Tanci i užanci

Nanizani biseri narodnog blaga: Peto izdanje ljetne manifestacije u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

»Zora« se predstavila spletom liburnijskih i bunjevačkih plesova / Foto DAVID KURTI (FOTO LUIGI)

»Zora« se predstavila spletom liburnijskih i bunjevačkih plesova / Foto DAVID KURTI (FOTO LUIGI)

Uz domaćine iz »Zore« na Maloj sceni opatijske Ljetne pozornice nastupili su i FA »Koprivnica«, KD »Umag« te FA »Turopolje« 


OPATIJA – Peto izdanje vrlo lijepo osmišljene ljetne manifestacije »Naši tanci i stare užanci« u organizaciji Folklornog ansambla »Zora« iz Opatije, privuklo je na Malu scenu Ljetne pozornice velik broj zaljubljenika u narodne plesove, nošnje, glazbu i običaje koji se stoljećima prenose s generacije na generaciju.


Više od amatera


Treba reći da je FA »Zora« amaterska družina koja djeluje kao neprofitna udruga, no tijekom ove večeri folklora i tradicije, još jednom je potvrdila da je njezin rad u mnogim segmentima već odavno prešao granicu profesionalizma. Pokazali su da su vrhunski folkloraši, ali i sjajni domaćini i organizatori, a u programu koji je vodila Nina Dukić Srok, uz zoraše koji su nastupili na otvorenju i u samom finalu programa, naklonost publike su osvojili i fantastični gosti. Priliku da svoje nošnje i plesove, ali i vokalne sposobnosti prezentiraju opatijskoj publici, imali su još i FA »Koprivnica«, KD »Umag«, te FA »Turopolje«. Pred oduševljenim posjetiteljima koji su ovaj bogat kulturno-umjetnički vremeplov mogli pratiti uz slobodan ulaz, svaka se folklorna družina predstavila uz dvije koreografije i još jednom posvjedočila bogatstvu i raznolikosti hrvatske folklorne baštine. Ispred domaćina je folklornu večer došao otvoriti opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.


 Brojni zaljubljenici u folklor u publici / Foto DAVID KURTI (FOTO LUIGI)

Brojni zaljubljenici u folklor u publici / Foto DAVID KURTI (FOTO LUIGI)
Folklorni ansambl narodnih plesova i pjesama »Zora« iz Opatije umjetnička je folklorna družina koja će iduće godine obilježiti 75 godina uspješnoga rada. Pedesetak plesača i šest glazbenika pod vodstvom umjetničkog voditelja i koreografa Gabrijela Funarića kroz 15 koreografija iz različitih krajeva Hrvatske, predstavlja naše običaje i folklornu baštinu domaćoj i stranoj publici i kroz ansambl je do danas prošlo oko 1.500 plesača koji su održali više od 4.000 nastupa u dvadesetak zemalja svijeta.


Potraga za kastavskom nošnjom

 


– Hvala Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja i FA »Zora« koji su mi omogućili da ih »mijesim kao tijesto« i Gradu koji je pratio sve naše projekte, a još mi je jedno ostalo da napravim, a to je da postavim pjesme i plesove Kastavštine. Već imamo dosta materijala uz pomoć mnogih od vas, no problem je što imamo i glazbu i notne zapise, ali u ovom trenutku još nemamo nošnju, ne znamo kako je izgledala i sada je tražimo.


Ako netko negdje ima u škrinji neki brhan ili traversu kao njezine dijelove ili ima nekih saznanja o kastavskoj narodnoj nošnji, molim da nam se javi, pozvao je Gabrijel Funarić

Nagrada Funariću


Punih je 50 godina u FA »Zora« Gabrijel Funarić koji je i dugogodišnji koreograf, a na ovogodišnjoj folklornoj večeri koju je ujedno i režirao, opatijski domaćini predstavili su splet liburnijskih plesova i bunjevačke plesove. U čast ovog jubileja, budući da je 30 godina umjetnički voditelj i koreograf FA »Zora«, u svečanom trenutku završnice priredbe mu je Nada Šešić, predsjednica FA Koprivnica i članica Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja uručila posebno priznanje za sve što je do danas učinio za hrvatsku folklornu scenu.


– Trideset godina rada u kulturnom amaterizmu… Koliko je to hodanja po terenu, preslušavanja i zapisivanja nota… Funarić je obogatio liburnijsku i kastavsku folklornu scenu. Svi mi folkloristi se trudimo da se naša šarolika ogrlica puna bisera nikad ne prekine, a to je rad za koji trebaju velika ljubav i odricanje, ljubav prema zavičaju i tradicijskoj kulturi. To mogu samo posebni, izuzetni, vrijedni i ponosni ljudi- rekla je Šešić i izrazila želju da se ta prekrasna ogrlica i dalje niže i da svi zajedno nastave pronalaziti nove bisere.


 Gabrijel Funarić punih je 50 godina u »Zori« / Foto  DAVID KURTI (FOTO LUIGI)

Gabrijel Funarić punih je 50 godina u »Zori« / Foto DAVID KURTI (FOTO LUIGI)