Epski skandal

Opatijcu obiteljski voćnjak proglasili javnim dobrom: “Grad mi želi oteti 1.700 kvadrata!”

Aleksandra Kućel Ilić

Kategorički tvrdi da je posjed njegov, baš kao i vlasništvo, dok iz Grada Opatije tvrde da privatna osoba nastoji prisvojiti gradski terenNimalo svojom voljom upleten sam u skandal epskih proporcija, nešto što do sada nisam još nigdje ni vidio ni čuo da se nekom mirnom građaninu dogodilo.


Naime, na opatijskom Gradskom vijeću koje se održalo 25. siječnja ove godine, vijećnici su usvojili odluku kojom se moj privatni voćnjak proglašava »javnim dobrom u općoj uporabi«.


Logika stvari, kao i ustaljena pravna praksa govore suprotno – za utvrđenje ima li određena nekretnina status javnog dobra u općoj uporabi presudno je koristi li se zaista takva nekretnina kao javno dobro u općoj uporabi, požalio nam se Opatijac Dean Pokorny koji živi na Novoj cesti, odmah iznad nogometnog igrališta.


Intervenirala i policija
– S obzirom na to da je moj voćnjak, kao i čitava moja okućnica, ograđena i zatvorena cjelina na koju javnost nema i nije imala slobodan pristup, te koji se dugi niz godina koristio upravo kao voćnjak, odnosno vrt, sasvim je jasno da to formalnopravno nije i nikako ne može biti javno dobro u općoj uporabi, a kamoli nekakva komunalna infrastruktura »javne zelene površine«, ili što god su si u Gradskom vijeću zamislili da bi im bilo prigodno za njihove ciljeve.


Zbog obližnjeg parkirališta, puteljka i nekakve fantomske tribine za nogometno igralište koje se planira preurediti, moju su okućnicu, 96-godišnji posjed i izvanknjižno vlasništvo nonšalantno proglasili javnim dobrom u općoj uporabi.


Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin je tijekom svoje predizborne kampanje obećavao da će građanima »vratiti oduzete okućnice«, no u praksi se, sudeći prema mom primjeru, događa upravo suprotno – otimanje okućnica, priča Pokorny šokiran daljnjim razvojem događaja koji su uslijedili nakon što su mu privatnu imovinu proglasili »javnim dobrom u općoj uporabi«.Ono što je zacrtano na papiru nakon odluke većine opatijskih vijećnika, pokušalo se provesti i u praksi, pa je Pokorny za sve potrebne korake prema Gradu Opatiji angažirao odvjetnicu, a intervenirala je na njegov zahtjev i policija.


– Posljedicom takve odluke opatijskih vijećnika, dvadesetak ljudi mi je protupravno i nasilnički provalilo u posjed. Ne na način da pristojno uđu s ceste i obave što misle da trebaju, nego mučki, s leđa.


Došli su s brusilicama, pilama, silnim alatom, kamionom i četiri zaštitara na puteljak iznad nogometnog igrališta, tik do moga posjeda, i počeli su piliti željezne stupove i rezati žičanu ogradu koja tamo stoji valjda otkad sam ja rođen, a predstavlja među posjeda, uredno evidentiranu u novoj izmjeri za k.o. Volosko, sve da bi upali u moj voćnjak kao neka divlja horda koja rutinirano pljucka na pravnu državu.


Došla je potom, jasno, policija, popisala ih je sve redom te sugerirala da podnesem kaznene prijave, budući da dva policajca nemaju moć udaljiti toliko ljudi.


Ekipa se sastojala od pročelnika, djelatnika komunalnog redarstva, geodeta, radnika Komunalca, a cilj im je bio zabijati nekakve stupiće po mojoj okućnici, sve za potrebe lažiranog geodetskoga elaborata kojim bi nadležni iz Grada Opatije mogli finalizirati svoj čin obmane javnosti, nastavljajući napad na moju nekretninu, kaže Pokorny.


To je otimačina!


– Kao što i priliči kritičnom momentu, moja je odvjetnica pravodobno podnijela Visokom upravnom sudu Zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta, tj. »odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi u vlasništvu Grada Opatije«, a sve iz razloga što spomenuta odluka nije utemeljena na odredbama materijalnog prava, niti je utemeljena na istinito utvrđenom i navedenom činjeničnom stanju.


