Lokalni izbori

Ivan Smojver Pića: Želim ponuditi alternativu dosadašnjim politikama

Robert Šimonović

Trenutno na političkoj pozornici Grada Crikvenice imamo bipolarnost HDZ-a i SDP-a – Ivan Smojver Pića

Trenutno na političkoj pozornici Grada Crikvenice imamo bipolarnost HDZ-a i SDP-a – Ivan Smojver Pića

Do sada nisam bio politički aktivan i zastupam mišljenje da promjene ne mogu doći od onih koji su nas doveli u situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, kaže predsjednik primorsko-goranske podružnice Domovinskog pokreta Ivan Smojver PićaCRIKVENICA  Ivan Smojver Pića, umirovljeni brigadir iz Jadranova, kandidat je Domovinskog pokreta za gradonačelnika Grada Crikvenice na predstojećim izborima. Smojver je i predsjednik primorsko-goranske podružnice Domovinskog pokreta te predsjednik ogranka Domovinskog pokreta za Crikvenicu, Novi Vinodolski i Vinodolsku općinu.U razgovoru nam je otkrio razloge kandidature, što vidi kao svoje prednosti u odnosu na ostale protukandidate, kao i kako izgleda njegova vizija budućeg smjera razvoja grada na Dubračini.


Mjerilo uspjeha


– Grad Crikvenica iz dana u dan gubi svoje stanovnike i nestaje. Broj umrlih je znatno veći od broja rođenih, a u inozemstvo je odselio svaki deseti stanovnik grada. Važno je imati na umu i velik broj mladih koji su zbog nedostatka radnih mjesta odselili u druge dijelove Hrvatske. Jedino mjerilo uspjeha dosad vođenih politika jesu stanovnici Crikvenice. Politika i ulaganja koja iz nje proizlaze evidentno nisu dobri, jer dovode do smanjenja broja stanovnika na crikveničkom području. Neosnovano je tvrditi da se Crikvenica razvija, da ulaganja daju rezultate i da se sve to radi u interesu građana, a rezultat takvog odnosa je smanjenje broja stanovnika u Crikvenici, ističe Smojver i nudi rješenje u vidu Domovinskog pokreta.
– Želim dati svoj doprinos u zaustavljanju propadanja Crikvenice. Grad bez svojih stanovnika i prepoznatljivog identiteta gubi smisao postojanja, a sva ulaganja i vizije razvoja postaju deplasirane. Dosadašnja politika i oni koji su bili na vlasti obećavali su puno toga, a na kraju su se vodili privatnim interesima, rekao je Smojver.
Kao prednosti koje ga krase u odnosu na druge protukandidate ističe pripadnost političkoj grupaciji koja se suprotstavlja duopolu HDZ-a i SDP-a, kao i svoje pozitivne ljudske i moralne osobine, a prednost vidi i u njegovom timu stručnih suradnika sa širokim spektrom kompetencija.


Politički debitant
– Trenutno na političkoj pozornici Grada Crikvenice imamo bipolarnost HDZ-a i SDP-a, te niz njihovih bivših koalicijskih partnera i bivših članova koji mijenjaju pozicije prema vlastitim interesima. Ja do sada nisam bio politički aktivan i zastupam mišljenje da promjene ne mogu doći od onih koji su nas doveli u situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Svojim životnim stavovima i odnosom prema drugima želim ponuditi alternativnu politiku dosadašnjim politikama. Poštenje i uvažavanje, socijalna osjetljivost, borba protiv lažnog morala, znanje, sposobnost i vještina ispred stranačke iskaznice jesu vrijednosti koje mogu zaustaviti negativan trend u Gradu Crikvenici, smatra Ivan Smojver Pića.
Bolju Crikvenicu pokušat će izgraditi aktivno surađujući i osluškujući potrebe građana, dok je njegova buduća vizija razvoja grada sadržana u razradi pet ključnih programskih smjernica.


Pet smjernica


– Interese stanovnika na području Grada Crikvenice podijelit ću na vitalne, važne i ostale. Interese ću opisati kroz situacijske modele koji zahtijevaju odgovore kroz planske dokumente. Promjene i investicije pokretat ću temeljem potreba i odluka građana, a ne interesnih skupina. Pokušaje ekstremnih ideja, ponašanja, isključivosti i netolerancije osudit ću kao društveno neprihvatljivo ponašanje. Vratit ću građanima povjerenje prema gradskim tijelima te ih inspirirati da proaktivno sudjeluju u kreiranju odluka na dobrobit svoje djece i budućih generacija. Mišljenja sam da su vitalni interesi Grada Crikvenice sadržani u razradi demografskih mjera, mjera socijalne sigurnosti, mjera za zdravlje stanovnika te mjera odgoja i obrazovanja. Kao preduvjet za ostvarivanje vitalnih interesa, peta aktivnost bi bila transparentnost trošenja javnog novca, zaključio je Smojver.