Škole iz PGŽ

Ovo su najbolji učenički projekti na natječaju “Ne okolišaj” Udruge Žmergo

Aleksandra Kućel Ilić

Izabrani su učenički projekti prožeti empatijom prema prirodiZero waste učionica ili razred, organski školski vrt i »reuse« kreativna djela i uporabni predmeti nazivi su triju kategorija Žmergovog ovogodišnjeg natječaja »Ne okolišaj« na koji su stigle brojne osmišljene i pokrenute ideje, pa i realizirani školski projekti učenika osnovnih i srednjih škola diljem Primorsko-goranske županije.


Sveukupno 554 učenika kroz 42 prijave razrednih odjela i učenika pojedinaca, uz podršku svojih mentora prijavilo je na natječaj kreativne i praktične radove ukazujući na potencijal iskorištenih predmeta i ambalaže.


Učenički projekti bili su prožeti kreativnošću, solidarnošću i empatijom prema prirodi, okolišu, ali i svom živom svijetu te nose snažnu poruku učenika koji iz godine u godinu pokazuju sve veću svijest o važnosti odgovornog ponašanja pojedinca, kao i cijele zajednice, ako se želi sačuvati zdravlje planeta kao našeg jedinog, zajedničkog doma.


Praktični projekti
Svoje mjesto među njima našli su vrlo konkretni i praktični projekti kojima su učenici pokrenuli pozitivne promjene u svojim razredima, školi, pa i zajednici.


Među njima je žiri ipak izdvojio one koji su zaslužili pobjedu u svakoj od tri kategorije, ovisno o uzrastu prijavitelja, a sukladno pravilima natjecanja.


Oni su u kategoriji »zero waste« učionica ili razred kod osnovnih škola »Papirko« (4.b razred OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija), učiteljica Gordana Jedriško Popeškić, te kod srednjih škola »Energetska lizaljka« (3.u i 3.e razred SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk), pedagoginja Ana Pasarić.


U kategoriji »organski školski vrt« kod osnovnih škola je pobijedio »Školski voćnjak za jabučni sok« (1.-4. razred OŠ Brod Moravice), učiteljica Dijana Arbanas, a kod srednjih »Vrt(uljak) svježine« (2.g razred SŠ dr. Antuna Barca Crikvenica), profesorica Dolores Matetić.


U trećoj kategoriji »reuse« kreativna djela i uporabni predmeti, podijeljene su četiri nagrade, a osvojili su ih »Glazbom do svjetlosti« (Ante Farov, 5.b razred OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija), profesorica Vanja Kusturin Zukić, »Mini stolni nogomet od otpada« (3.a razred OŠ Nikola Tesla), učiteljica Sunčica Gačić, »Mala kornjača« (Josip Horaček, Učenički dom Lovran), pedagoginja Jasna Majić i »Ekološka akcija – Čuvajmo svoj planet« (3.d razred Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci), profesorica Maja Matejčić Šimić.


Nagradni izlet


– Nagrađeni razredi će na nagradni izlet u obližnju destinaciju po izboru, »vrtlari« u nabavku opreme, alata i materijala za školske vrtove, a pojedinci će izabrati ekoset za kreativce.


Svima njima zakazujemo susret na jednodnevnoj konferenciji o održivim školskim projektima s naglaskom na školske vrtove koja će se održati u Opatiji krajem svibnja.


Natječaj je dio projekta »Ne okolišaj, posadi ideju za budućnost« kojeg provodi Udruga Žmergo uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja – navela je Diana Kovačić, predsjednica Udruge Žmergo iz Opatije.