Gušti od ribi

Htjeli bi jesti više ribe, ali ne znate kako? Ova aplikacija vam može pomoći

Filip Brnelić

David Skoko i Kristina Dukić / Foto: V. KARUZA

David Skoko i Kristina Dukić / Foto: V. KARUZA

Plava se riba još uvijek malo konzumira, a ovim projektom želimo odgojiti mlade potrošače da jedu srdele, inćune i plavice koje su iznimno zdrave, kažu provoditelji europskog projekta Gušti od ribiOPATIJA – Na opatijskom Mrkatu predstavljen je edukativno-gastronomski projekt Gušti od ribi kojim Grad Opatija u suradnji s udrugom Ikarski barkajoli želi podignuti svijest o važnosti konzumacije ribe, njenim nutritivnim svojstvima i utjecaju na zdravlje.


U Primorju i Hrvatskoj lovimo i više nego dovoljno ribe, kaže lice kampanje, istaknuti istarski kuhar David Skoko, no umjesto da je češće i više konzumiramo, ona odlazi u izvoz.


Foto galerija: Gušti od ribi Foto: Vedran Karuza


Pripremanjem lokalno ulovljene ribe, pogotovo one plave, pozitivno utječemo na vlastito zdravlje, a ujedno potičemo naše ribarstvo i ribare koji su ovisni o toj potrošnji, navode provoditelji ovog europskog projekta.


Mobilna aplikacija
– Ovim projektom želimo prvenstveno mladim konzumentima, ljudima koji su još u razvoju, približiti pripremu i konzumaciju ribe kroz novu mobilnu aplikaciju Gušti od ribi.


Riba se ovdje lovi od starina i prehranila je generacije ljudi koji su živjeli uz more, a ova aplikacija na zabavan i interesantan način pokazuje potencijale Jadranskog mora i zašto je dobro jesti ribu.


Dugo se vremena priča o zdravstvenom aspektu riblje prehrane, no ona se još uvijek malo konzumira, što aplikacijom i projektom želimo promijeniti.


Mladi su budući potrošači koje treba odgojiti da jedu pogotovo plavu ribu koja je iznimno zdrava za naš organizam zbog svojih masnih svojstava – kaže David Skoko, dodavši da je sitna plava riba – inćuni, srdele, plavice, šaruni i skuše – ona koju se najviše lovi te koja je ujedno i najjeftinija.


– Kilogram takve ribe dovoljan je za obrok za četvero odraslih ljudi, pri čemu se njihova cijena vrti oko pristupačnih četiri-pet eura. Ako je riba pripremljena na kvalitetan način, ona će, usprkos mogućem nedostatku osjećaja punoće, konzumentu dati više energije i to učiniti brže nego neke druge namirnice upravo zato jer je lakše probavljamo i jer ima više hranjivih tvari – navodi ovaj kuhar i promotor ribljih jela.


Recepti i savjeti


Spomenuta aplikacija, osim informacija o posebnostima pojedinih vrsta ribe, prezentira i suvremeni način pripremanja tradicionalnih jela baziranih na ribi.


Uz niz recepata za svačiji ukus, u Guštima od ribi mogu se pronaći korisni savjeti o tome kako i koju ribu kupiti te kako pri njenoj termičkoj obradi sačuvati što je više moguće hranjivih vrijednosti, kao i interaktivne igre kojima se žele privući mlade.


Prema riječima Kristine Đukić, zamjenice opatijskog gradonačelnika, u sklopu projekta u idućih će se par mjeseci provesti i javna kampanja o benefitima konzumacije ribe.


– Kroz radijske emisije i radionice koje će se provoditi u našoj osnovnoj školi i srednjim školama na području Opatije želimo slušateljima i polaznicima približiti ovakvu zdravu prehranu.


U kolovozu smo već održali gastrošou na kojem su poznati chefovi Luka Goleš i Stevo Karapandža posjetitelje educirali o pripremi ribe i njenim nutritivnim vrijednostima, a takvih će aktivnosti biti još – kazala je Kristina Đukić, pozvavši sve zainteresirane da na svoje mobitele skinu aplikaciju i saznaju sve o prednostima riblje prehrane.


Projekt Gušti od ribi financiran je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a njegova financijska vrijednost iznosi 43.780 eura.