Razgovor

IVO DUJMIĆ U partnerstvu s LRH pretvorit ćemo Opatiju u svjetski poznatu destinaciju

NL native

Foto Darko Bavoljak

Foto Darko Bavoljak

Aktualni gradonačelnik u retrospektivnom pogledu na opatijsku »bitku stoljeća« - bitku za očuvanje »gradske zlatnine« satkane u hotelima, naglašava značajan doprinos njegovih prethodnika koji su se zalagali za interese Opatije, te smatra da je došlo vrijeme za nove iskorakeIvo Dujmić, opatijski gradonačelnik, nakon nedavnog radnog sastanka s novim većinskim vlasnikom Liburnia Riviera Hotela, tvrtke koja u svom sastavu ima najviše hotela na Liburniji i o kojoj ovisi budućnost Opatijske rivijere, vjeruje kako, neizvjesnim vremenima unatoč, uz investitore čije se vizije podudaraju s priželjkivanjima lokalne samouprave – stižu bolji dani…


Poznato je da vas priča oko borbe za dionički paket lokalne samouprave u LRH d. d. prati od prvoga dana stupanja na dužnost gradonačelnika Grada Opatije. Bilo je to tada doista dramatično, zar ne?


– Prvi dan moga prvog mandata 2009. godine pamtit ću zauvijek kao jedan od najstresnijih dana u mojoj političkoj karijeri. Nije prošlo niti pola radnog vremena kad je stigla pošta i u njoj rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga kojim se utvrđuje obveza Grada Opatije, susjednih Općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga i naše zajedničke tvrtke Nova Liburnija d.o.o. za davanje obvezujuće ponude za preuzimanje društva Liburnia Riviera Hoteli d.d. Prema rješenju HANFE trebali smo za otkup 226.980 dionica LRH d.d. (75.661 dionicu drži Nova Liburnija d.o.o.) platiti 1,36 milijardi kuna.


Proračun Grada Opatije tada je iznosio oko 150 milijuna kuna, a naša obveza približno 9 godišnjih proračuna. Nominalna vrijednost dionica po kojoj je Nova Liburnija stekla dionice 2007. godine bila je 3.200 kuna po dionici, tadašnja tržišna vrijednost 1.525 kuna, a prema rješenju HANFE trebali smo dionicu platiti po 6.000 kuna, što je bila posljedica neuobičajenog rasta cijena dionica nekoliko mjeseci prije zaključenja Sporazuma o razrješenju imovinsko-pravnih odnosa i prijenosu 25%+1 dionice LRH d.d. (cijena po dionici na dan 14.06.2007. kad je Sporazum potpisan porasla je u odnosu na dan 04.01.2007. za 74,26%). Uslijedile su brojne tužbe malih dioničara na Trgovačkom sudu, ali bez uspjeha.
To nas ipak nije obeshrabrilo, već smo uz pomoć stručnjaka nastavili pravnu bitku koju su vodili i moji prethodnici i istovremeno smo senzibilizirali hrvatsku javnost i politiku, od zastupnika u Hrvatskom saboru do predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade i ukazivali na jedinstveni slučaj stjecanja dionica od strane jedinice lokalne samouprave. I ovom prilikom osjećam potrebu naglasiti da mi je u borbi za zaštitu naših prava puno značila potpora koju su mi davali članovi Udruge umirovljenika LRH, onih koji su svojim radom stvarali tvrtku.


Borba s vjetrenjačama


Kao što ste rekli, borba za vlasnički paket nad LRH d.d. počela je i prije, odnosno devedesetih godina, s privatizacijskim procesom u Hrvatskoj. Važan dio posla odradili su i vaši prethodnici na dužnosti gradonačelnika.


– Sve su se gradske vlasti, još od 1992. borile s vjetrenjačama da bi došle do ovoga što danas imamo. Prva višestranačka gradska vlast za vrijeme bivše Skupštine Općine Opatija, donijela je važnu odluku 1992., dala je suglasnost na pretvorbu, ali uz uvjet da se na Grad prenesu dionice, što je učinjeno tek 2007. godine nakon potpisivanja Sporazuma, za vrijeme mandata gradonačelnika Amira Muzura.


U vrijeme gradonačelnika Axela Luttenbergera sređen je upis vlasništva u zemljišne knjige, tada su s naše strane nuđene nagodbe, ali se uvijek tvrdilo da grad nema pravnog osnova za prijenos dionica. Upis u zemljišne knjige na Grad Opatiju, izvršen je 1995. i 1996. jer je do tada bio upis na bivšu Skupštinu općine Opatija.


Za vrijeme mandata gradonačelnika Ranka Vlatkovića LRH d.d. je prodao 4 hotela, nakon kojih je isplaćeno 25% cijene na račun grada. Riječ je o današnjoj grupaciji Amadria Park Hotela, koji su obnovljeni na razinu 4 zvjezdice, i danas su respektabilna turistička kuća u našem gradu.


