Osvježavanje opatijskog simbola

Obnavlja se oštećeni oslikani Zid slavnih u parku Angiolina

Aleksandra Kućel Ilić

Ernie Gigante Dešković ispred oštećenog Zida slavnih u parku Angiolina / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Ernie Gigante Dešković ispred oštećenog Zida slavnih u parku Angiolina / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Stari hrast je u nevremenu 12. prosinca prošle godine oštetio zid. Popravak zida izvode djelatnici tvrtke Parkovi, a pri popravku su bez dijela lica ostali Isadora Duncan, Albert Einstein i ZuccheroOPATIJA – U parku Angiolina, u kojemu se temeljito preuređuje Villa Angiolina, u tijeku su i radovi čiji je cilj obnova popularnog Zida slavnih.
– Uslijed nevremena 12. prosinca 2021. godine, starom hrastu, koji se nalazio u parku Angiolina, na samom rubu vanjskog oslikanog zida Ljetne pozornice, korijenje je popustilo i hrast je oštetio oslikani zid. Popravak zida upravo izvode djelatnici tvrtke Parkovi, a pri popravku su bez dijela lica ostali Isadora Duncan, Albert Einstein i Zucchero. U planu nam je iznova angažirati autoricu kako bi popravila oštećene dijelove. Želja nam je to spojiti s osvježivanjem cijelog zida, koji je ovako oslikan 2011. godine kao dio jednog mojeg tadašnjeg projekta. Tada sam bio zamjenik gradonačelnika, ovo je bio zapušten zid te sam dobio ideju oslikati ga spajajući suvremeno (oslikavanje sprejom) i povijesno (pokazati poznate ličnosti koje su posjetile naš grad, ovdje rođene ili živjele). Pripremio sam potrebne papire kako se kasnije ne bi netko javio s »ne može se, ne smije se«, obavio istraživanje koje ličnosti istaknuti i sastavio popis. Tada je trebalo pronaći umjetnika i tu je pomogla Marta Berčić uz pomoć koje smo došli do Anje Ferenčić koja će na kraju sve to i oslikati, ako se dobro sjećam, kao dio svojeg završnog rada. Sjećam se da sam se dvoumio treba li ići s oslikavanjem cijelih tijela, ili samo s licima. Također nisam želio uvrstiti samo međunarodno poznate osobe već sam namjerno ubacio i pokoju »lokalnu« zvijezdu. Na kraju je taj zid postao jedna od prepoznatljivih lokacija u Opatiji – ispričao je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.


Dio šire ideje


Podsjetio je i na manje poznate detalje iz ne tako davne prošlosti.
– Ono što vjerojatno malo ljudi zna jest da je ovaj oslikani zid dio jedne šire ideje i prvi korak je ustvari bio jedan drugi hrast, koji se nalazio uz samo more ispod Ville Angioline. Nakon što je taj hrast medunac trebao biti uklonjen 2010. godine založio sam se da se panj ostavi kako bi se duž godova izradio vremeplov događanja po kojemu bi se vidjelo što je to drvo, a s njim i Opatija, sve proživjelo. Uz pomoć Šumarskog fakulteta u Zagrebu sondiralo se hrast i točno odredila starost, pritom se doznalo da su to ustvari bila dva međusobno uzrasla hrasta, nikla 1831. godine, dakle stariji su bili od Ville Angioline. Izradio sam vremensku traku, napisao tekst koji se nalazi na ploči u blizini i dao izraditi ploču. Slika hrasta na ploči je djelo Vladimira Gudca i oni koji bolje pogledaju, hrast prati umjetničke stilove vremena dok je rastao. Dao sam skicu kako treba izgledati okvir kako bi se simulirao panj hrasta i tako je stvoren ovaj hrast-vremeplov.


Ideja iz filma


Ideju sam dobio gledajući poznatu filmsku scenu Kim Novak s James Stewartom, a oslikani vanjski zid Ljetne pozornice je ustvari samo sljedeći punkt koji posjetitelje vodi dalje kroz povijest Opatije. Zid je Anja izvrsno oslikala i ubacila dva mala dodatka: pustila je jedan maleni prostor gdje piše »I was in Opatija too«, namijenjen fotografiranju, te u pozadini natpis Opatija-Abbazia. Stoga je plan da ga ista autorica koja je zid oslikala osvježi i popravi ono što se sada pri popravku zida izbrisalo – zaključio je Gigante Dešković.