Nekoliko savjeta

Apel opatijskih vatrogasaca: Budite izuzetno oprezni s otvorenim plamenom

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerS obzirom da uskoro započinje protupožarna sezona, a s time i zabrana spaljivanja biljnog otpada, Javna vatrogasna postrojba Opatija objavila je nekoliko savjeta.


– Ljetna sezona, uz klimatske promjene koje utječu na vremenske uvjete, obično donosi visoke temperature, toplinske valove, sušu i povećan rizik od šumskih požara i požara na otvorenom prostoru.


Prevencija i pripravnost su ključne kako bi se smanjila opasnost od požara i zaštitili ljudi, domovi i okolina, naročito u današnje vrijeme kada ima sve više zapuštenih poljoprivrednih površina koje zarastaju u korov – poručili su opatijski vatrogasci.
Preporučili su i neke od mjera koje treba poduzeti tijekom ljetne protupožarne sezone kao što je redovito čišćenje okoline – suhe trave, lišća i drugih zapaljivih materijala oko kuće.


– Održavajte travnjak i uklonite suho drveće – naveli su iz JVP Opatija.


Također, tko živi u blizini šume, treba stvoriti “sigurnosnu zonu” oko kuće. To podrazumijeva uklanjanje visoke vegetacije i drveća, kako eventualni požar šume ili raslinja ne bi zahvatio stambeni objekt.


– Budite izuzetno oprezni s otvorenim plamenom tijekom ljetnih mjeseci (primjerice tijekom roštiljanja). Nikako ne bacajte šibice ili opuške u prirodu, a ukoliko kampirate, vatru palite samo na za to predviđenom mjestu – upozorili su opatijski vatrogsci uz napomenu i podsjetnik da ja zabrana spaljivanja korova, odnosno biljnog otpada u vrtovima i okućnicama na snazi od 1. lipnja do 31. listopada.


– Osim korova i drugog biljnog otpada, tijekom ovog perioda povećane opasnosti od požara zabrana se odnosi i na korištenje improviziranih roštilja i gradela, paljenje logorskih vatri, bacanje šibica, opušaka i odlaganje drugih gorućih i užarenih tvari na otvorene površine kako je određeno županijskom Odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru.


Dojavu o nastanku požara prijavite na broj 193 ili 112, a za ostale informacije obratite se na telefon Javne vatrogasne postrojbe Opatija, 051/271-800 – zaključili su uoči protupožarne sezone iz JVP Opatija.