantama za razvrstavanje otpada i fontanom za vodu.


Dječje igralište bit će prekriveno antitraumatskom podlogom koja će biti izrađena od recikliranih sirovina te će na taj način projekt pridonijeti pozitivnom utjecaju na okoliš.


Izvođač radova je Trgovački obrt Bobica iz Dugog Sela, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi nešto više od 62 tisuće eura.


Bespovratna sredstva


Za sufinanciranje projekta osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 80 posto vrijednosti prihvatljivih troškova, dok ostatak iznosa financira Općina Matulji.


Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., putem natječaja LAG-a Terra Liburna.


– Općina Matulji brine o svojim najmlađim žiteljima pa tako projekt ima za krajnji cilj stvoriti uvjete za djecu koja će provoditi svoje vrijeme na svježem zraku u igri i sportu, na novoopremljenom i sigurnom igralištu u sklopu dječjeg vrtića na lokaciji u Jušićima.


Ovaj projekt je nastavak kontinuiranih aktivnosti Općine Matulji na izgradnji te rekonstrukciji i uređenju dječjih igrališta na njezinom području.


Nakon izgradnje dječjeg igrališta u Bregima u prethodnoj godini, dovršetka projekta u Jušićima do sredine tekuće godine, Općina intenzivno radi na pripremi projektne dokumentacije za prijavu novog projekta rekonstrukcije i opremanja dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Matulji, objekt Rupa-Lipa, a sve kako bi se osigurala dodatna sredstva sufinanciranja provedbe u sljedećoj godini – istaknuo je načelnik Matulja Vedran Kinkela.


Kreativni sadržaji


Ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji Esmina Skopljak dodala je da će rekonstruirano dječje igralište pružiti odgajateljicama dječjih skupina mogućnost za osmišljavanje i provedbu novih i kreativnih sadržaja i aktivnosti kojima će dodatno poboljšati kvalitetu rada s djecom, igre i boravka na otvorenom.


– Ovim projektom će se osigurati poboljšanje kvalitete i sigurnosti usluge predškolskog odgoja za postojećih 39 polaznika dječjeg vrtića u Jušićima, kao i za svu djecu iz naselja Jušići i susjednih naselja – istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Jušićima.