ZIMSKI ĐIR

Cvatnju kamelija u Opatiji nije uspio zaustaviti ni hladni val: ‘Presudno je bilo zaštititi korijen’

Aleksandra Kućel Ilić

Presudno je zaštititi korijen i tada se simbolu Opatije, nježnim kamelijama koje su izložene hladnoći, ništa ne bi smjelo dogoditiOPATIJA – Tjedan u kojemu se siječanj 2022. približava svojoj završnici, na Opatijsku rivijeru je donio val hladnoće, a posebno je hladno tijekom ranih jutarnji sati, navečer i noću. Temperature se tada približavaju nuli, te je u kombinaciji s vjetrom osjet hladnoće još naglašeniji. Ljudi osjetljivi na niske temperature, ako nemaju neodgodivih obaveza, tijekom najhladnijih razdoblja mogu ostati u zatvorenim, grijanim prostorima, no što će na hladni val »reći« nadaleko poznato opatijsko zelenilo iz desetak glavnih parkova i svih ostalih, manjih uređenih zelenih površina i privatnih vrtova i okućnica?


Cvijet nad cvjetovima


Prema riječima Hermine Brajković iz opatijskih Parkova, od svih vremenskih nepogoda za zelenilo su najštetnije ledene kiše, jer tada pucaju grančice na grmovima poput primjerice kamelije. Što se tiče niskih temperatura, u Parkovima su na vrijeme i prema pravilima struke, u okvirima redovnog održavanja sve osjetljivije bilje zaštitili na način da im je zaštićen korijenski sustav i ne očekuju se oštećenja biljaka, pa tako niti kamelija.


Simbol Opatije, prekrasne kamelije koje cvatu i natječu se u ljepoti čak i kada je najhladnije, niti tijekom ove zime nisu odstupile od svojih pravila koja ih i čine tako posebnim i izdvaja od ostalih 150 vrsta biljaka kojima je najstariji opatijski park ispred Ville Angioline dom. Dok je drugo cvijeće koje raste na otvorenim prostorima još uvijek u fazi mirovanja, kamelija, ovisno o vrsti, cvate već početkom zime, dok neke vrste i tijekom jeseni. U ovom trenutku međutim, u najpoznatijem opatijskom »kantuniću od kamelij«, u parku Angiolina, najveći broj grmova zasad još nije procvjetao. Ipak, tijekom šetnje parkom, one šetače koji malo bolje pogledaju, iznenadit će i osvojiti prvi crveni i roza cvjetovi. Na drugoj lokaciji istog parka, uz stubište koje kraj hotela Agava vodi od mula prema glavnoj opatijskoj prometnici, nježne kamelije kojima zima ne smeta već danima cvatu i privlače pažnju zaljubljenika u cvijeće. Svjedoče o ovdašnjoj klimi koja dozvoljava opstanak ovog »cvijeta nad cvjetovima« kojemu je inače sezona pune cvatnje u ožujku.


Zaštititi korijenje
Kamelija je, kao reklama za blagu klimu Opatijske rivijere, s vremenom postala jedan od turističkih simbola grada, a zanimljiva je i zbog povijesne priče o kojoj se više može saznati na tabeli posvećenoj prvoj opatijskoj kameliji koju je Udruga ljubitelja kamelija Opatije postavila u travnju 2017. uz potporu Grada Opatije u parku Angiolina. Uz poznatu priču o sadnji prvih kamelija u vrtu ispred Ville Angioline, koju je pokrenuo riječki patricij Iginio Scarpa, na tabeli piše i da je prema legendi Scarpin šogor Giovanni Guglielmo Sartorio tu prvu kameliju donio u Opatiju 1845. godine iz dvorca u Pillnitzu nedaleko Dresdena. Uz ovu tabelu se u inače u siječnju može uživati i u mirisu procvjetalog kalikantusa, također jedne prekrasne vrste koju mnogi imaju i u vrtovima i znaju kako opojno miriše, poput cvjetnog parfema dostupnog svima.


– Ako se zaštiti korijen, onda je sve u redu i kamelijama se na hladnoći ništa ne bi smjelo dogoditi. Kada bi napadao snijeg, trebalo bi što prije skinuti snijeg s grana i to je sve. Ako se ove dvije stvari učine, kamelijama i na niskim temperaturama neće biti neizdrživo i ostat će lijepe, rekla je Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Opatija.