Pomor glodavaca

OGAVNO Obilna kiša izbacuje mrtve miševe u vrtove i dvorišta po cijeloj Liburniji. Što se to događa?

Marina Kirigin

Uginuli miševi sakupljeni u dvorištu jedne kuće u Rup

Uginuli miševi sakupljeni u dvorištu jedne kuće u Rup

Opet su zabilježeni slučajevi u Rupi, Zvoneći, Žejanama i drugdje u Općini Matulji, a znatno manje na području Veprinca i PoljanaPomor miševa na području Općine Matulji, ali i u višim područjima Grada Opatije, ne jenjava. Posljednja kiša tako je ponovo na ceste, u vrtove i dvorišta iznijela trupla malih glodavaca.


Nanovo su zabilježeni slučajevi u Rupi, Zvoneći, Žejanama i drugim zaseocima matuljske općine, a u znatno manjim brojevima zabilježeni su i slučajevi na području Veprinca i Poljana.


Pučanstvo, koje je kroz medije doznalo za mišju groznicu na području Gorskog kotara, stoga u strahu iščekuje informacije o ovoj pojavi u njihovom kraju.
Međutim, službenih odgovora nadležnih iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcije na pitanja odaslana iz liburnijskih lokalnih samouprava za sada nema.


Matuljska općinska uprava od prošlog tjedna, kada su zabilježeni prvi slučajevi većeg pomora miševa, poduzima sve kako bi nadležne institucije izašle na teren, utvrdile što se događa, a onda i o svemu informirale javnost.


Terenski očevid


– Na teren je prije četiri dana izašao epidemiolog. U trenutku kad je izašao nije zatečena velika količina mrtvih miševa, ali nakon toga dana stanovnici gornjeg matuljskog područja ponovo su počeli nazivati i obavještavati nas da je iznova povećana pojava.


Ono na čemu mi inzistiramo da se prema Zakonu o zaštiti pučanstva ispoštuju definirane mjere, a to su terenski očevid, što je obavljeno, a jedna od mjera je i informiranje javnosti.


Zatražili smo 7. svibnja da informiraju javnost o pitanjima koja nama opravdano postavljaju ljudi. Čim dobijemo njihove odgovore našim ćemo kanalima obavijestiti o svemu Matuljce – rekao je Danijel Jerman, matuljski pročelnik.Opatijski gradski pročelnik za komunalna pitanja Filip Vlah napomenuo je kako na području Grada Opatije nisu zabilježeni ni približno veliki brojevi kakvi su zabilježeni u Matuljima. Prijavljeni slučajevi zabilježeni su na jednoj lokaciji u Veprincu i na nekoliko lokacija u Poljanama.


– Na mjestima gdje se pojavio povećani broj interveniralo je komunalno redarstvo te su uklonjeni. Zvali smo na više adresa da dobijemo nekakvu informaciju, međutim, nitko nam ništa konkretno nije znao reći već su sve pripisali nekakvoj prirodnoj pojavi.


Što se tiče same zaraze, mišje groznice, o tome nemamo nikakve službene podatke – rekao je Vlah koji je dobio informaciju da je na području Općine Matulji obavljen izvid na terenu, ali kaže da nije stigla službena obavijest o tome što se događa pa vjeruje da nije ništa utvrđeno.


Četiri lokacije


Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a nisu službeno odgovorili na novinarski upit. Međutim, iz istog izvora potvrđeno je da je na području Općine Matulji, na četiri lokacije na kojima je bila prijavljena povećana koncentracija miševa (Lipa, Pasjak, Brešca i Jurdani), obavljen terensko-epidemiološki izvid Zavoda za javno zdravstvo, ispostave Opatija, u sastavu kojeg su bili epidemiolog, sanitarni inženjer, predstavnik državnog inspektorata – sanitarni inspektor i komunalni redar.


Kako doznajemo, na dan izvida ni na privatnim ni javnim površinama nisu pronađeni »tragovi« pa se smatra da je riječ o prirodnoj pojavi. Situacija će se, kažu, ipak nastaviti pratiti i po potrebi intervenirati. U slučaju da počne bilo kakva ugroza stanovništva poduzet će se dodatne mjere deratizacije.


Na pitanje o pojavi mišje groznice na Liburniji, odgovaraju da je zabilježen samo jedan slučaj o kojem nemaju saznanja o izvoru zaraze, odnosno je li eventualno »uvezen« s područja gdje je utvrđena mišja groznica ili je izvor zaraze na ovom terenu.


U svakom slučaju, važno je znati da treba poštivati mjere opreza kod postupanja s glodavcima jer se čovjek zarazi udisanjem njihovih izlučevina, a sve te upute su date na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.