Pokopi u inozemstvu

Korona ih “odrezala” od najmilijih: Mještani pograničnih matuljskih sela jedino groblje oduvijek imaju u – Sloveniji

Marina Kirigin

Stanovnici Rupe, Šapjana, Lipe, Pasjaka i Brca, zbog činjenice da u svojoj župi nemaju groblje, već godinama pokapaju članove svojih obitelji u Jelšanama pa trenutačno niti mogu posjećivati grobove, niti nekoga sahranitiMATULJI – Pandemija koronavirusa otežala je prelazak granica, pa tako i one sa susjednom Slovenijom. Znaju to dobro žitelji pograničnog matuljskog područja – Krasa (stanovnici Rupe, Šapjana, Lipe, Pasjaka i Brca) koji, zbog činjenice da u svojoj Župi nemaju groblje pa već godinama pokapaju članove svojih obitelji u Jelšanama u Sloveniji, sada ne mogu posjetiti posljednje počivalište svojih najmilijih. Odnosno mogu, ako u svom budžetu imaju 700 kuna i prije prelaska granice naprave test na COVID-19.


Kako na sahranu


– Uskoro je obljetnica smrti mog nonića. Volio bih koju minuticu provesti blizu njegovih posljednjih ostataka. Osim toga, samo dva mjeseca dijeli nas i od Svih svetih kada će stanovnici ovog gornjeg matuljskog područja imati potrebu otići zapaliti svijeće na grobove svojih u Jelšane. Mi smo žitelji koji sva davanja uredno plaćamo ovoj lokalnoj samoupravi i državi, a zauzvrat ne možemo dobiti groblje na jednom području na kojem živi oko 1.000 stanovnika.


Nebrigom jedinice lokalne samouprave i 30 godina nakon osnutka Hrvatske prisiljeni smo svoje mještane sahranjivati u susjednoj Sloveniji, točnije na groblju Jelšane, a dolaskom pandemije i raznoraznim zabranama osuđeni smo čekati da nam vlasti dozvole da posjetimo naše pokojne. Trenutačno to ne možemo i pitanje je kada ćemo moći. Ova situacija s koronavirusom, ako ništa drugo, onda bi trebala ubrzati projekt izgradnje groblja na našem području Krasa. Zaslužujemo biti pokopani u domovini u kojoj živimo, no nažalost ona nam je domovina samo dok smo živi, a ne i mrtvi. Sredstva se troše na raznorazne manifestacije i možda neke manje važne stvari, a mi smo sada osuđeni čekati i razmišljati što će biti ako netko od mještana umre, hoće li biti mogućnosti organizirati sprovod i sahraniti ga u obiteljskoj grobnici u Jelšanama – priča je to Igora Baraka iz Rupe koji kaže da u Prostornom planu već postoji lokacija za groblje i to na 30.000 kvadrata te kako se prilikom gradnje autoceste izgradio i nadvožnjak samo za lakši pristup budućem groblju, kojeg ni dan danas nema.


Općina htjela ali…
Tragom te spoznaje na posljednjoj sjednici matuljskog Vijeća je HDZ-ova vijećnica Ivana Bratović postavila pitanje vezano uz izgradnju, odnosno projekt groblja Rupa. Bratović je rekla kako se o projektu izgradnje groblja u Rupi govori gotovo 30 godina, kako ništa do sada nije poduzeto ni napravljeno, pa ju je zanimalo hoće li se po tom pitanju uskoro učiniti korak naprijed, odnosno u kojoj je fazi taj projekt i dokle će stanovnici tog područja uz granicu biti »živi Hrvati, a mrtvi Slovenci«.


Na njezino pitanje načelnik Općine Matulji Mario Ćiković objasnio je kako je svojevremeno provedena anketa koja je pokazala da stanovništvo tog područja nema takvih potreba. Dodao je kako u proračunu sada nema predviđenih sredstava za tu namjenu ali, ako se žitelji izjasne da je to potreba, da će se razmisliti i, ako je potrebno, predvidjeti sredstva za tu namjenu.


Peticija za novo groblje


– Pokušala sam saznati od žitelja tog područja je li netko ikad ispunio anketu o interesu za izgradnju groblja. Međutim, nitko se toga ne sjeća. Zato ćemo sada sakupiti potpise svih onih koji žele da se groblje Rupa izgradi i ponovo pokrenuti postupak – zaključila je Bratović koja je podsjetila da su sredstva u proračunu namijenjena za groblje Rupu već svojevremeno postojala.