Omiljeno kupalište

OTVORENO ZA SVE KUPAČE Obnovljena Črnikovica prepuštena šugamanima

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Kompletna investicija je koštala 1.340.000 kuna, no Grad Opatija nije u njoj bio usamljen jer je unutar tog iznosa s 400.000 kuna pomoglo Ministarstvo turizma. Jučerašnje otvaranje su pored gradonačelnika Ive Dujmića sa suradnicima uveličali i ministri Gari Cappelli i Oleg ButkovićVOLOSKO – Poznato i mnogima omiljeno vološćansko kupalište Črnikovica ostaje na raspolaganju svim kupačima »sa šugamanima« i neće se koncesionirati, a nakon opsežnih radova koje je usporila, ali ne i zaustavila korona, na prigodnoj je svečanosti pred velikim brojem uzvanika i novinarskih kamera jučer otvoreno za sve goste.


Preuređena Črnikovica ima sve potrebne sadržaje, od ugostiteljskog objekta i sanitarija, do kabina i tuša, a iznad spomenutih objekata postavljena je krovna konstrukcija sa sigurnosnom ogradom i funkcijom sunčališta na koju stane 90-ak osoba.


Kompletna investicija je koštala 1.340.000 kuna, no Grad Opatija nije u njoj bio usamljen jer je unutar tog iznosa s 400.000 kuna pomoglo Ministarstvo turizma.
Kupači su zadovoljni jer je značajno povećan plažni prostor na Črnikovici, no s druge strane je očuvan i prirodni žal u samoj uvali. Izvođač radova bila je Vodogradnja iz Rijeke, a »prepuštanje Črnikovice šugamanima« pamtit će se po tome što su ljetni događaj pored gradonačelnika Ive Dujmića sa suradnicima, uveličali i hrvatski ministri Gari Cappelli i Oleg Butković. Otvorenje kupališta je umjesto klasičnog rezanja vrpce označeno simboličnim bacanjem lopti na napuhavanje kupačima pa su najsretniji među njima, uz osvježenje u moru, dobili i prigodne rekvizite za rekreaciju.


Zahvala ministrima
– Ovo je još jedan dokaz da Opatija ravnomjerno ulaže u sva svoja područja. Plaža Črnikovica konačno je gotova, a Covid 19 nije nas zaustavio, već samo malo usporio i to je razlog zbog čega su kasnili radovi. Ali evo, jedna lijepa plaža koju danas predajemo svim građanima, i to ne samo s područja Grada Opatije, već i iz susjedstva, od Kastva do Matulja i svih koji vole dolaziti, sada je uređena. Opatija ima 21 uređenu plažu i moram se zahvaliti ministru turizma koji nam uvijek pomaže pri realizaciji dobrih projekata, kao što je, osim Črnikovice, i izgradnja Centra dr. Andrije Mohorovičića.


Moram se zahvaliti i ministru mora koji je prepoznao značaj prirodnih plaža bez betona, došljunčavanja i to je ono što danas radimo u Opatiji. Također, Ministarstvo mora nas je spremno podržati u izgradnji nove luke, za što trebamo pripremiti dokumentaciju – naveo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, koji se zahvalio i izvođačima radova te još istaknuo i da će plažom upravljati gradska tvrtka Parkovi.


Potrebna ulaganja


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da su Hrvatskoj itekako potrebna ulaganja u pomorsko dobro, bilo da se radi o lukama, lukobranima, plažama ili rivama.


– Pokrenuli smo takve investicije i u ovom ministarstvu i u Ministarstvu turizma, a osim što danas ulažemo oko 100 milijuna eura u luke, lukobrane i rive na hrvatskoj obali, Ministarstvo turizma održava, gradi i ulaže u plaže ne samo ovdje u Opatiji, već i na cijelom obalnom pojasu. Veseli me ova investicija u Voloskom i sada čekamo papire kako bismo krenuli s najvećim infrastrukturnim projektom – izgradnjom nove luke u Opatiji uz pomoć europskih i državnih sredstava. Također, u planu je i izgradnja pristupne ceste do budućeg Vatrogasnog doma u Opatiji i bez obzira na izbore – ona će se izgraditi – najavio je Oleg Butković.


Cappelli pohvalio Opatiju


Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je ulaganje u turističku infrastrukturu diljem Hrvatske strateški projekt te pohvalio Opatiju koja se izvrsno snalazi u novonastalim okolnostima funkcioniranja turizma u korona krizi.


– Preuređenjem Črnikovice po uzoru na 1915. godinu nastojali smo ovom kupalištu vratiti »stari štih«. Danas u Hrvatskoj imamo 312.000 turista, njihov broj iz dana u dan raste te nastojimo oživjeti cijelu zemlju i u konačnici postići rezultat od nekih 35 do 40 posto u odnosu na prošlu sezonu. Čestitam direktorici TZ-a i gradonačelniku na dobrim rezultatima ovdje u Opatiji, stalno ste na nekih 31- 32 posto u odnosu na lani, što je za ovo doba godine izvrstan rezultat. Siguran sam da Opatija sve više vraća poziciju »perle hrvatskog turizma« – zaključio je Gari Cappelli.


Mjesni odbor Volosko priželjkuje i garažu


Svima nam je u Voloskom jako drago što je na kraju priče sve ispalo elegantno, a kupači koji vole Črnikovicu su dobili puno bolji standard. Mislim da nitko ne može biti nezadovoljan. Nadamo se da je ovo početak investicijskog ciklusa te u nastavku priželjkujemo i izgradnju garaže u našem mjestu – izrazio je mišljenja i želje stanovnika Damir Kramarić, predsjednik Mjesnog odbora Volosko.