EU projekt

Infoploče u dolini Kupe na pet lokacija: ‘Carnivora Dinarica’ na području Vrbovskog

Marinko Krmpotić

Kupska dolina na području grada Vrbovskog dobit će niz novih sadržaja / Foto M. KRMPOTIĆ

Kupska dolina na području grada Vrbovskog dobit će niz novih sadržaja / Foto M. KRMPOTIĆ

Ugovor o izradi i montaži infoploča gradonačelnik Dražen Mufić potpisao je s predstavnicima Stolarije Krajačić iz Severina na Kupi, a radovi bi u cijelosti trebali biti gotovi do kraja ovog ljetaVRBOVSKO  Do kraja ovog ljeta na pet lokacija uz dio Kupe koja teče područjem Grada Vrbovsko bit će obavljeni 483.856 kuna vrijedni radovi izgradnje i montaže opreme namijenjene tzv. infotočkama koje će posjetiteljima ovog dijela doline Kupe omogućiti upoznavanje s karakteristikama tog prostora i to s naglaskom na tzv. velike zvijeri (medvjed, vuk, ris) koje žive na tom području. Riječ je o slovensko-hrvatskom EU projektu »Carnivora Dinarica«, koji se financira u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska i vezan je za suradnju ovih država na očuvanju ekosustava i velikih zvijeri na ovom području.Ugovor o izradi i montaži infoploča gradonačelnik Grada Vrbovsko Dražen Mufić potpisao je s predstavnicima Stolarije Krajačić iz Severina na Kupi, a radovi bi u cijelosti trebali biti gotovi do kraja ovog ljeta.


Radovi sve skuplji


– Novac predviđen projektom nije bio dovoljan, ali budući da projekt smatramo vrijednim pažnje, odlučili smo dio sredstava izdvojiti iz gradskog proračuna. Nažalost, radovi za prijavljene projekte općenito postaju sve skuplji pa se treba prilagođavati i mi to činimo, a nadamo se i razumijevanju nadležnih ministarstava kad to bude potrebno. Uređenjem infolokacija svakako ćemo ne samo dati svoj doprinos očuvanju ekoloških sustava i velikih zvijeri koje žive na našem području već ćemo time i pojačati vrijednost turističkih sadržaja u dolini Kupe koja je u turističkom smislu izuzetan potencijal pa smo je kao lokalna samouprava stavili u fokus daljnjeg razvoja s namjerom poboljšanja kvalitete turističke ponude i stvaranja pretpostavki za revitalizciju gospodarstva i obnavljanja napuštenih naselja. Upravo stoga uz Kupu smo osmislili i napravili glavni projekt uređenja 14 km dugih šetnica od kojih smo već uredili 2,2 km šetnice na dionici Riblje – Lesce, uredili smo i kupalište Klanac, a ovi novi sadržaji svakako će pripomoći raznovrsnosti sadržaja u Kupskoj dolini u koju ćemo i dalje nastaviti ulagati – najavio je gradonačelnik Dražen Mufić.


Gradonačelnik Dražen Mufić i predstavnik Stolarije Krajačić / Snimio M. KRMPOTIĆ

Gradonačelnik Dražen Mufić i predstavnik Stolarije Krajačić / Snimio M. KRMPOTIĆ
 


Kulturni programi


Naziv ugovora vezanog za ove radove ima tipično nezgrapan EU naziv i glasi – Ugovor o isporuci i montaži opreme za usmjeravanje posjeta uz rijeku Kupu. To »usmjeravanje posjeta«, ma što značilo, bit će realizirano tako da će majstori Stolarije Krajačić kroz naredna dva-tri mjeseca u parku pored OŠ Ivana Gorana Kovačića u Severinu na Kupu izgraditi nadstrešnicu opremljenu klupama i drvenim kockama za potrebe edukacije na otvorenom te održavanje raznih kulturnih i edukacijskih programa te, naravno, edukacijske infoploče i mjerokaze. Nizvodno od kupališta Klanac uredit će odmorište s klupama okrenutih prema Kupi i obogaćeno infopločama. U Riblju će biti izgrađena nadstrešnica/vidikovac s klupama i stolovima, betonskim roštiljom i infopločama. Na izvoru u Plemenitašu bit će uređena slobodnostojeća promatračnica/vidikovac opremljena klupama, infoploča i smjerokazima, a na ulazu Zapeć-Blaževci bit će, na dijelu uz početak pješačke staze, postavljena infoploča i smjerokazi.