Hitanje loprani

FOTO Zanimljivo natjecanje u Mošćenicama – u puštanju papirnatih aviona okušalo se i staro i mlado

Marina Pauletić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

"Loprani" velikih i malih letjeli iznad MošćenicaMOŠĆENICE – Prava je natjecateljska atmosfera vladala jučer u Mošćenicama na tradicionalnoj manifestaciji »Hitanje loprani od karti – ki će daje« koju je organizirala Udruga Kandalora u suradnji sa stanovnicima ovog pitoresknog mjesta iznad Mošćeničke Drage, Mošćeničanima.


Foto: M. LEVAK


Foto: M. LEVAK


Foto: M. LEVAKU slučaju da ne znate što znači »lopran«, radi se o starom nazivu za avion. Natjecanje se održavalo na Kosnici, a mogle su mu pristupiti osobe svih godina, od 0 pa do 99.

Natjecalo se u dvije kategorije: djeca od 0 do 12 godina te odrasli od 13 do 99 godina.Pravila su bila stroga – papirnati su avioni morali biti izrađeni od jednog komada papira formata A4 i težiti 80 grama, list je bilo dopušteno mijenjati samo preklapanjem, dok je lijepljenje, rezanje, klamanje i balansiranje bilo strogo zabranjeno.Osim toga, avioni su se morali raditi na licu mjesta sa službenim papirom koji je bio omogućen natjecateljima.Naravno, bili su ponuđeni i dodatni papiri »za vježbu«, a svaki je sudionik svoj »lopran« bacao s bine bez ičije pomoći.


Načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj tradicionalno je uputio nekoliko riječi publici prije samog početka natjecanja. Osim male djece, ovdje su i velika djeca, a onaj koji je uspio ostati dijete do kraja života postigao je njegov smisao, naveo je.


– Sjećam se kad smo brat i ja kao mali bacali papirnate avione s krova naše kuće i kako su slijetali susjedu u vrt gotovo 200 metara dalje. Te vještine danas više nemam i moj će sigurno najkraće letjeti – dodao je kroz smijeh. Zahvalio se organizatorima na održavanju ove igre koja se u Mošćenicama igra od pamtivijeka.


U dječjoj se kategoriji natjecalo 50-ak djece te su sva nakon natjecanja dobila medalju, diplomu, krafnu i sok. Odraslih je natjecatelja bilo 60-ak te je njihova nagrada bila pet litara vina, paket mineralne vode i paket čaša uz obveznu napomenu da nagradu podijeli sa svim ostalima. Nakon natjecanja na repertoaru je bila pripovjedna predstava za djecu »Pričom te zovem« Margarete Peršić, dok je za after party u Konzerva baru bio zadužen Reaktiva band.