Odluka ignorira postojanje spora na utvrđenje prava vlasništva između stvarnog vlasnika nekretnine, dakle mene, i Grada Opatije koji je formalno upisan kao vlasnik, govori ogorčeni Opatijac koji kategorički tvrdi da je posjed njegov, baš kao i vlasništvo, jedino što to treba i formalno dokazati na sudu.– U tijeku je nova katastarska izmjera za k.o. Volosko i još se nije formirala nova knjiga te sam smatrao da će se uskoro u pojedinačnom ispravnom postupku sve riješiti i da ću uspjeti dokazati da je to moje vlasništvo.


Međutim, opatijski gradonačelnik je odlučio ubrzati situaciju kako bi mogao proglasiti moj vrt javnim dobrom za opću uporabu i bez da je riješio imovinskopravne odnose, započeti s rekonstrukcijom nogometnog igrališta.


No, ovo što se događa je neka vrsta prevare, s obzirom na to da se moj privatni vrt nikada nije koristio za opću uporabu, niti je bio dijelom komunalne infrastrukture, a javnost mu zadnjih 96 godina nije imala pristup.


To je posjed moje obitelji koji je ograđen, a Grad Opatija ga silno želi upisati kao komunalnu infrastrukturu te su izmislili da je to nekakava javna zelena površina, što ne odgovara istini.


Radi se o otimačini – Grad Opatija mi želi oteti vrt i još jednu česticu pored, više od 1.700 »kvadrata« u centru Opatije, a krenuli su nasilničkim metodama jer na sudu nemaju šanse – smatra Pokorny koji je ocijenio da se usred grada i pravne države događaju stvari koje bi se mogle usporediti s divljim zapadom.


Na naš su upit iz Grada Opatije odgovorili odmah, u istome danu i dali »svoju stranu priče«.


– U tijeku su intenzivne pripreme za rekonstrukciju i uređenje nogometnog stadiona u Opatiji kako bi ovaj dugoočekivani projekt konačno krenuo u realizaciju


Projekt rekonstrukcije nogometnog stadiona od iznimne je važnosti za Nogometni klub Opatija koji broji oko 300 članova te je prošle godine proslavio 111 godina postojanja.


Trenutačno je u tijeku ishođenje građevinske dozvole i spajanje potrebnih zemljišnih čestica, odnosno onih čestica koje su vezane uz nogometni stadion.


Spomenute radnje odnose se na nekoliko čestica direktno preko puta opatijskog Spara o kojima se je ovih dana povela rasprava, ali nažalost i krivo navođenje informacija.


Radi korektnog informiranja javnosti Grad Opatija ovom prilikom daje cjelokupni prikaz situacije, navodi se u odgovoru.


Grad je vlasnik!


– Prostornoplanskom dokumentacijom na tom prostoru predviđeno je proširenje stadiona, kako bi se omogućili uvjeti potrebni za nastupanje NK Opatija u drugom rangu hrvatskog nogometnog prvenstva, a mnogobrojnim malim nogometašima napokon omogućilo primjerene uvjete za treniranje.


Spomenuti teren obuhvaćen je projektom rekonstrukcije nogometnog igrališta u Opatiji, stoga je Gradsko vijeće Grada Opatije na zadnjoj sjednici preostali dio potrebnih čestica proglasilo javnim dobrom u općoj uporabi, a sve kako bi se stvorili uvjeti za rekonstrukciju stadiona.


Kao najvažnije valja istaknuti da je Grad Opatija svoje pravo vlasništva stekao na zakonit način od ranijih vlasnika te je i danas upisan kao vlasnik predmetnih čestica.


Isto potvrđuje i sam Urbanistički plan uređenja Opatije u kojem stoji da se na ovoj lokaciji planira gradnja objekata za sport i rekreaciju, dok je status javnog dobra već ranije upisan na dijelu čestica na kojima je planirana rekonstrukcija.


