Rezultati projekta

Dvije godine u Matuljima djeluje mobilna terenska jedinica za starije osobe, evo što se postiglo

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pružala se psihosocijalna i psihofizička pomoć osobama starijim od 65 godina oboljelim od bolesti demencije ili u riziku od oboljenjaProjekt “Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji”, koji se provodio posljednje dvije godine, priveden je kraju.


Riječ je o projektu ukupne vrijednosti gotovo milijun kuna za koji je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz proračuna RH.


– Uspostavom mobilne terenske jedinice kojom se pružala psihosocijalna i psihofizička pomoć osobama starijim od 65 godina oboljelim od bolesti demencije ili u riziku od oboljenja ostvaren je cilj projekta, a dodatno se provedenim projektnim aktivnostima podigla razina javne svijesti o bolesti demencije s naglaskom na Alzheimerovu bolest obzirom na sve veću raširenost ove bolesti među stanovništvom, istaknuo je načelnik Matulja Vedran Kinkela na konferenciji za novinare u matuljskoj vijećnici, na kojoj su predstavljeni svi rezultati projekta koji su provedeni u partnerstvu s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji.
Voditelj projektnih aktivnosti Teodor Babarović naveo je da su projektne aktivnosti bile podijeljene u tri skupine: pružanje psihosocijalne podrške, podizanje javne svijesti o bolestima demencije i aktivnosti prevencije demencije.


U sklopu projekta zaposlen je priholog u matuljskoj Udruzi, koji je pružao potporu korisnicima usluge, osigurana je dodatna edukacija zaposlenog psihologa, nabavljeno vozilo potrebno za terenski rad…


– U projekt pružanja psihosocijalne podrške uključeno je bilo 27 korisnika, održana su četiri predavanja na navedenu temu, kao i 110 sati plesnih i 70 sati jezičnih radionica. Isto tako, izdana je brošura o Alzheimerovoj demenciji i promotivni materijal, naveo je voditelj projekta.


Stručna suradnica na projektu Maja Zubac naglasila je da se provedbom ovakvog projekta želi dodatno unaprijediti kvaliteta života umirovljenika pružajući nove oblike socijalnih usluga u zajednici u skladu s potrebama, ublažiti socijalnu isključenost i otuđenost iz društvenog života zajednice pružajući im mogućnost aktivnog uključivanja te informiranja i senzibiliziranja cjelokupne populacije za potrebe starijih i bolesnih osoba.


Na konferenciji za medije uz gore navedene, sudjelovala je Sonja Vlah, predsjednica matuljske udruge umirovljenika i starijih osoba, koja je istakla kako je u radionice bio uključen veliki broj umirovljenika, članova udruge.


Nažalost, ovaj vrijedan dvogodišnji projekt priveden je kraju, pa će tako i ova korisna pomoć samim korisnicima i njihovim obiteljima biti obustavljena početkom listopada ove godine.


Prema riječima načelnika Kinkele, novi natječaj kojima bi se mogli realizirati ovakvi i slični projekti nisu raspisani, no čim ih bude, Općina će na njih aplicirati. Naglasio je kako je riječ o skupim projektima koji se teško mogu provesti bez sufinanciranja.