Slavni režiser

Obilježeno 100 godina rođenja slavnog Fužinarca: Krešo Golik, čovjek i umjetnik koji zaslužuje muzej

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

O svom kolegi, ali i profesoru koji ih je uveo u svijet filma omogućivši im prva redateljska iskustva, govorili su s puno emocija odlični hrvatski redatelji Branko Schmidt i Vinko BrešanStota godina rođenja Kreše Golika, jednog od najznačajnijih filmskih režisera u povijesti hrvatske kinematografije, obilježena je jučer u Fužinama prigodnim sadržajima prepunim nostalgije i sjete, ali i ponosa vezanog uz rad i značaj ovog znamenitog Fužinarca.


Počelo je skupom koji je u Zadružnom domu okupio štovatelje Golikova djela, ali i njegove nekadašnje suradnike i prijatelje. Cilj ovog druženja nije bio isticanje svega što je radio – jer o tome detaljno svjedoče brojne enciklopedije te knjige filmske tematike i drugi izvori znanja – već prisjećanje na njega kao čovjeka i umjetnika.


Nadahnuta sjećanja


Što je i tko je bio Krešo Golik, sa stajališta filmske umjetnosti okupljenima je nadahnuto govorio Dejan Šoša, urednik filmske redakcije na HRT-u i jedan pd ponajboljih znalaca filma u Hrvatskoj.
O svom sjećanju na Krešu Golika te o radu s njim govorili su ugledni hrvatski glumci Sven Medvešek i Nataša Dorčić koji su imali tu sreću da ih je veliki redatelj uočio u doba dok su još studirali i dao im uloge u svojim posljednjim projektima, TV seriji »Dirigenti i mužikaši« (1990.) i filmu »Vila Orhideja« (1988.).O svom kolegi, ali i profesoru koji ih je uveo u svijet filma omogućivši im prva redateljska iskustva, govorili su, s puno emocija, odlični hrvatski redatelji Branko Schmidt i Vinko Brešan, a pridružio im se i Šime Strikoman, poznati hrvatski fotograf kojemu je Golik također bio profesor, kao i Urša Raukar, hrvatska glumica koja je govorila o povezanosti Golika i Zagreba koji je baš u filmovima Kreše Golika prikazan kao grad s dušom.


Svaki je od njih zaslužio spontani pljesak, a najdugotrajniji je bio onaj kojim su nazočni darivali Mirjanu Bohanec koja je u velikom Golikovom hitu »Tko pjeva zlo ne misli« (1970.) sjajno odigrala Anu Šafranek.


Piknik za građane


O radu Filmske družine »Krešo Golik« koja već godinama djeluje u OŠ »Ivanka Trohar« iz Fužina govorili su Davor Kauzlarić i njihov suradnik, režiser dokumentarnih filmova Rasim Karalić, a da će doprinosa čuvanju značaja Kreše Golika biti i dalje, potvrdili su predstavljanjem projekta buduće Šetnice Kreše Golika Darija Žmak-Kunić i Sanjin Kunić, docenti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.Gotovo dvosatno prisjećanje na djelo Kreše Golika zaključeno je odlukom o pokretanju inicijative za uređenje spomen-prostora Kreši Goliku, ili čak i muzeja, što će biti predloženo Ministarstvu i Gradu Zagrebu.


Na tom tragu, istaknuo je u svom obraćanju i načelnik Općine Fužine David Bregovac, bit će i ova lokalna samouprava u čijoj organizaciji i kreće projekt uređenja Šetnice Kreše Golika, najavio je Bregovac, a nazočne je, posebno članove obitelji Golik, pozdravila i Stanka Lončarić, predsjednica Udruge »Dr. Franjo Rački« koja je i organizirala ovaj skup nakon kojeg je na poluotoku počeo program pod nazivom Majales – piknik za građane koji je bio zamišljen po uzoru na čuvene scene izleta u Samobor iz filma »Tko pjeva, zlo ne misli«.


Nagrađeni osnovci


Uz ova sjećanja obojena nostalgijom za starim dobrim filmovma, skup je ponudio i niz svojevrsnih zahvala Kreši Goliku i njegovom djelu. Tako su nagrade primili goranski osnovci koji su sudjelovali u likovnom natječju vezanom uz teme Golikovih filmova, a fužinarski su osnovci oduševili izvedbama nekoliko scenskih prizora iz »Tko pjeva zlo ne misli«, dok je prof. Silvija Polak Mance pročitala pjesmu Zlate Bujan Kovačević posvećenu Kreši Goliku.