IZDVAJANJA GRADOVA

Opatija pobijedila u “Top 10 od top 10” analizi. Evo o čemu se radi

Aleksandra Kućel Ilić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Taj rezultat nije došao slučajno, već je plod dugogodišnjeg promišljanja i planiranja. Kao i svi drugi gradovi, i mi smo suočeni s velikim izazovima uslijed korona krize, rekao je Ivo DujmićOPATIJA – Nakon analize podataka Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju gradova za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo tijekom 2019. godine, portal gradonačelnik.hr napravio je »Top 10 od top 10« analizu o tome koji su se gradovi u Hrvatskoj svojim proračunskim politikama najčešće pozicionirali među 10 najboljih.


Analizirali su i zbrojili ranking gradova u 14 analiza – od izdvajanja za vrtiće, stipendije i cjelokupno obrazovanje, subvencije poduzetnicima i poljoprivrednike, sport, kulturu, socijalnu zaštitu, vatrogarstvo, civilnu zaštitu, sufinanciranje prijevoza i ukupno ulaganje u unapređenje kvalitete života, odnosno stanovanja i zajednice… Analiza je pokazala da se Grad Opatija čak šest puta našao u samom vrhu top 10 analiza.


Na drugom mjestu je Grad Dubrovnik kojeg je analiza proračunskih brojki pet puta rangirala među 10 najboljih. Tu su potom Poreč, Buzet, Vrlika, Rovinj, Obrovac i Mali Lošinj koji su se po četiri puta plasirali među 10 najboljih, te Novigrad, Biograd na moru, Novska, Cres i Vukovar, koji su po tri puta izborili poziciju u top 10.
Pobjedu Opatije na portalu gradonačelnik.hr, a što je objavljeno i na gradskim web stranicama, komentirao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


– Zaista me obradovala ova vijest da je Opatija odnijela pobjedu u analizi »Top 10 od top 10«. No, naravno da taj rezultat nije došao slučajno, već je plod dugogodišnjeg promišljanja i planiranja. Kao i svi drugi gradovi, i mi smo suočeni s velikim izazovima uslijed korona krize.


Štoviše, naš je proračun još više u opasnosti, s obzirom na to da gospodarstvo Opatije počiva gotovo isključivo na turizmu i srodnim djelatnostima. Svi proračunski korisnici nose svoj dio tereta krize, a ono što mogu zajamčiti je da se stečena prava naših građana, od poticaja za novorođene, djecu i učenike, do pomoći građanima treće dobi i poticaja poduzetništvu i zapošljavanju, neće dirati – kazao je gradonačelnik Opatije.