Turnir

Opatijski boćari na jogima proslavili zlatni jubilej

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U povodu obilježavanja 50. godišnjice Boćarskog kluba Opatija održan je 50. Međunarodni turnir OpatijaPedesetim izdanjem Međunarodnog boćarskog turnira Opatija 2021, koje je okupilo 15 ekipa iz Italije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, obilježen je i 50. rođendan Boćarskog kluba Opatija. Na boćalištima u Opatiji i Iki odigravali su se susreti, a svečana završnica i proglašenje najboljih održani su na opatijskom jogu.


Pobjednik ovogodišnjeg izdanja turnira je ekipa Kastva, drugo mjesto pripalo je Opatiji I, a treće Budničaru iz Količeva (Slovenija). Najbolji koštador je Stanko Demo (Kastav), a najbolji izbijač Damir Dermetić (Opatija I).


Pola stoljeća djelovanja sportske udruge, koje je započelo bacanjem prve boće na opatijskom jogu legendarnog glumca Karla Bulića, dotura Luigija iz »Malog mista«, i to one koju je klubu darovao osnivač kluba Mario Meak, obilježeno je na jednako atraktivan način.

Turnir je tako otvoren bacanjem tih slavnih boća, a čast da svoju boću bace dobili su najstariji član Boćarskog kluba Opatija Bruno Zidarić i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin. Na svečanom otvaranju turnira boćarima, upravi kluba te gostima obratio se gradonačelnik koji im je čestitao na jubileju te predsjedniku kluba Zoranu Škrokovu uručio zastavu Grada Opatije.


– Proslaviti 50 godina kluba velika je stvar, kao i organizirati ovakav turnir s gostima iz inozemstva u ovo pandemijsko doba. Boćarski klub Opatija već niz godina čeka novu infrastrukturu kako bi zadovoljili uvjete lige u kojoj igraju te se nadamo da ćemo uskoro natkriti i četvrti jog – kazao je Kirigin, a čestitke slavljenicima uputio je i predsjednik Boćarskog saveza PGŽ-a Aleksandar Korić.
Zoran Škrokov, dugogodišnji predsjednik kluba, naveo je da na turniru nastupaju sinovi i unuci nekih boćara koji su bili na prvim izdanjima turnira.– Ovo je 50. turnir Opatija, no 49. međunarodni, budući da prošle godine zbog korone nismo mogli ugostiti igrače iz inozemstva pa su nastupile samo naše domaće snage. Veseli me što smo opet u velikom broju.


Razbijena je nekadašnja stereotipna predodžba da je boćanje samo za starije ljude i njihovu dokolicu. Danas je to sport koji postaje sve zanimljiviji i mladim ljudima, tehnike i discipline boćanja se mijenjaju i postaju sve atraktivnije, zato ćemo i u našem klubu ponovo pokrenuti školu boćanja. Živimo u kraju gdje boćanje ima dugu tradiciju koju vrijedi očuvati – istaknuo je Škrokov.


Uoči početka turnira podijeljena su priznanja dugogodišnjim članovima kluba Brunu Zidariću i Ivici Lavoru te zahvalnice sponzorima i prijateljima koji su uz njih već niz godina. BK Opatija danas broji dvadesetak članova, a natjecateljska ekipa sudjeluje u Trećoj županijskog ligi.


Od prije tri godine u Opatiji rekreativno boćaju i žene, njih desetak, a klub je imao od 2010. do 2014. godine boćarsku školu i juniorsku ekipu.