Tradicionalna manifestacija

Opatijska knjižnica “Viktor Car Emin” pripremila bogat program povodom Mjeseca hrvatske knjige

Aleksandra Kućel Ilić

Opatijska Gradska knjižnica i čitaonica priprema pričaonice za predškolce, predstavljanja i radionice za starije osnovnoškolce te ciklus putopisnih predavanja i predstavljanja za nešto starijeOPATIJA – Počinje tradicionalna manifestacija posvećena knjizi i čitanju – Mjesec hrvatske knjige. Moto ovogodišnje manifestacije je »’Ajmo, hrvati se s knjigom!« kojim je naglasak stavljen na hrvatske autore i hrvatsku književnost dok se istodobno, na duhovit način, poziva pojedince da posegnu za knjigom u Godini čitanja.


U okviru te manifestacije, od 15. listopada do 15. studenog, opatijska Gradska knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin« pripremila je raznovrstan program za korisnike svih dobnih skupina.


»Hrvatski junaci«


Ciklus edukativno-kreativnih pričaonica za predškolce pod nazivom »Hrvatski junaci« odvijat će se svakoga petka u 17.30 sati u Dječjem odjelu Halugica. Djeca će moći poslušati priče o znamenitim Hrvaticama i Hrvatima iz područja znanosti, umjetnosti, kulture, sporta i politike koji su svojim postignućima, talentom i angažmanom zadužili društvo i ostavili neizbrisiv trag. Organiziranim posjetima Knjižnici učenici prvih razreda osnovnih škola liburnijskog područja upoznat će se s Odjelom za djecu i mladež Halugica i s uslugama i programima koje knjižnica nudi. Tradicionalno ih očekuje besplatan upis u Knjižnicu.
Nešto stariji osnovnoškolci upoznat će se s galebom Markom u njegovoj novoj pustolovini – na Učki! Gradska knjižnica Opatija je u suradnji s autoricom Martinom Markov i ilustratoricom Ivanom Grimani izdala posebno izdanje slikovnice – »Marko na Uške«, iz serijala slikovnica »Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske«, na čakavskom narječju. Slikovnicu je sa standardnog hrvatskog jezika prevela djelatnica Knjižnice Ana Montan Velčić, koja će je, uz autoricu i predstavnike Parka prirode Učka, predstaviti 22. listopada u jutarnjem terminu. Uz pomoć galeba Marka, kroz igru i zabavu, učenici će se upoznati s ljepotama i posebnostima biljnog i životinjskog svijeta Parka prirode Učka – najavili su iz Gradske knjižnice Opatija koja se uključila i u projekt Primorsko-goranske županije i radne skupine za zaštitu životinja – Kras i osmislila posebnu edukativno-kreativnu radionicu za djecu prema predlošku slikovnice »Izgubljeni Flegi«. Slikovnica govori o zaštiti životinja, ulozi, obvezama i odgovornosti vlasnika i pravilnom postupanju pri pronalasku izgubljenog psa.


Putopisna predavanja


– Za nešto stariju publiku, željnu putovanja, organizirali smo ciklus putopisnih predavanja i predstavljanja knjiga pod nazivom »Hrvatski pustolovi«. Prvi nam u goste dolazi putopisac Goran Blažević koji će nam predstaviti svoju novu knjigu »Karavana«. U knjizi opisuje karavanu deva s kojom je krenuo na ekspediciju kroz pustinju Rub al Khali. O njegovom pothvatu slušat ćemo 18. listopada. Sljedeći će nam se predstaviti lokalni avanturist Petar Ivančić koji će nas 28. listopada povesti na put »Od Grenlanda do Bolivije«. Ciklus putopisnih predavanja i promocija knjiga zaokružit će 11. studenog Igor Brajdić sa svojim knjigama »Putovanje u duhovni i svakidašnji svijet Indijanaca Lakota Siouxa: putopis i dnevnik jednog samozvanog indijanca«. Sva će putopisna predavanja početi u 18 sati i održati se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama – najavili su organizatori.


Predstavljanje »Naše Mare«


U nastavku programa, 4. studenog u 18.30 sati, održat će se predstavljanje romana »Naša Mare« Viktora Cara Emina. Riječ je o prvom cjelovitom izdanju povijesnog romana Viktora Cara Emina. Roman je objavljivan u nastavcima od 1931. do 1933. godine u zagrebačkom časopisu Ženski list i prema Carevim riječima »ostao tamo sahranjen« – sve do danas. Roman je prošle godine, na 150. obljetnicu autorova rođenja, Gradska knjižnica »Viktor Car Emin« objavila u obliku e-knjige, a sada je dobio i svoje fizičko izdanje koje će predstaviti dr. sc. Vjekoslava Jurdana i urednik Franjo Butorac.


Tijekom čitavog Mjeseca hrvatske knjige u prostoru Knjižnice bit će postavljena izložba pod nazivom »Baštini se knjigom!« u kojoj će se izložiti vrijedni primjerci knjiga, časopisa, pisama i razglednica koji se čuvaju u Zavičajnoj zbirci Knjižnice. Zbog ograničenog broja sudionika za sve programe potrebna je prethodna prijava na e-adresu: [email protected], broj telefona: 051/712-987 ili osobno u Knjižnici.