Tehnologija

Otvoren Međunarodni ICT skup MIPRO u Opatiji

Vladimir Mrvoš

Skup MIPRO u Opatiji / Foto MILAN ĐEKIĆ

Skup MIPRO u Opatiji / Foto MILAN ĐEKIĆ

Po prvi put na ovom skupu primijenilo se korištenje umjetne inteligencije za prevođenje na sve EU jezike u okviru svečanog otvaranja skupa 


OPATIJA  U Opatiji započeo je s radom 47. Međunarodni ICT skup MIPRO 2024, na kome će biti prezentirano više od 400 znanstveno-stručnih radova. Otvarajući skup, predsjednik MIPRO-a prof. dr. sc. Vedran Mornar, vratio se u 1978. godinu te napomenuo da je u ovih skoro pet desetljeća tehnologija tolika napredovala da je to današnjim generacijama teško i zamisliti.


– To je vrijeme “bušenih kartica”, a “računala” su bila teška i skupa. Danas je teško zamisliti da je računalo u to vrijeme bilo teško 5,5 tona, koštalo 7 milijuna dolara, što bi u naše vrijeme bio ekvivalent 38 milijuna dolara, a njegove tehničke karakteristike bile su pet puta slabije od današnjih Raspberry, računala koja djeci služe za osnovnu obuku, rekao je Mornar.
Po prvi put na ovom skupu primijenilo se korištenje umjetne inteligencije za prevođenje na sve EU jezike u okviru svečanog otvaranja skupa. Održana je i dodjela godišnje nagrade za značajan doprinos u razvoju ICT-a u znanosti, tehnologiji ili gospodarstvu. Plenarno predavanje održao je Oliver Oberst iz IBM-a, na temu Kvantno računalstvo: kvantni skok u budućnost.