Nažalost, privatna osoba koja živi u neposrednoj blizini nastoji prisvojiti gradski teren te se protivi razvoju projekta prisvajanjem predmetnog terena.Suprotno informacijama koje su dospjele u javnost, da je Grad Opatija proglasio javno dobro u općoj uporabi na česticama za koje je u tijeku sudski spor, istina je da je nakon donošenja Odluke o proglašenju javnog dobra u općoj uporabi na Gradskom vijeću, privatna osoba podnijela tužbu i upisala zabilježbu spora u zemljišnim knjigama na česticama u vlasništvu Grada Opatije.


Dakle, nije Grad Opatija pokušao opstruirati sudski postupak, već upravo suprotno, privatna osoba pokušava opstruirati provedbu zakonite odluke Gradskog vijeća.


Želeći čim prije započeti s uređenjem stadiona, Grad Opatija započeo je krajem prošlog tjedna s uklanjanjem nelegalno postavljenih prepreka te je intervencijom na čestici spriječen pokušaj njenog otuđenja.


Tom prilikom pozvana je i policija na intervenciju pa je i s njihove strane utvrđeno da Grad postupa prema zakonu na česticama na kojima je i vlasnik.


S obzirom na to da se radi o imovini iznimno velike vrijednosti, moguće je razumjeti interes privatnih osoba za prisvajanjem gradske imovine vodeći se obrazloženjem da žive u neposrednoj blizini.


Međutim, osnovna zadaća i dužnost gradonačelnika Grada Opatije, gradske uprave i gradskih vijećnika je štititi gradsku imovinu, a sve u cilju interesa i razvoja kvalitete života u lokalnoj zajednici, čemu će cjelokupno uređenje stadona itekako pridonijeti, zaključili su iz Grada Opatije.


Oporbeni vijećnici zgroženi ponašanjem Grada


– Ne mogu iskazati koliko sam zgrožen postupanjem Grada Opatije. Djelatnici grada su protupravno ušli na posjed Opatijca, razbili ogradu i započeli nekakve radove na tuđem zemljištu.


Na protekloj sjednici upozorio sam gradonačelnika na to da javnim dobrom u općoj upotrebi želi proglasiti dvorište i vrt jednog našeg sugrađanina.


Gospodin Pokorny obratio mi se sa svojim problemom pokušavajući na miran način zaštititi svoje vlasništvo, međutim gradonačelnikova većina u gradskom vijeću donijela je nelegalnu odluku kojom je okućnicu u poštenom i dugogodišnjem posjedu proglasila javnim dobrom u općoj upotrebi.


Po mojim saznanjima u tijeku je sudski postupak koji će donijeti konačni pravorijek.


Naglašavam još jednom, apsolutno se zalažem za rekonstrukciju nogometnog igrališta, ali sam protiv otimanja okućnica i nasilja, rekao je opatijski vijećnik s Nezavisne liste Domagoj Tramontana.


Gradski je postupak osudila i nezavisna vijećnica Neva Slani.


– Postupanje Grada Opatije za što odgovornost snosi gradonačelnik Kirigin za svaku je osudu. U političkoj kampanji nonšalantno je obećavao sasvim drugo.


Prema svjedočanstvima naših sugrađana, Grad Opatija ni njegovi prednici u posjedu tog zemljišta nisu stotinjak godina, već je to spomenuta obitelj, čiji je član pokrenuo pravne postupke regulacije imovinskopravnih odnosa.


Te postupke s Gradom Opatijom onda treba privesti kraju, koliko god trajali. Ovakav čin grube sile je neprihvatljiv i ne može se opravdavati javnim interesom.


Uostalom, ako gradonačelnik smatra da se radi o javnom interesu, onda neka se konačno konzultira s javnošću i pita građane za mišljenje.


To je propušteno napraviti i u slučaju prethodnog proglašenja velike čestice koja obuhvaća sporno zemljište, u naravi voćnjak, javnim dobrom u općoj uporabi.


Nažalost, većina u opatijskom vijeću potvrdila je takav prijedlog odluke, iako je on po mnogočemu upitne zakonitosti.


Na sporne slučajeve proglašenja te ukidanja javnog dobra u općoj uporabi Grada Opatije upozoravala sam i kao predsjednica Gradskog vijeća. Bilo bi dobro da se o istima očituju nadležne institucije, navela je Neva Slani.