Sudski je proces bio dugotrajan. Presuda Visokog upravnog suda iz lipnja 2012. uvažila je vašu tužbu, čime je poništeno rješenje HANFE. Nova Liburnija je postala značajan čimbenik u djelovanju opatijskog hotelijera. Što je to tada značilo za Grad Opatiju?


– Naša vjera u pravnu državu pokazala se ispravnom, jer smo nakon 3 godine neizvjesnosti dočekali presudu u svoju korist. Tek tada, nakon 5 godina od stjecanja dionica, Nova Liburnija d.o.o. je kao dioničar počela ostvarivati svoje pravo glasa na Skupštini društva LRH d.d.


Pravo glasa nam osigurava naš utjecaj na donošenje strateških odluka, izdavanje novih dionica, statusnih promjena Društva i drugo, a na upravi Društva je da Društvo vodi u najboljem interesu svih dioničara. Pravna bitka okončana je odlukom Ustavnog suda RH iz srpnja 2014., kojom je odbijena tužba Udruge malih dioničara protiv presude Upravnog suda RH.


Neugodna iznenađenja


Od dolaska novog vlasnika- SN Holdinga u početku ste očekivali mnogo, no vrlo brzo odnosi među vlasnikom i lokalnom samoupravom su se zakomplicirali i pokazalo se da destinacija ne ide u dobrom smjeru…


– Nažalost, pokazalo se da je konačna namjera tadašnjeg većinskog vlasnika SN Holding d.d. bila prodaja većinskog paketa Društva kad dionice postignu cijenu koju si je zacrtao, a ne dugoročni razvoj Društva.


Neugodna iznenađenja nastavila su nas i dalje pratiti. LRH d.d. je 2013. godine kupila 92,84% dionica tvrtke Hoteli Cavtat d.d, a krajem 2014.godine Hoteli Cavtat d.d. kupili su društvo Hoteli Bernardin d.o.o. Portorož, a da pri tome Nova Liburnija d.o.o. nije imala saznanja o ovim transakcijama.


Iako su tada najavljivana velika ulaganja u opatijske hotele (cca 500 milijuna kuna), to se nije ostvarilo. Nezadovoljni činjenicom da nemamo informacije niti utjecaja na poslovne aktivnosti Hotela Cavtat d.d. zatražili smo da nam se ponudi model kojim bi sve poslovne aktivnosti i akvizicije Hotela Cavtat bile odvojene od poslovanja LRH d.d. Situacija u kojoj smo se kao jedinica lokalne samouprave našli i ovog puta je zasigurno bila jedinstvena u Republici Hrvatskoj.


Stoga smo, vodeći računa o zaštiti naših interesa angažirali konzultante sektora investicijskog bankarstva Zagrebačke banke, naše poslovne banke i pravne stručnjake za vođenje složenog procesa podjele društva Liburnia Riviera Hoteli d.d. na Liburnia Riviera Hoteli d.d. i Liburnia Riviera Hoteli Cavtat, koja je uspješno okončana.


Nova Liburnija je u kolovozu 2015. godine prodala svoj udio u hotelima Cavtat za 67 milijuna kuna i isplatila svojim vlasnicima pripadajući dio sredstava, ali je i dalje zadržala kontrolni paket u LRH Opatija i 2 člana Nadzornog odbora koji se imenuju, a ne biraju na Skupštini Društva, sve dok Nova Liburnija d.o.o. drži 25% + 1 dionicu.


Jasan stav Nove Liburnije


N Holding je tražio kupca dulje vrijeme te je posljednjih godina i kroz vaš ured prošlo nekoliko potencijalnih novih vlasnika, u široj javnosti špekuliralo se s raznim imenima…


– Tijekom svih ovih godina obilazili su nas potencijalni investitori i nudili otkup našeg zlatnog paketa dionica. Pri tome smo uvijek bili jasni. Nova Liburnija d.o.o. za sada ne prodaje svoj paket dionica, iako se u konačnici nećemo baviti hotelijerstvom, jer to niti nije zadaća lokalne samouprave, ali naravno da smo željeli renomiranog investitora koji će ulaganjima podići ponudu destinacije na višu razinu.


Iako je bilo prozivki i pritisaka, s informacijama o razgovorima nismo mogli ići u javnost, sve je ostalo na razini Skupštine Nove Liburnije d.o.o., jer svaka informacija o takvim razgovorima mogla bi se tumačiti kao povlaštena informacija i mogla je imati utjecaja na vrijednost dionica LRH d.d., a što nadzire HANFA.


Skupština Nove Liburnije d.o.o. utvrdila je smjernice za razgovore sa svim zainteresiranim investitorima, a osnovni zahtjevi su bili vezani uz investiranje u postojeće kapacitete povećanjem kategorije smještaja i kvalitete usluge kao i u objekte izvan funkcije radi privođenja svrsi, osiguravanje dolaska barem jednog svjetski poznatog hotelskog brenda, cjelogodišnje poslovanje, društveno odgovorno poslovanje i jačanje komunikacije i suradnje s jedinicama lokalne samouprave u promišljanju razvoja i marketinga destinacije.


