POZITIVA

Humanitarna akcija u korist Udruge Rijeka 21: Vjerujemo da se iskrica može pretvoriti u vatromet dobrote

Aleksandra Kućel Ilić

Humanitarci s nekim od dresova koji će se moći kupiti / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Humanitarci s nekim od dresova koji će se moći kupiti / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ

Riječ je o online aukciji raznih dresova i artikala poznatih hrvatskih i svjetskih sportaša koju su pokrenuli Nikola Kurti i Daniel Hauptfeld, a njihovom prodajom podržat će se radionice za izradu sapuna u kojima sudjeluju osobe sa sindromom DownOPATIJA – Humanitarna akcija kojoj je cilj podržati radionice za izradu sapuna u kojima sudjeluju djeca i odrasle osobe sa sindromom Down prezentirana je u petak u novom opatijskom hotelu Keight Hotel Opatija na Slatini. Na konferenciji za novinare su Almira Mešić Simunić, predsjednica Udruge Rijeka 21, Nikola Kurti, sportski fotograf i poznati humanitarac iz Opatije, i Daniel Hauptfeld, direktor marketinga Katarina Linea, predstavili humanitarnu aukciju koja ima za cilj podržati radionice za izradu sapuna koje ne samo da omogućuju stvaranje lijepih i korisnih proizvoda već i pružaju priliku za zapošljavanje i integraciju djece i odraslih osoba sa sindromom Down u društvo.


Daniel Hauptfeld, Almira Mešić Simunić i Nikola Kurti na predstavljanju humanitarne aukcije / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ


Izrada sapuna


– Mnogi od vas već znaju za humanitarnu akciju koju sam pokrenuo s prijateljima u svrhu podrške rada Udruge za Down sindrom Rijeka 21. Voditelji Udruge posljednjih godinu dana organiziraju radionice za izradu sapuna, koje izrađuju djeca i osobe s Down sindromom. Naime, iako se određeni broj osoba s Down sindromom uspio zaposliti u tvrtkama poput Hiltona, HNK-a i Slivna, neki štićenici, nažalost, neće moći raditi u takvim okruženjima. Iz tog razloga, Udruga je pokrenula vlastitu proizvodnju sapuna, u kojoj sudjeluju djeca i osobe s Down sindromom. Kako bi se proizvodnja sapuna podigla na višu razinu, potrebno je zaposliti u Udruzi osobu koja bi bila voditelj i pomoćnik u proizvodnji. U tu svrhu odlučio sam uz pomoć prijatelja i tvrtki partnera Katarina Linea organizirati ovu humanitarnu akciju.


Daniel Hauptfeld s dresovima Marka Pjace i Domagoja Vide, koji su ponuđeni na aukciji / Snimio Nikola Blagojević


Artikli spremni


Riječ je o online live aukciji raznih dresova i artikala poznatih hrvatskih i svjetskih sportaša. Sve sakupljene dresove i predmete dobio sam na dar od prijatelja i poznanika, a svakog donatora posebno ću istaknuti. Pobjednici svake pojedine licitacije licitirani iznos uplaćuju direktno na račun Udruge za Down sindrom Rijeka 21 – poručio je Daniel Hauptfeld. Prema riječima Nikole Kurtija, prva dva dresa nogometaša Marka Pjace i Domagoja Vide već su na aukciji, a ponude se mogu dati putem Nikoline Facebook objave koja ima velik broj pratitelja.
– Sretan sam što mogu pomagati i nadam se da će biti i puno donatora i puno ljudi dobrog srca spremnih uključiti se u lijepu akciju – rekao je Kurti. U ovom trenutku je spremno 70 unikatnih sportskih artikala, i to ne samo domaćih zvijezda već i poznatih sportaša iz cijele regije te se organizatori nadaju da će biti dovoljno podrške da bi se prikupio potreban iznos.


– Vjerujemo da se iskrica može pretvoriti u vatromet dobrote – poručila je Almira Mešić Simunić. Udruzi puno pomažu i studenti Medicinskog fakulteta iz Rijeke, a u Opatiji ih je u petak predstavljala Lana Oštro.


Svaki je izrađeni sapun unikat, baš kao i svaka osoba koja je u njegovu izradu uložila dio sebe. Tko želi dati doprinos i pomoći, što može biti i anonimno, kako je poručeno jučer iz Opatije, sada je pravo vrijeme za to.