Dan Grada Opatije i Sv. Jakova

Opatijski kukali proslavili dan Grada Opatije: ‘Slavimo prijateljstvo, zdravlje, ljekovito more, ljubav prema rodnom kraju’

Valentina Sablić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

"Picigin skupa igramo već valjda 30 godina, a prije 17 godina svojoj smo družini dali ime "kukal" što na čakavskom znači galeb..."OPATIJA – U portiću kraj Šporera, jednoj od najznačajnijih, a možda i najstarijoj opatijskoj lučici – odmah ispod crkve svetog Jakova, Opatijski kukali su tradicionalnim kupanjem i partijom picigina obilježili početak proslave Dana Grada Opatije kao i dan njezinog nebeskog zaštitnika, svetog Jakova po čijem je samostanu, nastalom u 12. stoljeću, Opatija dobila ime.


Foto galerija: Proslava dana Grada Opatije i Sv. Jakova: Kukali odigrali picigin i dobili novu opremu sa znakovima grada Opatije Foto: Marko Gracin


Opatijski kukali društvo su “običnih dečki z Opatije”, kako sami kažu. Opatija svoju turističku zlatnu povijest započinje kao zimsko odmorište i lječilište, pa su Kukali veseli baštinici upravo te zimske tradicije. Najpoznatiji su po ritualnom novogodišnjem kupanju kod simbola Opatije – “Djevojke s galebom” ili “Madonnine” kako ju Opatijci zovu.

– Razmišljali smo kako da produžimo sezonu kupanja, ako se Rusi mogu kupati u ledu, možemo i mi u zimskoj Opatiji. Picigin skupa igramo već valjda 30 godina, a prije 17 godina svojoj smo družini dali ime “kukal” što na čakavskom znači galeb. Svojim cjelogodišnjim kupanjem slavimo prijateljstvo, zdravlje, sportski život, ljekovito more, ljubav prema rodnom kraju, povijesti i tradiciji, ali i humanitarnom djelovanju, rekao je Mirko Šuša i zahvalio se Gradu Opatiji na “bademantilima” i Turističkoj zajednici Grada Opatije na “šugamanima” koje su dobili kao zahvalu za promociju Stare Dame.Istaknuo je kako su tradicijske kupaće kostime sami sašili i napomenuo kako bi im za zimsko kupanje još samo falili “nakurnjaci”, za čakavsko govorno područje “namišnjaci”.


Više čitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Novog lista.