Neizvjesnost

ČEKAJUĆI 21. PROSINCA Nekoliko opatijskih hotela sprema se za doček Nove godine

Marina Kirigin

Opatijski hotel Milenij u blagdanskoj atmosferi čeka goste / foto A. KUĆEL-ILIĆ

Opatijski hotel Milenij u blagdanskoj atmosferi čeka goste / foto A. KUĆEL-ILIĆ

Hoteli Milenij i Četiri opatijska cvijeta grupacije Amadria Park hoteli bit će otvoreni, ako naravno ne dobiju neke nove upute Vlade i Stožera. Otvoren je i hotel Navis na Preluku, kao i LRH-ov AmbasadorOPATIJA  Situacija će biti do kraja neizvjesna. Mnogi opatijski hotelijeri, a s njima i ugostitelji, čekaju 21. prosinca i eventualno stavljanje na snagu nekih novih, blažih epidemioloških mjera. S druge strane, stanje nije nimalo obećavajuće. Broj slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus raste, kao i broj zaprimljenih u bolnicu. Stoga je vrlo teško vjerovati da će mjere na kraju prosinca biti blaže negoli su danas.
Ipak, opatijski hotelijeri se pripremaju za svaki mogući scenarij. Hoteli Milenij i Četiri opatijska cvijeta grupacije Amadria Park hoteli bit će otvoreni, ako naravno ne dobiju neke nove upute Vlade i Stožera. Ivan Sarajlić iz korporativnog odjela Amadria Park hotela navodi da postoji interes za doček Nove godine u njihovim objektima.– Opatija je prepoznata kao sigurno mjesto u ovo doba pandemije. Gosti koji pokazuju interes za doček Nove godine su domaći, dugogodišnji gosti naših hotela. Znači, interes postoji, nije velik, a u skladu s njime razrađujemo našu ponudu. Pratimo situaciju i u skladu s propisanim mjerama organizirat ćemo program za doček Nove godine – rekao je Sarajlić.


Zamjetno otkazivanje


Krunoslav Kapetanović, vlasnik hotela Navis i Vile Kapetanović, kaže da je u posljednjih nekoliko dana interes za doček Nove godine u njegovim hotelima pao.


Hotel Navis na Preluku imat će doček Nove godine, ali bez žive glazbe / NL arhiva

Hotel Navis na Preluku imat će doček Nove godine, ali bez žive glazbe / NL arhiva

– Do prije tjedan dana imali smo popunjenost od 50 posto za doček Nove godine. Međutim, zadnjih tjedan dana je zamjetno otkazivanje postojećih rezervacija dok nove ne pristižu. Poštujući sve epidemiološke mjere, odlučili smo se za doček Nove godine bez žive glazbe. Prema postojećim pravilima, reducirali smo broj stolica u restoranu za 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Zbog navedenoga ćemo ponuditi svim gostima mogućnost romantične večere u hotelskoj sobi, s obzirom na to da svaka naša soba ima fenomenalan pogled na more. Doživljaj koji ćemo ponuditi bit će vrhunsko gourmet iskustvo i odmak od svakodnevice. Bude li moguć prelazak granice, očekujemo i strane goste. Međutim, nezahvalno je bilo što prognozirati. Odluka što će biti nakon 21. prosinca je na Vladi i Stožeru. Uvjeren sam da će donijeti ispravne odluke. Na nama je da budemo spremni za vrhunsku uslugu te se pobrinuti da spremni dočekamo goste. Svjesni smo da na epidemiološku situaciju možemo utjecati samo onoliko koliko se osobno odgovorno ponašamo te da na odgovornost potičemo i sve svoje zaposlenike – rekao je Kapetanović koji ima konstantno otvoren hotel Navis u kojem, kaže, u svakom trenutku ima nekoliko gostiju.


Planiranje sezone


– Trenutna zauzetost je skromna, daleko je to od onih normalnih vremena, ali hotel radi. Imamo zaposlene ljude koji su »kičma« ovog našeg posla. Obavljaju se i neki drugi poslovi, uređuju se hoteli, radimo na edukaciji, vinskim kartama, na jelovniku, radimo na novim jelima, eksperimentiramo, planiramo i pripremamo sljedeću sezonu… Sada smo koncentrirani na to i nadamo se da ćemo negdje u prvom kvartalu sljedeće godine početi funkcionirati u boljim okolnostima – zaključio je Kapetanović.Jedini otvoreni hotel iz sastava Liburnia Riviera Hotela u prosincu bit će hotel Ambasador, dok će svi drugi ostati zatvoreni. Potvrdili su to iz Uprave najveće hotelske kuće u regiji, gdje navode da se za ispraćaj stare godine u tom hotelu planira gostima ponuditi večera u skladu sa smjernicama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.