SAMO ZLATO I SREBRO

Od moćnog programa za šifriranje do električnih vozila. Iz riječke Srednje škole za elektrotehniku izašle nove inovacije

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Lovro Mraović, Gabrijel Majstorović i Dorijan Brdar interes za područja kojima se danas bave otkrili su još u ranoj osnovnoškolskoj dobi, a od tada su nanizali mnogobrojna priznanja i medalje ne samo na državnim, već i međunarodnim razinama natjecanjaRIJEKA – Električni tricikl, električni romobil i šifrirani program koji je tri puta jači od hrvatskog državnog programa samo su neke od inovacija koje su ove školske godine izašle iz učionica Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo.


Okladio se, pa…


Ono što je zajedničko svim tim uradcima je da su ih stvorili učenici drugih razreda, a njihove su im inovacije donijele mnogobrojna priznanja i medalje ne samo na državnim, već i međunarodnim razinama natjecanja. Osim što posljednje dvije godine dijele iste srednjoškolske klupe, autorima inovacija zajedničko je i što su interes za područja kojima se danas bave otkrili još u ranoj osnovnoškolskoj dobi.


Tako Lovro Mraović priča da je interes za programiranje pokazao već s 11 godina, a njegov program za šifriranje i komunikaciju ulaznih podataka nastao je kao rezultat oklade.


Gabrijel Majstorović, Lovro Mraović i Dorijan Brdar s inovacijama
– Program je napravljen u Pythonu, a od ostalih programa se razlikuje po tome što je tri puta jači od državnog sustava koji se koristi. Može služiti za različito šifriranje podataka pa se može koristiti od IT industrije do vojnih svrha. Riječ je o univerzalnom programu koji je na raznim natjecanjima osvojio prva mjesta, a nastao je kao rezultat šale. Kladio sam se s prijateljima da mogu napraviti bolju enkripciju od one koju imaju društvene mreže, a kada sam vidio da sam to uspio, nastavio sam ga razvijati, priča Lovro. Njegov je program poslan i MORH-u kojem je ponuđeno da se prezentira, a Lovro kaže da još čeka odgovor.


Za vrijeme dok Lovro razvija računalne programe, Gabrijel Majstorović svoje slobodno vrijeme provodi u očevoj garaži i slaže razna prijevozna sredstva na električni pogon. Dobitnik je godišnje nagrade Primorsko-goranske županije u tehničkoj kulturi, a ove je godine iz njegove garaže izašao električni tricikl koji je napravio za mlađeg brata.


S ravnateljem i mentoricom – Mladen Stojić, Dorijan Brdar, Ružica Kamenjašević, Gabrijel Majstorović i Lovro Mraović


– Sva vozila koja izrađujem s prijateljem imaju cilj iskoristiti, odnosno reciklirati, što više postojećeg materijala. Riječ je o vozilima za zabavu, a cilj je da idu što brže. Najbrže vozilo ide 42 kilometra na sat, ali najveći problem su baterije jer su nam skupe. Električni tricikl napravio sam mlađem bratu kako bismo se mogli voziti zajedno. Od njegovog starog bicikla i stolice sa stadiona napravio sam tricikl. Bio je predstavljen na izložbama inovacija gdje je osvojio dva srebra, a inovacijama se bavim od 5. razreda osnovne škole. Od malih nogu me zanimaju elektronika i električni strojevi. Praktički se cijeli život bavim time i pokušavam napraviti nešto novo i zanimljivo. Trenutno radim na usavršavanju tricikla, ali imam u planu puno novih projekata koji će ove godine biti realizirani. Tricikl ide 20 kilometara na sat te je plan da u skoroj budućnosti dostigne brzinu od 40 kilometara na sat. Za vrijeme dok se mlađi brat vozi na triciklu ja se vozim na električnom kartingu koji ide 42 kilometra na sat, priča Gabrijel.


Idu do automobila


Zajedno s prijateljem i kolegom iz klupe Dorijanom Brdarom izradio je i romobil na tri kotača, a najavljuje kako je vrlo izvjesno da će uskoro krenuti s izradom nekog većeg vozila, jer u planu je automobil na benzin pretvoriti u električni automobil. Kao i Gabrijel, i Dorijan ističe da su glavna kočnica u svim njihovim inovacijama skupe baterije, a romobil koji su izradili postigao je rekordnu brzinu od 45 kilometara na sat.


– Došli smo na ideju običan romobil pretvoriti u električni, a dijelove smo uzeli sa starog hoverboarda. Tako je nastao jedinstven električni romobil na tri kotača, a to ga čini puno bržim. Ovo je još samo prototip. Planiramo ga usavršiti. Oduvijek me zanimala elektronika, još sam kao mali stalno spajao žice, a kada sam upoznao Gabrijela, još više sam se zainteresirao, kaže Dorijan.


Jedinstven romobil lani mu je donio srebro i zlato, a ove godine zlato i broncu. Kao i Gabrijel, i on je pun planova pa otkriva da planira usavršiti električni karting. Ono što svoj trojici mladih inovatora ne nedostaje, kaže mentorica i njihova profesorica Ružica Kamenjašević, je motivacija.


– Kroz izvannastavne aktivnosti inovatora i energetičara postižemo zapažene rezultate na nivou države. Ovo troje učenika je u društvu najboljih. Na svakoj izložbi na koju odemo proglašeni smo najboljima i to i u softveru i u hardveru, pokrivamo sva područja iz elektrotehnike. Učenici su motivirani, sami dolaze sa svojim idejama. O kolikoj je motivaciji riječ, najbolje ilustrira podatak da sam krenula raditi s 10 učenika, a sad ih je već 30. »Pucamo po šavovima«, ali nikoga ne odbijamo, zaključuje mentorica.


»Predstava« 1. i 2. lipnja


Sve što su napraviliDorijan, Gabrijel i Lovro, ali i ostali njihovi kolege, bit će predstavljeno 1. i 2. lipnja na Danima otvorenih vrata Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo. Navodeći kako samo ove godine ta škola ima 56 učenika koji su sudjelovali na raznim natjecanjima, od županijskih, državnih i međunarodnih, ravnatelj Mladen Stojić kaže da su se učenici sa svih tih natjecanja vratili s mnogobrojnim medaljama.


– Svake godine imamo velik interes učenika za upis, ali ipak želimo osnovcima predstaviti školu. Ove godine upisujemo 120 učenika, a najveći interes je za program tehničara za računalstvo. Želimo pokazati i da nismo samo muška škola, jer i učenice su dobrodošle, kaže ravnatelj.


Među mnogobrojnim uspješnim učenicima ističe i Simeona Stefanovića koji je prije tri godine osvojio Oskara znanja, a iako se najveći broj učenika natječe u području informatike, matematike i robotike, ta je škola prisutna i na natjecanjima iz hrvatskog jezika, logike i sporta na kojima su učenici također ostvarili zapažene rezultate.