Susret

Lovranci ugostili prijatelje iz pet talijanskih zajednica

Radovan Trinajstić

Upoznavanja gostiju sa znamenitostima Lovrana

Upoznavanja gostiju sa znamenitostima Lovrana

Susret članova udruga Zajednice TalijanaČlanovi lovranske Zajednice Talijana organizirali su Susret članova udruga Zajednica Talijana. U Lovran su stigli predstavnici iz Buja, Rijeke, Savudrije, Labina i Opatije, njih pedesetak.


Lovranski susret je uveličao predsjednik Izvršnog odbora Udruge Talijana Rijeka Marin Corva. U ime domaćina i organizatora sve prisutne je pozdravio predsjednik Zajednice Talijana Lovran Igor Prodan.


Sudionici su se uz stručno vođenje Dalide Jurčić upoznali s kulturno-povijesnim znamenitostima Lovrana.
Posjetili su obližnji park i crkvicu Sv. Trojstva iznad lučice, istočna gradska vrata Stubica te starogradsku jezgru gdje su se na središnjem gradskom trgu detaljno upoznali s mjesnom župnom crkvom sv. Jurja, gradskom kulom, lunetnim portalom Mustaćona te reljefom svetog Jurja koji kao zaštitnik Lovrana probada zmaja.


Šetnja lovranskim središtem zaključena je predstavljanjem povijesne kamene ploče koja kao trajni spomen obilježava posjet saskog kralja Friedricha II. Augusta obroncima Učke i dolaska u Lovran.


Laganom šetnjom do obližnje Ike i natrag sudionici su se dodatno osvjedočili o brojnim graditeljskim ljepotama koje su začele razvoj turizma na ovim prostorima te dali Lovranu zamah u zdravstveno-turističku destinaciju. Druženje je zaključeno zajedničkim ručkom u lovranskom restoranu Kvarner.