Jasno smo isticali da novac koji bismo ostvarili prodajom našeg paketa dionica, iako je značajan, nije i presudan za donošenje odluke o prodaji, već je bitno tko će biti novi vlasnik većinskog paketa dionica i kakvi su njegovi planovi.


O svemu sam obavještavao predstavnike političkih stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću. Intenzivniji razgovori vodili su se tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine. U listopadu 2019. godine HANFA je donijela rješenje kojim se tvrtki GITONE ADRIATIC d.o.o. odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje LRH d.d., što smo kao i druga javnost saznali objavom rješenja na mrežnim stranicama Zagrebačke burze.


Ustrajnost je bila ispravna


Iako ste dolaskom novog vlasnika u opatijsku hotelsku kuću izrazili vjeru u bolju budućnost destinacije, u samom početku niste uspijevali uspostaviti baš dobru komunikaciju. Koji je razlog tome?


– Novom smo vlasniku zaželjeli dobrodošlicu u uvjerenju da ćemo uspostaviti kvalitetnu suradnju u interesu LRH d.d. i šire društvene zajednice i Opatijske rivijere, no komunikacije do prije 3-4 mjeseca nije bilo.


Tko je i u čijem interesu činio sve da se Novu Liburniju d.o.o. i njezine vlasnike, a posebno Grad Opatiju predstavi novom vlasniku kao nekooperativnog i nepouzdanog sugovornika, koji svojim potezima pokušava opstruirati novog vlasnika u ostvarivanju strategije razvoja tvrtke, pokazat će vrijeme.


Iako je obvezujuća ponuda bila na prvi pogled primamljiva, jer bi uz utvrđenu vrijednost od 4.761,17 kn po dionici, liburnijske jedinice lokalne samouprave u slučaju prihvaćanja ponude ostvarile, nakon odbitaka troškova, prihod od 328 milijuna kuna, odnosno Grad Opatija 235 milijuna kuna, Skupština Nove Liburnije d.o.o. je, nakon održanih sjednica predstavničkih tijela, u studenom 2019. donijela odluku kojom ne prihvaća ponudu GITONE ADRIATIC d.o.o.


Moj osobni stav bio je da treba dati prostora i vremena novom vlasniku da izradi strategiju dugoročnog razvoja LRH d.d., našeg najvećeg i najznačajnijeg hotelskog lanca o kojem ovisi budućnost ljudi u ovom Gradu i okolici, budućnost, razvoj i opstojnost destinacije.


Pritom sam redovito o svim spoznajama koje sam imao informirao i predstavnike političkih stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću.


Naša ustrajnost u otklanjanju negativnih utjecaja na stvaranje percepcije o Gradu Opatiji kao nepoželjnom partneru i sugovorniku, pokazala se ispravnom i u rujnu ove godine, kad smo kao čelnici Grada Opatije i općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga održali radni sastanak s predstavnikom novog vlasnika LRH d.d. gospodinom Peterom Lürssenom.


Predstavnik vlasnika i Uprava LRH d.d. tom su nam prilikom predstavili poslovne i razvojne planove vezane uz razvoj Opatijske rivijere kao jedinstvene, svjetski prepoznate destinacije, a što se svakako poklapa i s našim očekivanjima.


Nimalo ne dvojim da će se postignuta dobra komunikacija nastaviti i s novim predsjednikom Uprave gospodinom Agronom Berišom, koji je osoba s velikim iskustvom u turističkom menadžmentu.


Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Opatijom


Vjerujem da je pred nama sjajna budućnost


Kakva je onda budućnost Opatijske rivijere, odnosno tvrtke LRH d.d.? Skupština LRH je u lipnju predlagala dokapitalizaciju tvrtke, koju ste vi kao Nova Liburnija odbili. Razmišljate li sada o prodaji svojeg paketa dionica?


– Vezano uz Skupštinu LRH samo ću reći da način na koji je ona sazvana nije bio primjeren. Bili smo dovedeni pred gotov čin i odbijanje dokapitalizacije bio je logičan potez koji je Nova Liburnija tada poduzela te se nadamo da se ovakav neprimjeren način sazivanja Skupštine, a radilo se zapravo o pokušaju da lokalna samouprava ostane bez »zlatne« dionice, više neće ponoviti.


Svjesni smo da Opatijska rivijera treba razviti svoj potencijal. Jedinstvena, svjetski prepoznata destinacija ne možemo postati preko noći te su za ostvarivanje tog strateškog i dugoročnog cilja potrebna značajna ulaganja koja kao Nova Liburnija d.o.o., odnosno jedinice lokalne samouprave, ne možemo financijski pratiti.


No, možemo biti partner u stvaraju preduvjeta da se ambiciozni planovi ostvare. Stoga sam optimist i uvjeren da je pred nama sjajna budućnost. Ako pridodamo i nove investitore u gospodarstvu koji dolaze, smatram da će biti zadovoljstvo živjeti u Opatiji, a to je i cilj koji smo si zacrtali na početku moga mandata.