Potpisano

Festival Opatija ugovorio suradnju s Fakultetom za fiziku

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija

Zahvaljujući ovoj suradnji niz projekata i programa održavat će se u MOHO centru u VoloskomUstanova Festival Opatija potpisala je sporazum o suradnji s Fakultetom za fiziku Sveučilišta u Rijeci na području formalnog i neformalnog i cjeloživotnog obrazovanja.


Suradnja će rezultirati nizom stručnih, razvojnih i obrazovnih projekata i programa koji će se održavati u Interpretacijskom centru “dr. Andrija Mohorovičić” – MOHO Centru u Voloskom.


Osim organizacije stručne prakse i terenske nastave studenata Fakulteta za fiziku, kao i organizacije konferencija, simpozija, seminara, stručnih i znanstvenih skupova, suradnja će također biti usmjerena i prema lokalnoj i široj zajednici s ciljem popularizacije znanosti kroz razna predavanja, tribine, radionice i dr. srodne programe.
Ovim programima će se u fokus staviti MOHO centar kao mjesto susreta, interakcije i dijaloga u svrhu edukacije, poticanja znatiželje i motivacije, podizanja svijesti o znanstvenim temama, promocije znanstvene profesije te naposljetku i demistifikacije znanosti kao područja rezerviranog za uski krug ljudi, priopćili su iz Festivala Opatija.


– Najprije smo, unatrag nekoliko godina, krenuli s organiziranjem znanstveno-popularnih predavanja sa znanstvenicima renomiranih institucija poput Instituta Ruđer Bošković, edukatorima Zvjezdarnice u Višnjanu, itd.


Zatim smo formalizirali suradnju s nekoliko kolegija fakulteta s našeg područja za održavanje terenske nastave studenata. Našim radom smo prepoznati kao subjekt koji može doprinijeti obrazovanju studenata i 2022. godine smo postali Stručna baza Sveučilišta u Rijeci, a sada smo sklopili sporazum s Fakultetom za fiziku koji je vezan uz programe u Moho centru.


To će omogućiti veći broj znanstveno-popularnih događanja u Opatiji što je, smatram, odlična stvar. Ovim putem velika hvala Fakultetu za fiziku i dekanici prof.dr.sc. Rajki Jurdani Šepić”, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.